Чт, 2024-04-25, 02:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 15 » Рада ухвалила антикорупційний закон Януковича
15:22
Рада ухвалила антикорупційний закон Януковича
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про засади запобігання і протидії корупції, за винятком трьох статей. За законопроект, внесений президентом Віктором Януковичем, проголосували 330 депутатів із 409, зареєстрованих в сесійній залі, повідомляє УНІАН.

Водночас статті №1, №11, №12 та прикінцеві положення депутати відправили на повторне друге читання. Після їх розгляду та схвалення законопроект буде винесено на розгляд та ухвалення в цілому.

Так, стаття №1 стосується визначення термінів у законі, стаття №11 - спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, стаття №12 - фінансового контролю.

Схвалення законопроекту підтримали фракції більшості - Партії регіонів, КПУ, Народної партії та група "Реформи заради майбутнього", а також частина фракції "БЮТ-Батьківщина" та НУ-НС.

В ході обговорення законопроекту народний депутат від НУ-НС Арсеній Яценюк зазначив, що практично усі поправки, запропоновані опозицією, відхилено. "Основні положення законопроекту, а це в першу чергу відповідальність президента, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради, міністрів, керівників спеціальних і правоохоронних органів - вилучено з цього закону. Основні питання, якими передбачається відповідальність вищих посадовців, навмисно не проголосовані вами. Цей закон - ніщо інше, як імітація боротьби з корупцією. Ви не хочете з нею боротися, ви її очолили і повністю цим задоволені", - сказав він.

Зазначимо, що ухвалений законопроект більш чітко визначає коло суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення. Так, до числа таких суб’єктів додатково долучено голову, заступника голови, секретарів секцій Вищої ради юстиції, членів Вищої ради юстиції, членів Центральної виборчої комісії.

Законопроект також встановлює обмеження (використання службового становища, одержання подарунків, роботи близьких осіб, фінансового контролю) для посадових осіб, юридичних осіб публічного права, які одержують заробітну плату з державного чи місцевого бюджетів.

У проекті запроваджується положення, яке визначає конфлікт інтересів на публічній службі та порядок його врегулювання. У проекті передбачається обов’язок вжиття особою, яка уповноважена на виконання функцій держави, заходів до недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів.

Крім того, законопроект захищає гарантоване Основним Законом право на свободу провадження підприємницької діяльності і вилучає фізичних осіб-підприємців із кола тих, кого можна притягнути до відповідальності за корупційні правопорушення.

Даний законопроект чітко визначає коло суб’єктів, які можуть здійснювати заходи щодо запобігання та протидії корупції. До таких належать: президент України, Верховна Рада, Кабінет міністрів, а також органи державної влади у межах повноважень, визначених законом.

При цьому координація реалізації органами виконавчої влади антикорупційної стратегії, яка визначається президентом України, здійснюється у порядку, встановленому законом, спеціально уповноваженим органом з питань антикорупційної політики. Такий орган створюється (визначається) президентом України. Координація діяльності правоохоронних органів здійснюється Генеральним прокурором та підпорядкованими йому спеціалізованими прокурорами.

У проекті закону передбачається, що органам державної влади, органам місцевого самоврядування забороняється одержувати від фізичних, юридичних осіб безоплатні майно та послуги. Даним законопроектом визначено правовий режим подарунка (пожертви). Крім того, передбачено вичерпний перелік випадків, коли отримання подарунка забороняється.

Так, згідно зі статтею 718 Цивільного кодексу України, дарунком можуть бути рухомі речі, зокрема гроші та цінні папери, а також нерухомі речі, майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому. Запропонована норма встановлює заборону, зокрема, на дарунки від юридичних і фізичних осіб за рішення, які ухвалюються в їхніх інтересах, а також коли особа, яка дарує, є підлеглою особою. Заборона також поширюється на всі випадки одержання дарунка у зв’язку з використанням особою службових повноважень та пов’язаних із цим можливостей.

Дозволяється отримання дарунка, вартість якого не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати.

Новелою даного законопроекту є те, що подарунки, одержані особами, уповноваженими на виконання функцій держави, як подарунки для державних органів або органів місцевого самоврядування є, відповідно, державною чи комунальною власністю. Отож усі отримані посадовою особою дарунки має бути передано державі або органу місцевого самоврядування. У разі порушення цього правила дії посадової особи можуть розцінюватись як привласнення державного майна. В такому випадку особа притягується до кримінальної відповідальності.

Даним законопроектом встановлюються обмеження мати у безпосередньому підпорядкуванні або бути безпосередньо підпорядкованими через виконання повноважень близьким особам.

Передбачається також ведення Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, - єдиної бази даних, в якій зосереджуватимуться відомості про всіх осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1097 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ