Пт, 2024-03-29, 17:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 25 » Професор UCLA із Сімферополя виявив поруч з нами "природні ядерні прискорювачі"
09:22
Професор UCLA із Сімферополя виявив поруч з нами "природні ядерні прискорювачі"
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Під час проведення досліджень, заснованих на аналізі даних від найбільшого космічного детектора випромінювань, фізики з UCLA і Японії виявили наявність "природних ядерних прискорювачів".

Космічні промені найвищих енергій, як вважають фізики, прибувають з віддалених галактик, що містять величезні чорні дірки, здатні поглинати зірки і прискорювати протони до енергій, порівнюваних з енергіями пострілу кулі з гвинтівки. Ці протони - згадані, як "космічні промені" - потрапляють у нашу галактику.

Раніше фізики зробили дивовижне відкриття. Більшість енергійних космічних променів, знайдених в Чумацькому шляху, фактично є не протонами, а ядрами, і чим вища енергія, тим більша кількість ядер порівняно з протонами.

"Це відкриття було повною несподіванкою, тому що ядра, крихкіші, ніж протони, мають тенденцію розпадатися в протони під час тривалої подорожі крізь простір,"- сказав Олександр Кусенко, викладач фізики і астрономії UCLA і співавтор дослідження Physical Review Letters. "Крім того дуже маловірогідно, що космічний прискорювач будь-якого вигляду прискорив би ядра краще, ніж протони до таких високих енергій."

Антуан Кальве, аспірант-фізик з UCLA, член дослідницької групи Кусенко, і Shigehiro Nagataki, ад'юнкт-професор фізики в університеті Кіото Японії, пояснюють цей парадокс тим, що вибухи зірок в нашій власній галактиці можуть прискорити і протони і ядра. Але тоді як протони швидко залишають галактику, важчі і менш рухомі ядра виявляються захопленими в могутньому магнітному полі і затримуються довше.

"В результаті місцева щільність ядер збільшена, і вони бомбардують Землю у великій кількості,"- сказав Кусенко. "Ці ультрависокоенергетичні ядра були упіймані в пастку в павутині галактичних магнітних полів протягом мільйонів років, а їх "пункт прибуття", оскільки вони влітають в атмосферу Землі, був повністю рандомізований численними завихреннями і поворотами в заплутаній області,"- сказав він.

"Коли були отримані ці дані, вони були настільки несподіваними, що багато людей почали ставити під сумнів дієздатність відомих законів фізики високих енергій,"- сказав Кусенко. "Всі раніше накопичені дані говорили про те, що всі ультрависокоенергетичні космічні промені повинні бути зовні галактики. Відсутність вірогідних джерел використовувалася як аргумент на користь позагалактичних джерел."

"Проте, оскільки вивчені космічні промені виявилися ядрами, галактична область може рандомізувати їх пункт прибуття. Що стосується вірогідних джерел, величезні зоряні вибухи, що випускають гамма-промені, можуть прискорити ядра до високих енергій."

Кусенко сподівається, що це дослідження збільшить розуміння "астрофізичної археології".

"Ми можемо вивчити численні ефекти спалахів гамма-випромінювань, які мали місце у минулому нашої власної галактики більш ніж мільйони років", - сказав він.

Зоряні вибухи, які сприяють прискоренню часток до ультрависоких енергій, були відмічені в інших галактиках, де вони здійснюють спалахи гамма-випромінювання. Новий аналіз свідчить про те, що такі сильні вибухи відбуваються в нашій галактиці, щонайменше, кілька разів на мільйон років,"- сказав Кусенко.

Олександр Кусенко виріс та навчався в Сімферополі, освіту отримав у Московському Державному Університеті. У 1989 році переїхав до США, де отримав докторський ступінь.

Кусенко працював у найбільшій у світі лабораторії фізики високих енергій (CERN).

Наразі Олександр Кусенко викладає у Каліфорнійському Університеті (UCLA), де є професором.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1205 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ