Пт, 2024-03-29, 04:06


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 31 » Путін: Москва заплатила "занадто дорогу ціну" за ЧФ РФ у Криму
15:10
Путін: Москва заплатила "занадто дорогу ціну" за ЧФ РФ у Криму
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

   Прем'єр-мiнiстр РФ Володимир Путiн вважає достатньою знижку, яку Росiя надала Українi при оплатi за росiйський газ.

"Ми продаємо Українi газ за європейською формулою цiни. А зараз ще зробили знижку – вiд європейської формули скинули сто доларiв. Ну, куди ще? I так достатньо", – сказав прем'єр в iнтерв'ю "Комсомольской правде", яке вiн дав пiд час поїздки Далеким Сходом.

Вiн наголосив, що це компенсацiя за нашу вiйськово-морську базу. Водночас вiн погодився, що кiлька мiльярдiв на рiк, якi в результатi втратить Росiя, – "це занадто дорога цiна".

Вiн також пояснив, з яких мiркувань виходила Росiя, йдучи на такi кроки.

"Перше мiркування – питання стратегiчного характеру. ВМФ Росiї традицiйно присутнiй у Криму та Севастополi. I ми вважаємо, що Росiйська Федерацiя зацiкавлена у своїй присутностi там ще тривалий час", – сказав прем'єр, передає Інтерфакс-Україна.

Друге, зазначив Путiн, "це змiцнює довiру мiж двома державами". Вiн нагадав, що "в Українi 17 млн тiльки офiцiйно за переписом населення вважають себе росiянами, i кожен, напевно, практично говорить росiйською". "Тому пiдтримувати такий рiвень довiри наших мiждержавних вiдносин, зокрема вiйськовий компонент, дуже важливо", – пояснив глава уряду.

"Третє – це певною мiрою пiдтримка України. Тому що ось цi три-чотири млрд на рiк, якi Україна недоплачує Росiї i якi недоотримує росiйський бюджет, – це наш внесок у пiдтримку економiки дружньої нам держави. Ми вважаємо, що це вклад у майбутнє. У майбутнє росiйсько-українських вiдносин", – заявив Путiн.

Наприкінці квітня президенти Росії і України Дмитро Медведєв і Віктор Янукович підписали угоду про продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ у Криму до 2042 року в обмін на знижку на ціну на газ з можливістю його пролонгації ще на п'ять років.

Російська опозиція розкритикувала ці угоди. Так, опозиційний політик Борис Нємцов назвав "харківські угоди" зрадою національних інтересів Росії в інтересах Путіна, дорогою покупкою дружби з Україною, яка не додасть народам взаємної любові. За його словами, "громадяни Росії за цю операцію будуть з власної кишені платити кожен місяць".

Як відомо, 25 серпня, відкриваючи засідання уряду, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна буде добиватися перегляду газових угод з Росією. "За кабальною угодою, укладеною в січні 2009 року (прем'єр-міністрами України і РФ Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним), ціна газу визначалася за формулою, що передбачає її щоквартальне підвищення. Кожні три місяці вона збільшується приблизно на 25 дол, тобто в IV кварталі становитиме близько 390 дол за тисячу кубометрів", - зазначив прем'єр.

Зараз ціна газу зменшена за рахунок знижки, встановленої на три роки, яку вдалося отримати в квітні, нагадав Азаров. Згідно з угодою, підписаною "Нафтогазом" і "Газпромом" 21 квітня в Харкові, платежі за газ НАК здійснює без мита, якщо вартість газу, що визначається за спеціальною формулою, нижче 333,33 дол за тисячу кубометрів. Якщо ж вона рівна або вища 333,33 дол за тисячу кубометрів, то мито визначається як різниця 30% контрактної ціни і суми в 100 дол за тисячу кубометрів. У I кварталі вартість російського газу становила 305,68 долл, в II кварталі, завдяки нульовому експортному миту, - 232,86 дол, в III кварталі - 248,72 дол за тисячу кубометрів.

Зараз Україна розраховує підписати з Росією договір, де не застосовуватиметься нульове мито, але формула розрахунку вартості газу дозволить зменшити ціну приблизно на 30% порівняно з чинним договором, говорить джерело в Мінпаливенерго. "Ми хочемо отримувати газ за ціною країн Східної Європи, а не Західної, як тепер", - пояснив співрозмовник.

В обмін Україна готова збільшити закупівлю газу в Росії з 55 до 75 млрд кубометрів на рік, а також піти на поступки в питанні створення СП із "Газпромом". Минулого тижня в Москві почався новий раунд переговорів про створення спільного підприємства між "Газпромом" і "Нафтогазом". Міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що Україна готова внести до СП всю газотранспортну систему і площу Паласа на шельфі Чорного моря. А вчора в Мінпаливенерго повідомили, що чекають від "Газпрому" пропозицій щодо російських родовищ, які можуть бути внесені до СП.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. До неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, в IV - 208 дол. Отже, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становила 228 дол за тисячу кубометрів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 980 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ