Пт, 2024-04-26, 20:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 20 » У найближчі 20 років головним завданням астрономів буде пошук позаземних цивілізацій
17:02
У найближчі 20 років головним завданням астрономів буде пошук позаземних цивілізацій
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Найважливішими завданнями астрономії в найближчі 20 років будуть пошук позаземного життя і вивчення темної матерії та темної енергії, вважає директор Державного астрономічного інституту імені Штернберга (ГАІШ) Московського держуніверситету, академік РАН Анатолій Черепащук.

"Найважливіше завдання на найближчі 20 років - пошук позаземних цивілізацій, пошук відповіді на питання - чи є життя поза Землею?", - сказав Черепащук в п'ятницю в ході онлайн-конференції на сайті видання "Аргументи і факти".

Він, зокрема, згадав проект з пошуку розумного позаземного життя SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), який нещодавно відзначив своє 50-річчя, передає РИА "Новости".

У рамках проекту астрономи шукають сигнали позаземних цивілізацій, у тому числі і за допомогою складеного радіотелескопу Аллена, Allen Telescope Array (ATA) в Каліфорнії. Будівництво цього комплексу триває, в 2007 році почали роботу перші 42 антени, а всього планується звести 350 антен.

Науковець додав, що вчених цікавить не тільки розумне, але і будь-яке позаземне життя, в тому числі і те, яке може існувати на планетах Сонячної системи та їх супутниках. Черепащук навів приклад супутника Юпітера Європи, де, як вважається, під шаром льоду на поверхні може існувати океан рідкої води.

"Такі надії теж є ... не виключено, що там (на Європі - ред.) дійсно є життя", - сказав Черепащук.

Не менш важливим завданням для науки є вивчення темної матерії та темної енергії - гіпотетичних субстанцій, на які припадає близько 96% маси Всесвіту.

Темною матерією астрономи називають гіпотетичну речовину, яка проявляє себе виключно через гравітаційну взаємодію з галактиками, вносячи спотворення в їхній рух. Темна енергія, як вважається, відповідальна за розширення Всесвіту та аномалій, пов'язаних з "розбіганням" галактик та їх скупчень у різні боки всупереч дії гравітаційних сил.

Темна матерія і темна енергія, чорні дірки і так звані "кротові нори", проходи в інші виміри ставлять перед наукою такі загальні проблеми, як, наприклад, розуміння концепції причинності, відзначив науковець.

"Це величезний виклик для всієї фундаментальної науки", - сказав Черепащук. Всі ці завдання, як відзначив директор ДАІШ, сучасна наука "вже в змозі вирішувати".

Раніше вивчення темної матерії і темної енергії було вибрано Національним дослідницькою радою (NRC) академій наук США в якості однієї з ключових областей астрономії та астрофізики на 2012-2021 роки.

Цим будуть займатися, зокрема, два нових проекти найвищого пріоритету - космічний інфрачервоний телескоп WFIRST (Wide-Field Infrared Survey Telescope) і наземна багатофункціональна обсерваторія LSST (Large Synoptic Survey Telescope), на які в сукупності планується витратити 2 мільярди доларів.

У липні цього року дослідники знайшли на Марсі зразки гірської породи, які, за словами вчених, можуть містити скам'янілі сліди життя, яке колись існувало на Червоній планеті. Група дослідників зробила своє відкриття, вивчаючи марсіанську западину Русло Нілу.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 885 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ