Ср, 2024-04-24, 14:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 9 » Рада створить коаліцію з відщепенців
14:41
Рада створить коаліцію з відщепенців
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Верховна Рада сьогодні внесла зміни до закону про регламент парламенту, що змінюють порядок формування коаліції. За відповідний закон у вівторок проголосували 235 народних депутатів із 417 зареєстрованих у сесійній залі.
За зміни до регламенту про створення коаліції окремими депутатами голосували 7 "бютівців" та 6 "нунсівців".

Фракція Партії регіонів підтримала зміни до регламенту 172 голосами, включаючи сумісників Сергія Льовочкіна, Ганну Герман, Ірину Акімову.

Також у повному складі проголосували комуністи і "литвинівці".

Позафракційні Тарас Чорновіл, Інна Богословська, Ігор Рибаков та Василь Кисельов теж віддали свої голоси за зміни до регламенту.

Від БЮТ за зміни до регламенту проголосували Віталій Барвіненко, Володимир Каплієнко, Геннадій Задирко, Григорій Омельченко, Юрій Полунєєв, Ігор Савченко, Олег Черпіцький.

Від НУ-НС проголосували Юрій Бут, Станіслав Довгий, Олександр Омельченко, Ігор Палиця, Іван Плющ та Володимир Поляченко.

Відповідно до закону, у формуванні коаліції можуть брати участь як фракції парламенту, так і народні депутати.

У документі зазначено, що коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді - це сформоване за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій і на засадах, встановлених Конституцією України, об'єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до яких входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради (226 і більше депутатів).

Відповідно до закону, коаліція формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради, або протягом одного місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції. При цьому про розпад старої коаліції у складі БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина спікер Володимир Литвин оголосив 2 березня.

Крім того, законом встановлюється, що до коаліційної угоди додається список народних депутатів, які сформували коаліцію з особистими підписами цих депутатів. Такий список є невід'ємною складовою коаліційної угоди.

Відповідно до прийнятого закону, коаліція вважається сформованою з моменту офіційного оголошення про це головуючим на засіданні, на підставі поданих до апарату Верховної Ради документів, передбачених цим законом.

Повідомлення про формування коаліції, коаліційна угода і персональний склад коаліції не пізніше ніж через 4 дні після офіційного оприлюднення на засіданні парламенту публікується в газеті "Голос України".

У ПР обіцяють коаліцію одразу, як набуде чинності прийнятий закон

Закон набирає чинності з дня його опублікування.

Відразу ж після цього у Верховній Раді буде сформована нова коаліція, про це заявив голова регламентного комітету, виконувач обов'язків голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов , передає "Інтерфакс-Україна".

"Коаліція в парламенті буде формуватися після того, як... даний законопроект... підпише президент, і він буде опублікований у відповідних засобах масової інформації", - сказав він у вівторок журналістам.

"Як тільки цей закон набере чинності, ми відразу приступимо до формування коаліції", - підкреслив депутат.

При цьому Єфремов зазначив, що попередня коаліція за участю БЮТ, фракції Блоку "Наша Україна - Народна самооборона" і Блоку Литвина формувалася протягом 3 місяців, і закликав не квапити коаліціонерів.

У Верховній Раді 5 фракцій: Партії регіонів (172 депутати), БЮТ (155), Блоку "Наша Україна - Народна самооборона" (72), Компартії (27), Блоку Литвина (20). Чотири депутати є позафракційними. Всього 450 народних депутатів.

Після перемоги на президентських виборах Віктора Януковича прагнення Партії регіонів створити нову "біло-блакитну" коаліцію стало як ніколи яскраво вираженим. Глава держави особисто закликав створити нову більшість, що й не дивно, оскільки вона сформує новий склад уряду, і таким чином у руках "Регіонів" буде зосереджена вся вертикаль влади.

Однак, незважаючи на успішність переговорів "біло-синіх" з окремими нардепами, Партія регіонів та її прихильники не могли сформувати коаліцію через те, що в чинному регламенті парламенту - затвердженому, до речі, здебільшого зусиллями саме Партії регіонів - наголошується, що коаліція - це добровільне об'єднання депутатських фракцій, а не депутатів. А цілі фракції не були готові до консолідації з ПР.

Тому прихильники президента і прагнули внести зміни до закону, що визначає порядок формування коаліції, щоб вилучити з тексту Закону "Про Регламент Верховної Ради" і скасувати так званий імперативний мандат, тобто дозволити всім нардепам - незалежно від позиції їхньої фракції - приєднатися до тієї чи іншої більшості за власним бажанням. А також дозволити позафракційним депутатам брати участь у формуванні коаліції .

Супротивники цього нововведення вже не раз називали його порушенням Конституції і зґвалтуванням Основного Закону. Адже є в наявності рішення Конституційного суду України 2008 року, яке прямо забороняє утворювати коаліцію не фракціями.

Тим часом нардепів, які всупереч рішенню своєї фракції хочуть потрапити до більшості з Партією регіонів, а також позафракційних депутатів в кулуарах ВР вже встигли охрестити "тушками", що викликало негативну реакцію безпосередніх учасників переговорів.

У разі формування такої "коаліції тушок" цілком прогнозованим стає призначення прем'єр-міністром України Миколи Азарова, а також інших представників Партії регіонів - на ключових державних посадах.

Мартиненко погрожує тим, що НУ-НС піде в опозицію, і застерігає Януковича від "неконституційного шляху"

Тим часом фракція НУ-НС закликає Януковича не йти антиконституційним шляхом формування нової коаліції в парламенті, інакше погрожує піти в опозицію.

Лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко, виступаючи в парламенті у вівторок, підкреслив, що в разі формування нової коаліції антиконституційним шляхом, "поглибиться розкол у суспільстві, загостриться політична конфліктність, невиправно постраждає міжнародний імідж нашої держави".

"Це загрожує делегітимізацією всієї влади, включно з самим президентом", - сказав він.

Мартиненко підкреслив, що якщо до регламенту Верховної Ради будуть внесені правки, що дозволяють входити до коаліції окремим депутатам, депутати від НУ-НС будуть звертатися до Конституційного суду. "У разі прийняття зазначених змін до регламенту, наша фракція буде звертатися до Конституційного суду", - заявив він.

"Врешті-решт, створення коаліції - це не механічні 226 голосів. Країна повинна почути чітку відповідь: чи готовий Віктор Янукович сприяти пошуку компромісів в конституційному полі. Президент має всі можливості зайняти тут активну позицію", - підкреслив Мартиненко.

"Віктора Януковича зараз штовхають на неконституційний шлях. Але таке може дорого коштувати і країні, і новій владі, а відповідальність ляже на главу держави", - підкреслив він.

Мартиненко додав, що глава держави повинен неухильно дотримуватися Конституції України та не допускати її порушень будь-ким.

"Якщо буде обрано неконституційний шлях формування коаліції, то фракція "Наша Україна - Народна самооборона" буде відстоювати національні інтереси в опозиції", - підсумував лідер фракції НУ-НС.

При цьому в цей же день на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій і керівників комітетів парламенту Мартиненко особисто заявив, що більша частина фракції "Наша Україна - Народна самооборона" готова вести переговори про створення коаліції.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1176 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ