Чт, 2024-03-28, 15:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 4 » "Регіонали" полегшують собі процедуру формування коаліції
15:34
"Регіонали" полегшують собі процедуру формування коаліції
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Парламент підтримав у першому читанні законопроект про зміни процедури формування коаліції. За прийняття законопроекту про внесення змін до регламенту Верховної Ради проголосували в першому читанні в четвер 229 народних депутатів з 287, зареєстрованих у сесійній залі.

З тексту Закону "Про Регламент Верховної Ради" хочуть вилучити норму про те, що коаліція формується депутатськими фракціями.
При цьому парламентарі підтримали пропозицію про скорочення терміну підготовки даного законопроекту до другого читання.
Законопроект про зміни процедури формування коаліції у середу зареєстрували народні депутати Валерій Бондик і Володимир Демидко. Проект стосується закону про внесення змін до ст.61.
У п.1 зазначеної статті пропонується визначати коаліцію депутатських фракцій у парламенті як "сформований за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій і на принципах, встановлених Конституцією України та цим регламентом, об'єднання депутатських фракцій, народних депутатів, до якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради".
У чинному регламенті парламенту - затвердженому, до речі, здебільшого зусиллями саме Партії регіонів - наголошується, що коаліція - це добровільне об'єднання депутатських фракцій, сформоване за результатами виборів і на основі узгоджених політичних позицій.
Коаліція формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання новообраної Верховної Ради або протягом одного місяця з дня припинення діяльності попередньої коаліції, іншакше у глави держави з'являється законне право розпустити парламент і призначити дочасні вибори до ВР.
Коаліція в українському парламенті відсутня від позавчора. А для створення нової більшості з "біло-блакитною" основою нардепам заважає закон про формування коаліції. Якщо 226 підписів за створення нової коаліції у прихильників Партії регіонів знайдеться (завдяки "відщепенцям" від інших фракцій), то отримання необхідної кількості цілих фракційних згод на долучення до нової більшості за нинішнього парламентського розкладу є нереальним.
Про це сьогодні заявив і "бютівець" Сергій Соболєв. "Партія регіонів змінює порядок формування коаліції, тому що у неї та її сателітів немає голосів для створення коаліції в конституційний спосіб", - сказав він.
"Немає в них ніякої коаліції. Про це чудово знав Віктор Янукович. Про це прекрасно знала Партія регіонів. Саме тому вони пішли на спосіб, який прямо порушує Конституцію України і всі закони", - зазначив "бютівець".
"Закон підпише так званий гарант Конституції Янукович, тому що ця людина і раніше порушувала Конституцію і зараз це зробить", - сказав він, зазначивши, що підпис стоятиме вже через кілька хвилин після ухвалення.
Він підкреслив, що вважає такі дії Партії регіонів і Януковича абсолютно незаконними.
"Адже є рішення Конституційного суду України, яке прямо забороняє утворювати коаліцію не фракціями", - нагадав Соболєв про рішення КС, яке була ухвалено у вересні 2008 року.
Окрім того, народний депутат від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Тарас Стецьків каже, що, завдяки ліквідації неугодного пункту закону, буде створена коаліція у складі фракцій Партії регіонів, Блоку Литвина, КПУ і позафракційних депутатів.
Він зазначив, "243 голоси, які висвітилися (за відставку уряду проголосували 243 депутати - ред.), свідчать про те, що з них як мінімум 235 буде в коаліції, і ця коаліція буде стабільною і на перших порах буде набирати щонайменше 250 голосів".
А ось автор проекту, Бондик, заявив, що зміни до регламенту "невеликі".
"Ви ж розумієте, що якщо в Конституції закладено міну, то ми повинні її знешкодити. Дійсно, Верховну Раду створюють фракції... Ви вважаєте, що право меншості не має гарантуватися, а я вважаю, що повинно гарантуватися", - зазначив він.
Тим часом його колега по фракції Владислав Лук'янов розповів, що фракція Партії регіонів збирає підписи народних депутатів для звернення до Конституційного суду України з питань процедури формування коаліції, передає УНІАН.
"Це звернення до КС обґрунтовано тим, що у нас виникли питання, як у народних депутатів, щодо формування коаліції, і ми хочемо, щоб Конституційний суд дав роз'яснення", - сказав він.
Лук'янов зазначив, що депутати ставили свої підписи під кількома примірниками документа, а не під різними документами. Зокрема, під документом про створення коаліції.
За його словами, підписи про створення коаліції будуть збиратися тільки тоді, коли завершиться переговорний процес.

Напередодні голова Верховної Ради України Володимир Литвин закликав фракції парламенту шукати компроміс щодо способу створення коаліції.
Литвин заявив, що на Погоджувальній раді позиції фракцій з питання внесення змін до регламенту ВР в частині створення коаліції розійшлися. Він зазначив, що в той же час сьогодні 231 народний депутат підтримав пропозицію про розгляд законопроекту про внесення змін до закону про регламент ВР.
Він повідомив, що на Погоджувальній раді йшлося про два можливі сценарії розвитку подій. За його словами, при першому сценарії Верховна Рада України "буде консолідованою і буде максимально дотримуватися Конституції і законів України, і не може бути такого, щоб одні порушували, а тепер інші будуть порушувати законодавство".
Спікер сказав, що при другому варіанті розвитку подій ВР має ухвалити рішення про саморозпуск. Він зазначив, що сьогодні у ВР "ми не можемо знайти компроміс для того, щоб вийти з глухого кута, в якому перебуваємо".
При цих його словах в залі чулися вигуки з боку народних депутатів від БЮТ, серед яких, зокрема, були й слова, сказані Соболєвим: "Там чекає Мороз (колись спікер ВР, який з "помаранчевого" табору перекинувся на бік ПР, яка сприяла першому зняттю Тимошенко з посади прем'єра - ред.)". У відповідь на всі ці вигуки Литвин сказав: "Тим, хто кричить, хочу сказати, запишіть - ви не вмієте навіть кусати, ви вмієте тільки лизати".

При цьому, як сказав Литвин, "я максимально толерантно з вами спілкуюся, щоб не було хаосу та протистояння". "Давайте шукати компроміси, давайте працювати без зведення політичних рахунків", - закликав голова парламенту.
У свою чергу член фракції БЮТ Володимир Філенко, звертаючись до голови Верховної Ради, зауважив, що не йому "нас вчити, як погано лизати і смоктати".

Його колега по БЮТ Андрій Шкіль, тим часом, звинуватив фракцію Партії регіонів у "зґвалтуванні Конституції". Про це він заявив на засіданні парламенту вже після голосування за включення до порядку денного законопроекту про зміни до регламенту ВР в частині створення коаліції.
При цьому депутат від БЮТ порадив фракції Партії регіонів, щоб вона, принаймні, готувалася до таких дій. Зокрема, як зазначив Шкіль, "ґвалтівник спочатку планує напад, потім заводить в темну кімнату і ґвалтує її там - Конституцію".
Він запропонував Партії регіонів згадати "своє минуле". "У вас вдало виходило організовувати злочини і втілювати їх у життя", - зазначив нардеп.
При цьому він сказав, що фракція ПР має до таких дій все-таки готуватися, тому що інакше не зможе "цього зробити, оскільки потенції може не вистачити".
"Ви можете сьогодні зґвалтувати Конституцію, але вам не вдасться зґвалтувати Україну та український народ", - додав він. При цьому Шкіль зазначив, що фракція ПР хоче "одним махом, одним голосуванням у ВР заборонити суспільству керувати своїми представниками в парламенті, тому що ви будете вирішувати, хто є коаліцією".
У відповідь перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначив, що вчора в парламенті "слухали доповідь колишнього прем'єр-міністра України, що тут не тільки зґвалтувала Конституцію і всі закони України, зокрема, відмовившись відповідати на запитання у залі".
Він зазначив, що сьогодні Тимошенко "кинула Кабінет міністрів України, вивела з уряду всіх працівників".
"Ви що, сподіваєтеся, що країна без нагляду буде, і далі такою буде, а ми будемо тут слухати ваші плачі", - сказав Єфремов.
Він зазначив, що народні депутати не мають прав давати оцінку законам України "з конституційної точки зору". "Для цього є суд. Не подобається - звертайтесь до суду. Суд дасть відповідне рішення", - підкреслив Єфремов.

Тим часом фракція БЮТ вже заявила про свій намір оскаржити ухвалений сьогодні в першому читанні законопроект і в Конституційному і Вищому адміністративному судах.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1104 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ