Чт, 2024-04-25, 21:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Січень » 29 » Порошенко вшанував пам'ять Героїв Крут: історія - біг по колу. ВІДЕО
17:46
Порошенко вшанував пам'ять Героїв Крут: історія - біг по колу. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

У День пам'яті героїв Крут президент Петро Порошенко вшанував пам'ять героїчного подвигу українців під Крутами, які були розстріляні більшовиками взимку 1918 року. Про це повідомляє прес-служба президента.

Глава держави разом з учасниками АТО, головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом, прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, головою Київської міської державної адміністрації Віталієм Кличком, представниками Кабінету міністрів, Адміністрації президента, громадськості поклав квіти до Пам’ятного Хреста Героям Крут на Аскольдовій могилі.

Після встановлення квіткової композиції зі стрічкою в національних кольорах з написом "Героям Крут від Українського народу" до підніжжя пам'ятника учасники церемонії вшанували героїв хвилиною мовчання.

Після цього прозвучав Державний Гімн України, а воїни Почесної варти відсалютували з особистої зброї шістьма залпами. Почесна варта також пройшла урочистим маршем.

Раніше сьогодні Порошенко у зверненні з нагоди Дня пам'яті Героїв Крут подякував молодим людям, які захищають Україну. Порошенко підкреслив, що завдяки всенародній єдності та солідарності світової спільноти зараз ми даємо рішучу відсіч новій російській агресії. За його словами, за утвердження ідеалів незалежності і державності проти імперської навали виступили кращі сини українського народу - гідні нащадки героїв минулого.

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом окупаційної армії російських більшовиків під командуванням Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" у кількості близько трьох сотень вояків.

У бою під Крутами захисники української державності здобули переконливу військову перемогу. Наступ противника зупинили, було здійснено організований відступ, з руйнуванням за собою шляхів і мостів. Російсько-більшовицькі загарбники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор повинен був підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані і зруйновані мости та залізничні шляхи, і тільки після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі.

Ця затримка ворога дозволила Українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

За свідченнями учасників подій, було вбито більш як 250 людей з українського боку. Точно відомі імена 27 студентів, яких взяли в полон і розстріляли. Їхні тіла пізніше урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві.

Порошенко доручив звернутися до РБ ООН через "геополітичний свербіж" Путіна

Україна ініціювала обговорення у Радбезі ООН заяви президента РФ Володимира Путіна щодо невизнання кордону, проведеного у 1918 році між Україною та Росією.

Про це президент України Петро Порошенко заявив під час "Уроку Мужності" з ліцеїстами Київського військового ліцею ім. Івана Богуна та курсантами вищих військових навчальних закладів, повідомляє Укрінформ.

"Скоро вже сто років від легендарного бою під Крутами у нашій ще тодішній війні за свободу. У війні, яку вже навіть у незалежній Україні багато хто з істориків сором'язливо, якоюсь езоповою мовою називав українсько-більшовицькою або й взагалі громадянською. А насправді то була війна проти України, яку вела Росія і в червоній, і в білій своїх іпостасях", - підкреслив Порошенко.

За словами президента, історія іноді видається наче біг по колу.

"Підтвердженням, як мало що змінилося в цій частині Європи, стало нещодавнє публічне зізнання очільника Росії. Він і досі не визнає того кордону, який у 1918 році при розпаді Російської імперії було проведено між Україною та Росією", - зазначив Порошенко.

При цьому він заявив, що у Путіна "геополітичний свербіж".

"І який тоді вже був, до речі, міжнародно визнаним. Який же сильний фантомний біль: століття минуло, а втрачене й досі не дає спокою Росії. І цей геополітичний свербіж створює безпосередню загрозу національній безпеці України, і безпеці кожного її громадянина. Тому за моїм дорученням було ініційовано обговорення цієї заяви в Раді Безпеки ООН", - сказав Порошенко.

Як відомо, 26 січня російський президент Володимир Путін назвав "маячнею" те, що Донбас був у складі України при Радянському Союзі.

У 20-х роках минулого століття до території України входила частина нинішньої Ростовської області, яку в 1925 році було передано РСФСР.

Наприкінці XVIII ст. населення Донбасу представляли понад 30 етносів, серед яких у 1779 р. українці становили понад 61,3% загальної чисельності населення. За ними йшли росіяни 20,5%, греки - 7,3%, вірмени - 6,1%, молдовани - 2,5%.

Порошенко розповів про добре засвоєні уроки: більше ніяких пацифістських ілюзій

Армія завжди буде першим пріоритетом українського президента, заявив Порошенко.

"Російську агресію 2014 року ми зустріли без армії: хтось в тодішньому політичному керівництві щиро не вірив, що Росія нападе. А хтось, навпаки, щиро на те розраховував, і наполегливо руйнував оборонну інфраструктуру України. Сильна держава неможлива без сильної армії. Ми дуже добре засвоїли цей урок, і я тут, щоб дати його вам, нашим дітям та онукам. Армія завжди буде першим пріоритетом українського президента. Більше жодних пацифістських ілюзій", - сказав Порошенко.

За словами президента, вшановуючи героїзм учасників визвольного руху і героїв сьогодення - гідних послідовників Героїв Крут, ми ще раз осмислюємо помилки минулого, для того щоб не повторювати їх у майбутньому.

"Очевидно, що при всій нашій повазі, політичні лідери доби визвольних змагань 1917-1921 років не встигли приділити належної уваги розбудові власної армії. Імперія тоді впала швидко і несподівано, а нову Росію засновники нашої держави не встигли розкусити. Такої ж помилки, як недооцінка загрози зі Сходу, припустилася і сучасна українська політична еліта. А про такий дієвий запобіжник, як вступ до НАТО, який ми з однодумцями наполегливо пропонували країні, переважна більшість співгромадян і чути тоді не хотіла. І напад Російської Федерації зараз спонукав змінити цю думку", - наголосив глава держави.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 964 | Додав: adminA | Теги: історія, пам'ять Героїв Крут, порошенко, біг по колу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ