Сб, 2024-04-20, 10:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Вересень » 22 » Порошенко: Україна йде до НАТО. Альтернативи немає
17:33
Порошенко: Україна йде до НАТО. Альтернативи немає
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

В Адміністрації президента України сьогодні, 22 вересня, відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони за участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

"Сьогодні засідання має історичний характер. Вперше в ньому бере участь великий друг України - генсек Організації Північноатлантичного договору", - заявив президент Петро Порошенко, відкриваючи засідання, передає Укрінформ.

"Ми повинні пам'ятати, що наше засідання проходить на тлі збройної агресії Російської Федерації проти України, яка була реалізована шляхом збройної анексії Криму та агресії на сході нашої країни. Як наслідок, на тлі цієї агресії, співпраця України і НАТО абсолютно не другорядна як для України, як для НАТО, так і для глобальної безпеки", - заявив президент.

Він ще раз підкреслив, що співпраця Україна-НАТО виходить "далеко за рамки національного та регіонального характеру".

"Немає сумнівів, що реформований сектор безпеки України на основі стандартів НАТО буде важливим фактором не лише національної безпеки нашої країни, а й запорукою зміцнення європейської безпеки, європейської стабільності", - сказав Порошенко.

Глава держави наголосив, що на сьогодні лише спільний простір безпеки і колективні гарантії можуть убезпечити Україну від зовнішніх посягань і хворобливих реваншистсько-імперських амбіцій безвідповідальних міжнародних гравців".

"Україна є найбільшим східним форпостом євроатлантичної цивілізації і сьогодні обороняє не лише свій суверенітет, територіальну цілісність і незалежність, а й воює за свободу і демократію і в регіоні, і в світі", - наголосив Порошенко.

"Ніхто інший, окрім самої Росії, своїми агресивними діями переконливо довів корисність цієї організації, необхідність її зміцнення та подальшого розширення. Альтернативи немає", - сказав він.

Порошенко наголосив, що НАТО – єдина міжнародна організація, яка миттєво зреагувала на загрозу регіональній та міжнародній безпеці.

У цьому зв'язку глава держави подякував генсеку Північноатлантичного альянсу Єнсу Столтенбергу за те, що НАТО перше запропонувала допомогу Україні.

"Сьогодні ЗСУ після реформи, посилення і набуття бойового досвіду є одними з найсильніших на континенті. І наша найближча мета – завдяки співпраці з Альянсом зробити українську армію ще більш ефективною, оскільки загроза російського вторгнення, загроза продовження агресії нікуди не поділася", - наголошує президент.

"Євроатлантичний вибір з перспективою членства в НАТО отримує надзвичайно важливу зростаючу підтримку в українському суспільстві. Два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримували, шановний пане генеральний секретар, 16% українців. Рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%. Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, вже перевищує 60%, - заявив Порошенко.

"Це означає, що український народ підтримує євроатлантичний вибір", - додав він.

Президент зазначив, що таке зростання підтримки громадянами вступу України до НАТО є наслідком дій Російської Федерації проти Української держави.

"Коли ми створимо всі умови через реформування країни для відповідності України критеріям членства в НАТО, мною буде прийняте рішення про проведення всенародного референдуму, і таким чином буде зафіксована воля українського народу", – сказав президент.

"Рішення про політику позаблоковості, яке було оголошено попередньою владою, є просто злочинним щодо безпеки, щодо стратегічних інтересів нашої держави, коли були зруйновані Збройні сили, коли були віддані на милість окупантів цілі сектори оборони та безпеки нашої держави", - заявив Порошенко.

Глава держави нагадав, що ця "жахлива помилка" була виправлена, і одним з перших рішень новообраного парламенту було скасування позаблокового статусу України.

"Упевнений, що на наступному саміті НАТО, який пройде в липні 2016 року у Варшаві, ми зможемо детально обговорити прогрес з керівниками країн-членів Альянсу, в тому числі в ході засідання комісії "Україна – НАТО" на найвищому рівні, і визначити стратегію нашого зближення на найближчі роки", - сказав він.

Нагадаємо, 2 грудня 2014 року під час засідання Україна – НАТО у Брюсселі український уряд повідомив представників Альянсу про те, що Київ відмовляється від політики позаблоковості.

23 грудня того ж року Верховна Рада скасувала позаблоковий статус країни.

У квітні 2015 року президент України затвердив Річну національну програму співробітництва Україна-НАТО на 2015 рік.

Столтенберг: Україна може розраховувати на допомогу НАТО, єдиний вихід з кризи - Мінські домовленості

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що виконання Мінських домовленостей є єдиним шляхом врегулювання ситуації на Донбасі.

"Ми підтримуємо вашу незалежність, вашу територіальну цілісність, підтримуємо повне виконання Мінських домовленостей, оскільки це єдиний шлях виходу з нинішньої кризи", - сказав він під час розширеного засідання РНБО, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами, Україна змушена здійснити дуже важкі політичні кроки, зокрема щодо окремих районів Донецької та Луганської областей.

"Але надзвичайно важливо, щоб Україна продовжила йти шляхом виконання всіх аспектів Мінських домовленостей і забезпечення миру і стабільності в Україні для збереження суверенітету всієї країни, зокрема на східних кордонах", - наголосив Столтенберг.

"У ці важкі часи Україна може розраховувати на НАТО. НАТО надає Україні політичну та практичну підтримку. Ми підтримуємо незалежність і територіальну цілісність", - зазначив генсек НАТО, передає УНІАН.

В свою чергу президент України заявив, що Столтенбергу на засіданні РНБО у вівторок будуть представлені переконливі докази участі Збройних сил Російської Федерації у подіях на сході України.

"Сьогодні (під час закритої частини засідання РНБО – ред.) ми продемонструємо незаперечні докази участі російських регулярних частин в агресії проти України на сході", - сказав Порошенко.

За словами президента, агресія на сході країни забрала життя понад 8 тис. українців – як цивільних, так і військових, і така ситуація свідчить про нові реалії у сфері безпеки.

"І ці реалії полягають у тому, що Статут ООН більше не працює і система воєнної безпеки, яка була збудована і ефективно діяла майже 70 років, зруйнована безвідповідальними діями російського агресора", - сказав Порошенко.

Також він згадав Будапештський меморандум, який був підписаний в 1994 р. після добровільного позбавлення України ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки від країн, котрі його підписали.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1282 | Додав: adminA | Теги: Україна, альтернативи немає, порошенко, НАТО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ