Ср, 2024-04-24, 02:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 26 » Рандеву прем'єрів відбулося. Газове питання не вирішено
11:21
Рандеву прем'єрів відбулося. Газове питання не вирішено
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Переговори прем'єр-міністра Азарова і його російського колеги Путіна з питання зниження ціни газу для України пройшли вчора в Москві. Сторони не досягли конкретних домовленостей, проте в "Газпромі" заявили, що зниження ціни газу залежить від збільшення обсягу його імпорту.
Однією з головних тем зустрічі стала ціна природного газу. За інформацією джерела "КоммерсантЪ-Украина" серед членів української делегації, Азарову довелося переконувати у необхідності зниження вартості палива не тільки Путіна, а й безпосередньо керівництво "Газпрому".

Про те, що газотранспортний консорціум не є тією платою, за яку Росія готова знизити ціну газу для України, раніше джерела вже заявляли. Вчора сторони не змогли домовитися про щось конкретне.

Як повідомлялося напередодні, за підсумками зустрічі Миколи Азарова з главою "Газпрому" Олексієм Міллером в монополії заявили, що ціна природного газу для України безпосередньо залежить від обсягів його імпорту, і вказали на те, що за підсумками I кварталу мав місце істотний недобір газу - замість 8,4 млрд Україна купила близько 6 млрд кубометрів.

"Навіть якщо вважати, що ми купимо цього року не 33,75 млрд кубометрів, а 27 млрд, що нам дозволяє чинний договір, то об'єм закупівлі в I кварталі мав становити не менш як 6,75 млрд кубометрів. Але компанія все ж таки купила трохи менше мінімально можливого об'єму газу", - повідомило джерело в "Нафтогазі". Співбесідник пов'язав зрив у графіку купівлі палива з тяжким фінансовим станом "Нафтогазу".

Втім, за словами джерела в "Газпромі", монополія готова повернутися до питання зниження ціни газу у разі купівлі Україною більш ніж 33,75 млрд кубометрів. "За нинішнього обсягу в нас є договір, і немає підстав і сенсу його змінювати. В Україні мають зрозуміти, що переглядати ціну можна, тільки якщо об'єм закупівлі становитиме хоча б 52 млрд кубометрів, як це передбачено контрактом", - зазначив співбесідник.

За словами екс-уповноваженого президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, середня ціна газу цього року для України становитиме 334 дол за тис куб м. "Це неадекватно висока ціна газу", - вважає експерт. За оцінкою Соколовського, припустимою ціною могла б стати сума в 230-250 дол за тис куб м. І то за умови, що буде піднята ціна транзиту російського газу через територію України (зараз вартість дорівнює 2,78 дол за тис куб м на 100 км прокачування).

Консорціум з управління ГТС Росію цікавить, хоч і менше

Росія, як і раніше, зацікавлена участю в консорціумі з управління газотранспортною системою України, незважаючи на будівництво "Південного" і "Північного потоку". Про це заявив учора російський прем'єр-міністр Володимир Путін. "Звичайно, це знижує наш інтерес. Але він ще є", - зазначив він за підсумками переговорів з прем'єр-міністром України, пишуть "Экономические известия".

Путін при цьому наголосив, що "в конструктивному діалозі" російська сторона готова обговорювати питання консорціуму і вкладати певні кошти. Проте, за його словами, Росія зможе остаточно визначитися зі своєю участю в проекті тільки після вивчення конкретних пропозицій.

Російський прем'єр також наголосив, що консорціум не передбачає відчуження української газотранспортної системи: "Ніхто не збирався викупляти, привласнювати собі газотранспортну систему. За нашою пропозицією, вона мала залишитися у власності української держави". У свою чергу, пан Азаров зазначив, що Україна зацікавлена в цьому проекті, і також запевнив, що створення газотранспортного консорціуму не передбачає відчуження української ГТС.

Трохи раніше перший віце-прем'єр Андрій Клюєв виступив за передачу ГТС в концесію газотранспортному консорціуму, власниками якого виступлять Україна, Росія і Європейський Союз. Він повідомив, що уряд і парламент готують новий закон про передачу української газотранспортної системи в концесію після створення консорціуму за участю Євросоюзу і Росії.

За словами члена парламентського комітету з питань ПЕК Олександра Гудими, який раніше також був радником з газових питань колишнього прем'єра Юлії Тімошенко, законопроект про передачу української газотранспортної системи в концесію розробляє уряд, який поки що не передав законопроект у Верховну Раду, повідомляє "Дело". При цьому Гудима попереджає, що попри наявність голосів ухвалити закон буде дуже складно. "Є кілька варіантів, як діятиме опозиція, щоб протистояти намірам влади", - каже депутат.

Президент Віктор Янукович на початку березня повідомляв, що Україна має намір домагатися доступу до газових родовищ в Росії у разі створення газотранспортного консорціуму.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1077 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ