Чт, 2024-04-25, 23:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 22 » Присягати на вірність народу Янукович буде в напівпорожній Раді
11:02
Присягати на вірність народу Янукович буде в напівпорожній Раді
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Цього тижня відбудеться інавгурація обраного президента України Віктора Януковича. У п'ятницю чинний глава держави Віктор Ющенко підписав указ про заходи щодо проведення інавгурації нового президента. А вже в суботу у фракції БЮТ заявили, що не братимуть участі в інавгурації Януковича. Більшість світських гостей церемонії визначено.
До останнього інавгурація залишалася під загрозою зриву через судові розгляди навколо результатів виборів і неприйняття їх прихильниками прем'єра Юлії Тимошенко.

У п'ятницю, після того як Тимошенко відкликала свій позов з Вищого адмінсуду, на сайті глави держави було оприлюднено указ про заходи щодо проведення інавгурації нового президента України.

Ющенко, зокрема, створив оргкомітет, увівши до нього представників МЗС, МВС, Держуправсправами і Партії регіонів. Учора член оргкомітету народний депутат від Партії регіонів Сергій Льовочкін оголосив попередній список зарубіжних лідерів, які підтвердили намір приїхати в Україну 25 лютого. З-поміж них президенти Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії і Туреччини.

Президент Польщі Лех Качинський планує 25 лютого взяти участь в інавгурації новообраного президента України. Про це говориться в повідомленні, розміщеному на офіційному веб-сайті польського лідера.

Під час свого візиту до Києва Качинський також має намір провести двосторонню зустріч з новообраним президентом України, в ході якої, зокрема, планує обговорити дату можливого візиту Януковича до Польщі.

"Під час зустрічі Президент повторить запрошення для Януковича відвідати як можна швидше за Польщу", - зазначив міністр канцелярії глави польської держави Маріуш Гандзлік.

Він вкотре зазначив, що Україна залишається стратегічним партнером для Польщі, і поляки планують надалі підтримувати євроатлантичну інтеграцію українців.

Делегацію Євросоюзу очолить представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон. Разом з нею, за інформацією ЗМІ, до Києва приїде єврокомісар з питань розширення ЄС і політики сусідства Штефан Фюле.

Вашингтон направить до Києва радника президента США з національної безпеки Джеймса Джонса , рівень представництва офіційної Росії буде названо сьогодні.

Водночас є велика ймовірність того, що присягу Янукович буде складати у напівпорожньому залі Верховної Ради. Депутати фракції БЮТ офіційно заявили, що на інавгурації їх не буде.

"Це не наше свято, ми на це свято не запрошені, - сказав" бютівець " Сергій Міщенко. - Він (Янукович - ред.) роздає запрошення діячам, політичним силам. Нам ці запрошення не надходили".

"Я не прийду на урочисте засідання Ради, - заявив його колега по фракції Михайло Волинець. - Жодних зобов'язань з цього приводу в мене немає. Максимум - мені знімуть зарплатню за цей день".

Напевно, в четвер у парламенті буде відсутня і частина фракції НУ-НС. "Я знаю про рішення БЮТ і не виключаю, що в понеділок-вівторок ми (народні депутати, члени партії "Народний рух України" - ред.) теж приймемо рішення відмовитися від участі у засіданні Верховної Ради. Особисто у мене немає особливого бажання бути присутнім на інавгурації Януковича", - сказав заступник голови Народного руху України, депутат В'ячеслав Коваль.

Головна інтрига: приїзд до Києва патріарха Кирила

Однак головна інтрига пов'язана з можливим приїздом до Києва 25 лютого патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

У суботу сайт Російської православної церкви офіційно підтвердив цей намір . "На запрошення обраного президента України В. Ф. Януковича святійший патріарх Московський і всієї Русі Кирило 25 лютого 2010 очолить у Києво-Печерській лаврі молебень, що передує церемонії інавгурації президента", - повідомили в Російській православній церкві.

Тим часом в Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) допускають скасування анонсованого візиту. "Я хочу підкреслити, що приїзд патріарха не узгоджений остаточно, ще ведуться переговори з цього приводу", - заявив учора прес-секретар глави УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко.

Він також підкреслив, що може бути скасовано і молебень, запланований до початку церемонії присяги у парламенті: "Сьогодні (21 лютого - ред.) в Лаврі вже відбувся подячний молебень, блаженнійший (предстоятель УПЦ МП митрополит Володимир - ред.) благословив новообраного президента, подарував йому ікону і копію Пересопницького Євангелія. Якщо патріарх Кирило буде в Києві, звичайно ж, він очолить служіння. Якщо не приїде, то, я думаю, якихось інших заходів вже не буде".

У разі якщо молебень все ж таки відбудеться, на нього не передбачається запрошувати представників інших християнських конфесій, повідомили в УПЦ МП.

"Має піти в минуле пострадянська практика, коли всіх збирають і просять провести (відправу - ред.), незрозумілу з точки зору церковної традиції", - упевнений прес-секретар глави УПЦ МП.

В Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) не бачать в цьому проблеми. "Хочу звернути вашу увагу, що молебень буде до засідання Верховної Ради, а не після нього, тобто це не буде частиною інавгурації. Якщо організатори заходу визнають за необхідне запросити нас, звичайно ж, ми відповімо згодою. Але самі ми не маємо наміру проявляти ініціативу в цьому питанні", - заявив керівник інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря), додавши, що вважає доцільною зустріч Януковича з церковними лідерами після інавгурації, коли він отримає статус повноважного президента.

Постанову про проведення 25 лютого інавгурації новообраного президента Верховна Рада ухвалила ще 16 лютого. Як повідомив народний депутат від Партії регіонів Микола Азаров, інавгурація Януковича буде скромною та її сценарій передбачає відвідання богослужіння в Києво-Печерській лаврі цього дня.

Чинний президент України Ющенко не має наміру відвідувати церемонію інавгурації Януковича, однак зустріч з ним планує.

Тимошенко відмовилася від судової війни

Тимошенко відкликала позов з оскарженням результатів президентських виборів. Своє рішення прем'єр-міністр пояснила корумпованістю українських судів.

Розгляд позову Тимошенко, яка оскаржила результати другого туру президентських виборів, Вищий адмінсуд розпочав у п'ятницю, 19 лютого. На перше засідання прем'єр-міністр прибула у супроводі групи депутатів БЮТ, які входили до юридичного департаменту її виборчого штабу. "Я приїхала захищати не вибори президента - я приїхала захищати Україну. Не хочу, щоб майбутнє моєї держави будувалося на фальсифікаціях і фальші, на обмані, як це сталося в другому турі президентських виборів 2005 року", - заявила вона журналістам перед початком засідання.

Всього у процесі взяли участь 49 суддів.

Першим процесуальним питанням, яке вимагало наради суддів, стало клопотання голови юридичного департаменту штабу Юлії Тимошенко народного депутата Андрія Портнова про дозвіл на пряму трансляцію судового засідання, а також проведення фото-і відеозйомки. Думки учасників процесу з цього питання розділилися.

Відстояти свою позицію юристам Януковича вдалося і перед суддями: дозволивши фото- і відеозйомку судового процесу, вони заборонили його пряму трансляцію.

Тимошенко виступала понад годину. Дочитавши складений юристами БЮТ текст з перерахуванням багатьох норм міжнародного виборчого права, вона перейшла до політичних заяв.

"Коли були оголошені попередні результати, як проста нормальна людина, я, можливо, могла відійти і сказати: "Нехай буде так, як буде". Але я знайшла в собі сили далі боротися за чесність виборів", - заявила вона.

Суть аргументів Тимошенко зводилася до того, що всі порушення, що мали місце під час голосування, були підготовленими фальсифікаціями з боку ПР. Це й внесення до реєстру виборців у день голосування, і голосування на дому без медичних довідок, і доставка виборців на дільниці на автобусах.

У п'ятницю ввечері колегія суддів відмовила їй у задоволенні більшості клопотань. А в суботу вранці, вислухавши виступи своїх опонентів, прем'єр оголосила про відкликання позову.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1118 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ