Пт, 2024-04-19, 21:40


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 13 » Рада VII скликання почала роботу з рукоприкладства. Скандальне 12.12.12 - преса
14:36
Рада VII скликання почала роботу з рукоприкладства. Скандальне 12.12.12 - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Верховна Рада VII скликання почала свою роботу зі скандалів. У перший же день депутати дали волю емоціям. Ще до урочистого прийняття присяги опозиціонери звинуватили двох своїх колег у зраді, побили їх і вигнали із зали. Без скандалу не обійшлося навіть створення фракцій. У якийсь момент в новому парламенті повторилася стара історія - була кілька разів заблокована президія, трибуна, почалися силові з'ясування стосунків.

Поки країна чекала конкретних дій - обрання спікера, голосування за прем'єра, формування комітетів - депутати виламували двері Ради та руйнували паркан. Судячи з усього, справдилися прогнози нумерологів з приводу нещасної дати 12.12.12 - парламентські емоції в цей день взяли верх над логікою і конструктивізмом.

Відкриття Верховної Ради VII скликання нагадувало довгоочікуваний приїзд зірки світової величини. Дорогих іномарок у дворі парламенту було стільки, що депутатам і гостям, серед яких були іноземні дипломати, довелося пробиратися в Раду по вузьких проходах між автомобілями. До відкриття сніг прибрати не встигли. Очевидно, в Україні не тільки зима приходить раптово, але і парламент відкривається несподівано. Технічні працівники чистили доріжки і скидали сніг з даху будівлі прямо перед центральним входом, незважаючи на депутатів та гостей Ради. Останнім довелося йти через бічні входи. А журналісти, щоб потрапити всередину будівлі, взагалі вишикувалися в черги, чого раніше ніколи не було.

Крім того, у представників преси та іноземних дипломатів виникли складнощі з попаданням в будівлю через активісток Femen - вони з голими грудьми з'явилися на журналістському вході у ВР, кричачи "Парламент - стайня!" Охорона тут же закрила двері, а дівчат скрутили і протягли по снігу до автозаку.

"Вони не могли просто так пройти, - сказало джерело в кулуарах парламенту. - Повірте, тут миша не проскочить. За паркан їх пропустили спеціально - комусь треба було влаштувати шоу".

Самі депутати скаржилися, що добиралися до Ради на півгодини-годину більше через страшні пробок.

Перший робочий день розпочався з бійки. За кілька хвилин до початку урочистого відкриття опозиціонери стусанами виштовхали із залу батька і сина Олександра і Андрія Табалова. Ці люди пройшли до парламенту від "Батьківщини", але не написали заяву про входження у фракцію цієї політичної сили. У список їх узяв Арсеній Яценюк, який пізніше визнав свою провину: "Це моя особиста відповідальність за те, що люди, які клянуться на Біблії, клянуться своєю ріднею, при цьому зраджують".

Мабуть, опозиціонери вирішили не допустити "зрадників" до присяги і застосували силу. Брудна робота дісталася "Свободі", депутати якої після бійки відібрали у Табалова зелені папки з текстом присяги і порвали. Розрахунок був такий: раз вони присягу не прийняли, значить, депутатами не вважаються. Самі Табалови кажуть, що не увійшли до складу фракції "Батьківщина", оскільки розійшлися в думках з її лідерами.

"Ми будемо незалежними депутатами, і ні до яких інших сил примикати не станемо", - виправдовувався Олександр Табалов у кулуарах Ради.

Бійку депутати розцінили по-різному.

"Так чинять не люди, а звірі. Навіть перший день роботи парламенту перетворили на боксерський поєдинок", - сказав народний депутат Дмитро Табачник.

З ним згоден і Віталій Кличко.

"Фізична розправа-остання справа. Нам потрібно говорити, а не силами мірятися. Наша партія ніколи собі такого не дозволить", - заявив депутат і за сумісництвом чемпіон світу в суперважкій вазі.

Представники "Батьківщини", незважаючи на відсутність чемпіонських боксерських поясів, з думкою Кличка не згодні.

"Те, що робота почалася з бійки, справедливо. Це показує, що цей склад парламенту буде жорсткіше ставитися до порушення норм Конституції, ніж попередній", - сказав народний депутат Володимир Ар'єв.

Після бійки народні обранці зайшли до сесійної зали, прийняли присягу, текст якої зачитав найстарший депутат парламенту Юхим Звягільський, прослухали у виконанні Хору ім. Верьовки "Молитву за Україну" та Гімн України. Після цього Володимир Литвин представив виконуючих обов'язки членів уряду.

На відкриття Ради VII скликання з усіх президентів прийшов тільки Леонід Кравчук. Віктор Янукович звернувся до нових політиків з відеозверненням. Після чого було оголошено перерву до полудня - і всі розійшлися по кулуарах.

Агресивне скликання

Під час перерви біля столиків зі "стартовим пакетом" для депутатів утворилася тиснява і черга. Їм видали картки для голосування, посвідчення для помічників, блокноти, деякі відомчі документи, а також сувенірні диски з іменами народних обранців усіх скликань. У синіх пакетах - кейси з Конституцією України, Регламентом роботи Верховної Ради, великим і маленьким блокнотом, робочим календарем і ручкою.

Враження від парламенту у кожного були свої.

"Мені тут дуже цікаво. Тільки що стояв за карткою депутата і документами в одній черзі з Сергієм Клюєвим і Дмитром Табачником", - поділився враженнями новачок Ради Микола Княжицький.

У тій же черзі Ганна Герман розповіла, що дуже рада знову працювати в парламенті: "Я дуже хотіла повернутися в Раду, і у мене це вийшло. У новому скликанні досить незалежних і неординарних людей, багато без досвіду, тому дров наламати встигнуть. Але я сподіваюся, що всі ці люди хочуть, щоб Україна зберегла і зміцнила свою державність. Я готова новачкам допомогти порадою, незалежно, від якої вони фракції".

Повернувся після тривалої перерви до сесійної зали Олександр Волков, якого у часи президента Леоніда Кучми називали "директор парламенту", був неприємно здивований бійкою. Тим не менш почуття гумору, яким прославився, його не покинуло, і він спокійно роздавав колегам поради і розповідав анекдоти.

"До мене підходили депутати і запитували: "Куди йти, куди бігти?" Я їм відповів, що поспішати не потрібно. Розповів анекдот про старого і молодого бичка. Я ще сам не встиг розібратися у всьому, проте вже помітив, що це скликання відрізняється агресією. Деякі фракції, на зразок ВО "Свободи", "Батьківщини", агресивно налаштовані проти всіх. Те, що побили двох депутатів, вражає. Якщо підуть стінка на стінку, буде погано", - сказав Олександр Волков.

А Таїсія Повалій навіть розгубилася.

"Моє перше враження - дуже багато депутатів, журналістів, дуже насичене відкриття. Всі бігають, щось вирішують. Такий заряд енергії! Напевно, непогано з ранку так підбадьоритися. Я готова ходити в парламент кожен день, а для творчості мені вистачить і вихідних днів", - розповіла співачка.

Вона прийшла в чорній сукні, говорить, що цей колір робить її стрункішою. У чорному костюмі й блузі була і Ганна Герман. Більшість чоловіків зволіли строгі костюми. Віктор Пинзеник і "свободівці" надягли вишиванки, продовживши традицію колишнього депутата Андрія Шкіля. Опозиція вирішила не дивувати вбраннями, прийшла у чорних футболках з написом "Волю політв'язням".

Дами змагалися за звання головної модниці Ради

Депутати-жінки у Верховній Раді змагалися в нарядах. Свободівка Ірина Фаріон прийшла на відкриття в спідниці-олівці, чорних, розшитих трояндами чоботях і білій блузі-вишиванці - з зеленими розводами і соняшниками. Її однопартійці також відзначилися - вони з'явилися у строгих костюмах, але під піджаками були оригінальні вишиванки. За словами Фаріон, "перформанс" з одягом вона і її однопартійці планували заздалегідь - хотіли зробити сюрприз.

Екс-радниця президента Ганна Герман була в чорному костюмі і такого ж кольору блузці з мереживами. За її словами, вона вибрала просто ошатний офіційний одяг, який уже був у неї вдома: "Для народу мій наряд - ніякий не секрет. Спідниця - ще з 2006 року, блузка - з 2007-го, можу легко довести, що вони не нові".

№ 2 у Партії Регіонів Таїсія Повалій прийшла на своє перше в житті засідання в темному вбранні: чорній спідниці, широкої чорній накидці в стилі Алли Пугачової з темно-синьою брошкою. Сама співачка вважає, що саме цей колір і фасон роблять її більш тендітною. У жінок-новачків же були шикарні прикраси на шиї - в тому числі з дорогоцінних каменів і великих перлів.

А ось дамам-депутатам від "Батьківщини" не дозволила блиснути нарядами партійна етика. Фігури оппозіціонерок прикрашали лише однакові чорні джемпери з Тимошенко за гратами і написом "Юлі - волю". Вирішили запитати у дизайнера одягу Оксани Караванської, що вона думає про вбрання відомих дам-депутатів.

"Незважаючи на те, що Таїсія Повалій досить кумедно виглядає в цьому одязі на тлі інших дам, повинна сказати, що, для неї такий стиль був чи не кращий вибір. Єдине, з чим я категорично не погоджуюся у вбранні Таїсії, - це чорний колір. Я знаю, що вона любить різні кольори і на сцену завжди виходить у чомусь яскравому. Повалій - дуже гарна жінка, і мені здається, що ніякої колір не зможе її зіпсувати. Тільки чорний", - каже Оксана Караванська.

"Наряд Ірини Фаріон нагадав мені убрання "панночки з Галичини", яка прийшла на свято. Біла блузочка і чорна спідничка - я не впевнена, що це найкраще, що вона могла б надіти. І навіть не впевнена, що це виглядає дуже святково, - говорить Караванська. - Радити їй нічого не буду. Вона навряд чи мене послухає, але впевнена, що це буде дуже цікавий персонаж", - додала дизайнер.

"Я б не ризикнула надіти шовкову блузку і розстебнутий піджак, тому що шовк завжди обтягує. Ще в її костюмі занадто багато рюшів і зайвих деталей", - говорить Караванська.

"Інна Богословська схожа на прибиральницю в синьому халатику, яка взагалі випадково забрела в Раду. Свята немає, офіціозу теж немає", - говорить Караванська.

За її словами, Богословській підійшов би костюм з більш чіткими пропорціями.

"Олена Бондаренко одягнена правильно і коректно, досить урочисто і в той же час досить стримано. Видно, що Олена або її стилісти підійшли до вибору вбрання серйозно, - говорить Караванська. - З усіх, кого я оцінювала, поставила б Бондаренко на перше місце за вибір костюма", пишуть Захарова Олександра, Балаєва Тамара, Терехова Катерина в статті "Дами змагалися за звання головної модниці Ради" в газеті "Сегодня".

Частина депутатів розповідала, до кого приєднається. Віктор Балога вступати у фракцію не поспішає, каже, йому потрібно три місяці, щоб побачити, хто буде "якісно працювати для українського народу". А Петро Порошенко заявив, що взагалі не має наміру вступати в чиюсь фракцію.

Перший президент Леонід Кравчук розповів, що відповідальність цього парламенту буде більшою, ніж попереднього.

"Я думаю, що депутати зможуть внести зміни до закону про мовну політику, який підготувала наша робоча група. А що стосується можливості вибирати президента в парламенті - якщо це затвердить народ на референдумі - то нічого страшного не бачу. У більшості країн Європи в парламенті обирають президента і живуть краще нас", - сказав Леонід Кравчук.

До слова, перейти до персонального голосування депутати, навіть якщо б захотіли, поки не можуть, незважаючи на підписаний президентом закон.

"Поки що персональне голосування тільки в теорії. За прем'єра та спікера ми голосуємо по старинці, адже система голосування не переобладнана, і сенсорна кнопка відсутня. Але у нас ще є час до наступного вівторка придумати, як на практиці втілити в життя норму закону", - роз'яснив народний депутат Микола Томенко.

Полудень 12.12.12

Початок першого засідання парламенту VII скликання призначили на полудень. Хоча раніше депутати говорили, що в містику не вірять, утриматися від спокуси відкрити засідання рівно о 12 годині 12.12.12 не змогли. На жаль, магія цифр не допомогла. По-перше, Володимиру Литвину довелося двічі оголошувати реєстрацію в сесійній залі, тому як з першого разу не все встигли скористатися картками для голосування. Але як тільки депутати побачили на табло Ради, що зареєструвалося 444 депутата, вони відразу зрозуміли: батько і син Табалова примудрилися прийняти присягу, тим самим ставши народними депутатами. Опозиція дружно підскочила з місць і кинулася до трибуни.

"Будь ласка, розберіться зі своїми депутатами", - закликав до порядку Литвин.

Вгамувати їх вдалося тільки після того, як представникам всіх фракцій спікер дав по хвилині на виступ.

"Я вважаю, ми не повинні починати з порушення Конституції. Всі присутні журналісти, всі депутати бачили, що два депутати не брали участі в прийнятті присяги", - заявив Віталій Кличко.

У свою чергу лідер "Батьківщини" Арсеній Яценюк сказав, що Андрій і Олександр Табалови не мають права працювати в парламенті, а комуністи не мають права на фракцію.

"Регіонал" Михайло Чечетов порадив "Батьківщині" розібратися зі своїми проблемами самостійно, а комуніст Адам Мартинюк запевнив усіх, що комуністи "були, є і будуть". Потім Володимир Литвин склав свої повноваження і запросив тимчасову президію у складі Олександра Єфремова (Партія регіонів), Андрія Кожем'якіна ("Батьківщина"), Віталія Ковальчука ("УДАР"), Руслана Кошулинського (ВО "Свобода") та Петра Симоненка (Компартія) керувати Радою.

Після цього закрили ранкове засідання і призначили нове на 16.00. Три з половиною години відпочинку здалися деяким занадто довгим перервою, і вони заходилися перевіряти на міцність свій депутатський імунітет.

Так, ВО "Свобода" встигла спиляти паркан навколо Ради і виламати вхідні двері, підтвердивши імідж самої радикальної політсили. Після перерви депутати створили п'ять фракцій: Партії регіонів, "Батьківщини", "Удару", "Свободи" та Компартії, хоча в останньої всього 32 людини при необхідних 37.

Не встигли толком приступити до роботи, як опозиція заблокувала парламент. Почалася справжня битва за Раду. Біля трибуни і президії стовпилися депутати від різних політсил. Одні намагалися взяти президія штурмом, перелазили через різьблене огорожу. Інші штовхалися, розмахували кулаками, намагаючись будь-якою ціною не пустити непроханих гостей. Складно уявити, чим би завершилося це протистояння, якби Олександр Єфремов не оголосив технічну перерву. Коли пристрасті трохи вщухли, парламент знову приступив до роботи - були обрані члени лічильної комісії, яким доведеться вести облік голосів за нового спікера і прем'єра.

Потім депутати вирішили працювати до тих пір, поки не узгодять усі необхідні питання і знову розійшлися на перерву. На момент підписання цього номера до друку засідання парламенту все ще тривало, пишуть Христина Зеленюк та Людмила Полях в статті "Нові депутати побилися, знесли паркан і створили п'ять фракцій" в газеті "Известия в Украине".

У перервах, які оголошували кілька разів, депутати бродили кулуарами, позували на камери і показово підписували присягу. У буфеті теж було стовпотворіння - там підготували удвічі більше їжі та напоїв, щоб нагодувати всіх гостей Ради. Якщо старожили роздавали інтерв'ю направо і наліво, то новачки губилися - запитували у колег і журналістів, де знайти курилки, їдальню і туалет.

"Ми прямо як барани: нас то сюди відправляють, то туди. Незрозуміло взагалі, де нам потрібно перебувати", - скаржилися новачки.

Некурящі ж нарікали на дим, який валив з курилок і навіть туалетів, де курити заборонено.

"Тут просто нічим дихати, невже так кожен день буде?" - Бідкалися один одному депутати-жінки.

А співачка Таїсія Повалій відзначилася тим, що не змогла відповісти на питання журналістів, який в України державний лад: "Це що - іспит? У мене вдома є книжка по праву, я почитаю, і потім вам скажу".

Допомогти розібратися в політиці їй обіцяла колега Ганна Герман: "Тая - людина надійна, вона нас жодного разу не підводила".

Головуючий на вечірньому пленарному засіданні член Тимчасової президії Олександр Єфремов (Партія регіонів) оголосив про формування п'яти депутатських фракцій і груп у Верховній Раді сьомого скликання.

Фракція Партії регіонів нараховує 210 народних депутатів, головою фракції обраний Олександр Єфремов. У депутатську фракцію "Батьківщина" увійшли 99 депутатів, головою фракції обрано Арсенія Яценюка. Депутатська фракція "УДАР" налічує 42 депутати, головою фракції обрано Віталія Кличка. Фракція ВО "Свобода" - 37 депутатів, голова фракції - Олег Тягнибок. Фракція Комуністичної партії складається з 32 депутатів, головою фракції обраний Петро Симоненко. У фракції буде 33 депутати, тому що депутат Євген Мармазов ще не прийняв присягу, оскільки перебуває на лікарняному. Опозиція стала протестувати проти створення фракції КПУ, оскільки це, на її думку, суперечить Регламенту.

Депутати взяли до відома доповідь голови Верховної Ради попереднього шостого скликання Володимира Литвина щодо законодавчої роботи парламенту, яка була роздана в письмовому вигляді. Після того, як головуючий оголосив розгляд питання про лічильної комісії, представники опозиції оточили парламентську трибуну, вимагаючи перерву. Єфремов відмовився оголосити перерву, посилаючись на те, що він не має права цього робити з Регламенту. Член Тимчасової президії Руслан Кошулинський оголосив перерву на вимогу двох фракцій: "Батьківщина" і "Свобода". Станом на 16.30 робота парламенту була заблокована. У підсумку Єфремов оголосив "технічна перерва", пише Ганна Шевченко в статті "І покажем, що ми браття козацького роду" в газеті "Голос України".

Усе, що встигли за станом на цей час зробити депутати, - це сформувати п'ять фракцій. Але навіть це викликало протистояння в Раді. Зокрема, опозиціонери обурювалися, що у фракцію комуністів не увійшов жоден мажоритарник, а це, мовляв, згідно з регламентом Ради, не дає їм право сформувати фракцію. Протестуючи проти КПУ і "тушок", опозиціонери кілька разів блокували трибуну, і голова фракції ПР Олександр Єфремов, які вів засідання, кілька разів оголошував перерви ... На 18.30 ситуація залишалася напруженою, але депутати обіцяли працювати до ночі, поки не оберуть президію, пишуть Захарова Олександра, Терехова Катерина в статті "Нардепи назвали себе баранами і розповіли про таємну провокацію" в газеті "Сегодня".

А в цей час під Радою спиляли паркан

Поки йшло перше засідання, на вулиці розбирали огорожу, якою депутати минулого скликання намагалися захиститися від мітингів чорнобильців і афганців. Болгарку в руки взяв особисто голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок - він зрізав три секції паркану з боку Маріїнського палацу.

"Є велике бажання, щоб Верховна Рада, найвищий законодавчий орган країни, не була відірвана від суспільства", - так прокоментував дії свого лідера депутат від "Свободи" Юрій Сиротюк, пише Тарас Козуб у статті "Скандал у парламенті: одна бійка, дві "тушки" і чотири голих жінки" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Кілька десятків громадян, які перебували в Маріїнському парку, підійшли до парламенту. Проте загін "беркутівців" оточив вхід до Верховної Ради.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1102 | Додав: adminA | Теги: Рада VII, рукоприкладства
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ