Чт, 2024-04-25, 22:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 8 » Рада ухвалила пенсійну реформу
11:47
Рада ухвалила пенсійну реформу
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Депутати Верховної Ради схвалили в другому читанні і в цілому урядовий проект Пенсійної реформи. "За" відповідне рішення проголосувало 248 депутатів, передає "Українська Правда".

Від Партії регіонів "за" проголосували 188 депутатів, від "БЮТ-Батьківщини" - 0, від НУ-НС - 11, від КПУ - 0, від "Реформ заради майбутнього" - 18, від "Народної партії" - 20, позафракційні - 11.

- Тігіпко обіцяє найближчим часом підвищити пенсії на 10%
- ПР: Нам вдалося домогтися 10 поступок, які мінімізують наслідки пенсійної реформи
- Опозиція піде з пенсіями до Конституційного суду
- Литвин сподівається, що українці не зчинятимуть масових бунтів, бо заклопотані виживанням

Розгляд законопроекту тривав 8,5 години, депутати не підтримали абсолютної більшості поправок.

Документом підвищено пенсійний вік для жінок до 60 років, страховий стаж піднято до 30 років для жінок та 35 - для чоловіків.

Пенсійний вік чоловіків-держслужбовців підвищено до 63 років.

Розмір максимальної пенсії для осіб, що втратили працездатність, ухваленим законом обмежується на рівні 10 мінімумів, тобто 7640 гривень.

Також документ зменшує з 90 до 80% заробітну плату для обрахування пенсій для держслужбовців.

Депутати залишили у проекті пенсійної реформи норму про те, що максимальна пенсія обмежується 10 мінімумами доходів.

Для жінок передбачено перехідний період протягом трьох років, під час якого вони зможуть вибирати - виходити на пенсію за старим законодавством або за новим (пізніше, але з більшою пенсією).

Якщо людина не виходить на пенсію за віком, то кожен перепрацьований у перші п'ять років рік надалі оцінюватиметься в 6% надбавки, а починаючи з шостого року - в 9%. Відкладаючи вихід на заслужений відпочинок, звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.

При виході на пенсію одноразову виплату розміром у 10 призначених пенсій будуть виплачувати медикам, педагогам і працівникам соціальної сфери.

Пенсія держслужбовців буде розраховуватися, виходячи з розміру зарплати до 14,4 тис грн. Тобто буде враховано обмеження заробітку для призначення пенсій для всіх пенсіонерів сумою, з якої сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соцстрахування.

Народних депутатів зрівняють з іншими пенсіонерами. Вони зможуть вийти на пенсію за 1,5 року до настання пенсійного віку.

При розрахунку пенсії можна буде вилучати десяту частину трудового терміну, коли людина була безробітною, розбивши на декілька періодів.

Враховувати для призначення пенсій зарплату за 60 місяців (5 років) до 1 липня 2000 року можна буде за бажанням до 1 січня 2016 року.

Вислугу військових будуть збільшувати до 25 років по 6 місяців на рік - протягом 10 років. Кожні 6 місяців навчання у військових вишах будуть додавати до календарної вислуги років 1 рік.

Парламент також підтвердив поправку, підготовлену до другого читання, яка встановлює виплату пенсій особам, визнаними інвалідами з урахуванням страхового стажу. Згідно з цією нормою, інваліди, які мають право на пенсію з інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією мають право на пенсію з інвалідності: для інвалідів першої групи до 25 років включно за наявності страхового стажу - 1 рік , від 26 до 28 років - 2 роки, від 29 до 31 року - 3 роки, від 32 до 34 років - 4 роки, від 35 до 37 років - 5 років, від 38 до 40 років - 6 років, від 41 до 43 років - 7 років, від 44 до 48 - 8 років, від 49 до 53 - 9 років, від 54 до 59 років - 10 років.

Для інвалідів другої та третьої груп до досягнення 23 років - 1 рік, від 24 до 26 років - 2 роки, від 27 до 28 років - 3 роки, від 29 до 31 року - 4 роки, від 32 до 33 років - 5 років, від 34 до 35 - 6 років, від 36 до 37 років - 7 років, від 38 до 39 - 8 років, від 40 до 42 років - 9 років, від 43 до 45 років - 10 років, від 46 до 48 років - 11 років, від 49 до 51 року - 12 років, від 52 до 55 років - 13 років, від 56 до 59 - 14 років.

Закон після підписання його президентом набуде чинності з 1 вересня 2011 року.

Тігіпко обіцяє найближчим часом підвищити пенсії на 10%

Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко в ефірі "5 каналу" повідомив, що через місяць винесе на розгляд Кабінету міністрів питання про підняття пенсії принаймні 60% пенсіонерів щонайменше на 10%.

"Через місяць я внесу на розгляд Кабінету міністрів питання про осучаснення пенсій, де передбачається підвищення пенсій принаймні 60% пенсіонерів, хоча б у середньому на 100 гривень. Для цих 60% пенсіонерів це буде щонайменше 10% надбавки - що немало. Ми все одно будемо пенсії підвищувати, як це зараз заробітну плату, так, як тепер ми індексуємо пенсію і своєчасно платимо", - заявив Тігіпко.

Він також повідомив, що законопроект про пенсійну реформу - це тільки перший етап у реформуванні пенсійної системи. У вересні уряд внесе на розгляд у Верховну Раду законопроект про легалізацію зарплат, який мають розглянути разом з 28 спеціальними законами.

"Це перший законопроект, після цього ми внесемо у вересні законопроект, який буде легалізувати заробітну плату і робоче місце. Це надзвичайно важливо, тому що це збільшить кількість платників і частково збільшить рівень заробітних плат, з яких будуть сплачуватися внески до Пенсійного фонду. До нового року ми повинні змінити деякі положення з другого рівня пенсійної системи. Якщо ми не приймемо зараз змін, то для молодих людей вже почнеться персоніфікація їхніх пенсійних рахунків другого рівня, коли в них будуть окремі рахунки, на які вони будуть відраховувати гроші, то ми цього зробити не зможемо. Після цього ми будемо розглядати всі спеціальні закони, яких сьогодні 28, але їх ми повинні будемо розглянути разом з реформою заробітних плат", - повідомив віце-прем'єр.

Разом з тим Тігіпко зазначив, що уряд планує зменшити соціальні відрахування на 1,5-2%.

"Я дуже хотів би внести такі пропозиції, які б дозволили нам знизити на 1,5-2% соціальні відрахування - думаю, що це буде абсолютно можливо", - зазначив Тігіпко.

Він повідомив, що до законопроекту про пенсійну реформу внесено кілька десятків поправок.

"Вже поправок кілька десятків пройшло. Є серед них і редакційні, є і суттєві. Можна говорити про те, що прокурори виходять на пенсію за вислугою років, ми їм підняли вислугу років, так як і військовим з 20 до 35 років. Але робили це раптово, але зараз зробили все це так, як і всім іншим, - протягом 10 років. Пенсійний вік підвищуватиметься щороку на 6 місяців, вислуга років - таким же чином. Не буде підвищено пенсійного віку для жінок, які виховали 5 дітей, - цього не було (в урядовому законопроекті - ред.) Не буде підвищений пенсійний вік для жінок, які виховуватимуть інвалідів - цього теж не було", - повідомив Тігіпко.

ПР: Нам вдалося домогтися 10 поступок, які мінімізують наслідки пенсійної реформи

На відміну від попередніх варіантів законопроекту про пенсійну реформу у нинішньому його варіанті є 10 поступок, які певною мірою мінімізують гірки соціальних наслідків пенсійної реформи. Про це в ефірі 5 каналу заявив народний депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий.

"Нам вдалося домогтися 10 поступок, які певною мірою мінімізують гірки соціальних наслідків пенсійної реформи. Саме пенсійна реформа вводить загальнообов'язкові накопичення, тобто третій рівень, тому що ми маємо не однорівневу, а дворівневу систему - солідарну систему і необов'язкове недержавне накопичення. Ми вводимо інший рівень - державне обов'язкове накопичення, тобто це для тих людей, кому тепер 20-30 років", - повідомив Сухий.

Він зазначив, що відповідно до законопроекту про пенсійну реформу жінки зможуть виходити на пенсію в 55 років і отримувати повну пенсію, але для цього ставиться низка вимог, зокрема трудовий стаж повинен бути не менше ніж 30 років.

"У 55 років будь-яка жінка може виходити на пенсію. Висувається вимога - якщо вона має стаж 30 років, ніяких претензій, жодних 0,5%. Якщо вона механізатор, якщо жінка працювала у дорожньому управлінні, якщо вона педагог, якщо вона медик, якщо вона працівник культури, якщо у неї на руках є 5 дітей, якщо вона має дитину-інваліда - нехай виходить собі в 55 років на пенсію і отримує повністю пенсію", - зазначив "регіонал".

Опозиція піде з пенсіями до Конституційного суду

Опозиція підготує подання до Конституційного суду з приводу ухвалення пенсійної реформи. Про це заявила в сесійному залі депутат від БЮТ Наталія Королевська під час розгляду урядового проекту пенсійної реформи.

"Ми всі зараз присутні в той момент, коли порушується Конституція України, тому я звертаюся до всіх народних депутатів, із завтрашнього дня готувати звернення до Конституційного суду", - сказала вона.

Депутат також зняла з розгляду свої поправки до законопроекту і закликала колег вийти з сесійного залу.

Королевська закликала депутатів "іти до людей, пояснювати, що сьогодні вночі буде порушено повністю Конституцію, і відстоювати це рішення в Конституційному суді".

Зазначимо, раніше "бютівець" Андрій Павловський спрогнозував, що пенсійну реформу ухвалять о 5-й ранку п’ятниці. У четвер депутати проголосували за те, щоб працювати до розгляду всіх питань порядку денного. У той же день під Верховною Радою тисячі людей мітингували за і проти пенсійної реформи.

Проведення пенсійної реформи в Україні - одна з обов'язкових умов надання третього траншу МВФ за програмою stand by.

Раніше віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що ухвалення пенсійної реформи на цій сесії парламенту з високою часткою ймовірності дозволить раді директорів МВФ в серпні ухвалити позитивне рішення про відновлення фінансування України. За його словами, у зв'язку з паузою у фінансуванні два транші програми stand by можуть бути об'єднані, що дозволить поповнити валютні резерви Національного банку України одразу приблизно на 3 млрд дол.

Раніше голова Європейського департаменту МВФ Антоніо Боргес заявив, що МВФ і далі надаватиме гроші Україні після проведення пенсійної реформи і підвищення ціни на газ. "Ми активно співпрацюємо з українським урядом. Але й виклики досить серйозні. Найбільші проблеми - у сфері податків і фінансів", - сказав він.

"Ми хочемо, щоб країна виконувала свої зобов'язання: проводила пенсійну реформу, підвищувала ціни на газ. Як тільки це відбудеться - ми продовжимо надавати гроші", - додав Боргес.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) вирішив відновити кредитну співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (15,35 млрд дол за поточним курсом) наприкінці липня. Київ у серпні 2010 року отримав перший транш у розмірі SDR1,25 млрд. У грудні 2010 Україна одержала другий транш кредиту на SDR1 млрд.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1062 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ