Чт, 2024-04-18, 23:12


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 18 » Посол України домагатиметься відкриття українських шкіл у Росії, яких там практично немає
17:16
Посол України домагатиметься відкриття українських шкіл у Росії, яких там практично немає
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


   У Росії немає жодної державної школи з викладанням українською мовою. Про це посол України в РФ Володимир Єльченко сказав в інтерв'ю газеті "Известия в Украине".

"В даний час у регіонах Росії функціонує 9 загальноосвітніх шкіл і 1 педагогічний коледж, де навчають української мови. Більшість дітей українців, які бажають знати рідну мову, вивчають українську в гуртках і недільних школах, які функціонують за ініціативою українських громадських об'єднань", - сказав Єльченко.

"Проте є й проблеми. Сьогодні, на жаль, в Росії немає жодної державної школи з програмним викладанням предметів українською мовою. Буду відвертий - я вважаю абсолютно ненормальним те, що в Москві, де проживає найбільша кількість етнічних українців - більше чверті мільйона - немає жодної української середньої школи. Виправлення цієї ситуації розглядаю як одне зі своїх першочергових завдань", - наголосив посол.

Єльченко відзначив, що сьогодні українці, які проживають на території Росії, інтегровані в громадсько-політичне життя цієї країни. "Вони широко представлені у всіх сферах соціальної діяльності - на виробництві, у сфері обслуговування, в науці, освіті, державних органах управління тощо. Громадяни РФ українського походження становлять значний відсоток у середовищі культурно-мистецької, політичної і управлінської еліти Росії. Багато хто з них пам'ятає про своє коріння, зберігає українську культуру і традиції", - впевнений він.

За словами посла, для забезпечення культурних потреб української діаспори в Росії діють такі установи, як Національний культурний центр України в Москві, Український культурний центр в Сургуті, Лабораторія української культури в Лазаревському районі Сочі. Розглядається питання про відкриття нових культурно-інформаційних центрів у місцях компактного проживання українців у Росії. При більшості українських національно-культурних товариств діють аматорські фольклорні колективи.

Єльченко також відзначив, що в російській столиці функціонує державна установа культури "Бібліотека української літератури в Москві", бібліотечний фонд якої перевищує 50 тисяч екземплярів і постійно оновлюється завдяки підтримці України. Інформаційні потреби діаспори в РФ забезпечує достатньо широка мережа українських інтернет-сайтів, створених зусиллями активістів громадських організацій.

За його словами, до Посольства України звертаються громадські організації українців у РФ щодо матеріальної підтримки здійснюваних ними проектів, таких як проведення фестивалів української культури, увічнення пам'яті відомих українців у Росії тощо. "Ми прагнемо всіляко підтримувати такі ініціативи", - сказав Єльченко.

Він зазначив, що сьогодні Україна здійснює низку програм, спрямованих на підтримку зв'язків з українцями, які проживають за межами України. Ці програми дають змогу фінансувати передплату українських газет і журналів, закупівлю національних костюмів і музичних інструментів для самодіяльних колективів українських громадських колективів тощо.

У березні минулого року представники української діаспори Росії зустрілися з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин і розповіли йому про ситуацію з вивченням української мови, висловивши прохання сприяти у відкритті на території Росії хоча б класів з поглибленим вивченням української мови.

У квітні 2009 року МЗС РФ заявило, що запитів на запровадження повноформатних шкіл з боку батьків і громадських організацій до федеральних і регіональних органів управління освітою практично не надходить. Українське МЗС у свою чергу спростувало цю заяву російських колег.

У травні цього року українська діаспора в Росії заявляє про політичний тиск на український культурний рух у РФ.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1015 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ