Сб, 2024-04-20, 11:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 22 » Політична криза в Латвії: розвалилася владна коаліція
18:00
Політична криза в Латвії: розвалилася владна коаліція
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


22 березня четверо міністрів, які представляють в уряді Латвії Народну партію, подали у відставку. Заяви направлено голові уряду Валдісу Домбровскісу.
Свої пости вирішили залишити глава МЗС Маріс Рієкстіньш, міністр юстиції Марек Сегліньш, міністр охорони здоров'я Байба Розенталь та міністр у справах регіонального розвитку Едгар Заланс. Про це повідомляють латвійські ЗМІ з посиланням на прес-секретаря прем'єр-міністра балтійської республіки Лігу Крапане, передає РИА "Новости".

Відставка чотирьох міністрів настала слідом за рішенням Народної партії перейти в опозицію. Цей крок "народники" пояснили незгодою з економічною політикою уряду. У пресі вихід Народної партії з керівної коаліції розцінили як спробу цієї політичної сили підняти свій рейтинг (за рахунок критики влади) перед запланованими на осінь парламентськими виборами, передає Телеграф.lv.

Народна партія (НП) має найбільше представництво в Сеймі Латвії. З відходом Народної партії з коаліції в уряду Домбровскіса в парламенті формально залишиться тільки 48 голосів, а з урахуванням того, що через хворобу вже довший час відсутній на засіданнях Сейму депутат від Союзу "зелених" і селян, що входить до керівної коаліції, фактично у них залишиться лише 47 голосів зі 100. Керівна коаліція заявила про переговори з опозиційними партіями про їх залучення до коаліції, щоб забезпечити більшість голосів у Сеймі.

Як повідомила Крапане, вранці в понеділок чотири міністри - Рієкстіньш, Розенталь, Сегліньш і Заланс одночасно з'явилися у прем'єра, щоб подати прохання. Таким чином, Народна партія більше не буде представлена в уряді Домбровскіса.

Обов'язки міністра охорони здоров'я будуть доручені Лінде Мурніеце (міністр внутрішніх справ), міністра юстиції - Улдіс Аугулісу (міністр добробуту), міністра у справах регіонального розвитку - Раймонду Вейонісу (міністр середовища).

Ще один міністр від Народної партії - глава міністерства культури Інтс Далдеріс - раніше повідомив, що у відставку не піде і покидає лави "народників".

Домбровскіс, у свою чергу, попросив міністра закордонних справ призупинити дію свого прохання про відставку, тобто продовжувати виконувати свої обов'язки, поки не буде затверджена кандидатура нового глави МЗС.

Як пояснила прес-секретар прем'єра, пошук нового міністра закордонних справ буде залежати від процесу переговорів з Латвійською першою партією/"Латвійський шлях" (ЛПП/ЛП). Її лідер Айнар Шлесерса заявив, що готовий до переговорів з урядом Валдіса Домбровскіса.

У разі приєднання ЛПП/ЛП до керівної коаліції, чотири міністерські портфелі отримає саме ця партія.

Зараз Латвія переживає найтяжчу економічну кризу. Багато підприємств республіки збанкрутували. Рівень безробіття в країні, за даними Eurostat, перевищив 19%. За даними цієї ж організації, в 2008 році Латвія лідирувала серед країн Євросоюзу за кількістю населення, що живе на межі бідності.

Економічна криза, зокрема, змусила голову латвійського уряду відмовитися від гарантій власної безпеки. Валдіс Домбровскіс вирішив відмовитися від послуг охоронців під час закордонних поїздок. А президент Латвії на початку 2009 року попросив зменшити йому зарплату на 550 доларів.

У лютому правління Міжнародного валютного фонду прийняло рішення і далі допомогати Латвії та надати країні черговий транш кредиту в розмірі 200,3 млн євро.

Міністра юстиції Латвії попросили переписати заяву про звільнення через допущену помилку

Сьогодні вранці міністр юстиції Марек Сегліньш (НП) подав прем'єр-міністрові Валдісу Домбровскісу прохання про відставку, в якому він вказав, що залишає посаду міністра охорони здоров'я, передає Телеграф.lv.

Ця ситуація склалася через те, що міністри-"народники", які вирішили залишити уряд Домбровскіса, подали ідентичні прохання про відставку, текст яких, судячи з усього, копіювався з одного документа в інший.

Таким чином, Сегліньш подав прем'єру документ, який оформлений на бланку Міністерства юстиції, з усіма необхідними реквізитами, завірений підписом. Проте в текст вкралася помилка - міністр написав, що він іде у відставку і залишає пост міністра охорони здоров'я.

Незважаючи на згадану неточність у заяві Сегліньша, прем'єр його підписав і погодив, таким чином, міністрові не доведеться ще раз подавати прохання про відставку.

Втім, трохи пізніше прем'єр-міністр передумав і закликав Сегліньша подати виправлений варіант заяви, мотивувавши це тим, що міністр не може піти у відставку з поста, який не займає.

"Якщо ви хочете подати прохання про відставку з посади міністра охорони здоров'я, то хочу повідомити, що про відхід з цієї посади вже подала заяву міністр охорони здоров'я Байба Розенталь. Буду радий, якщо ви свої наміри в листі сформулюєте правильно", - сказано в листі прем'єра до Сегліньша.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1107 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ