Пт, 2024-04-19, 03:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 25 » Росія не згодна знижувати ціну газу для України
14:41
Росія не згодна знижувати ціну газу для України
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Сьогодні на зустрічі прем'єр-міністрів Росії та України буде обговорюватися широке коло питань - від виробництва ядерного палива до літакобудування. Крім того, створення газотранспортного консорціуму більше не є достатньою підставою для зниження ціни газу для України, пише в четвер "Комерсант-Україна" .
Прем'єр-міністр Росії сьогодні прийме українського колегу. Прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков розповів, що глави урядів перш за все повинні познайомитися, зрозуміти, наскільки конструктивним може бути діалог, і обговорити принципи співпраці.

"Тема для розмови буде набагато ширшою, ніж просто обговорення проблем у газовій сфері", - повідомив Пєсков.

А Азаров учора підтвердив: "Уряд починає роботу з підготовки великої кількості двосторонніх угод з Росією. Я вилітаю до Москви для обговорення їх тем і змісту".

У російському уряді сьогодні мають намір вислухати всі ініціативи Києва і обговорити їх. Тим часом один із чиновників російського уряду повідомив: "Нас цілком влаштовує контракт від 19 січня 2009 року по газу. І перш ніж погоджуватися на внесення змін, потрібно зрозуміти, що Росія отримає натомість".

У "Газпромі" неофіційно заявили: "Якщо ми тут втратимо 3 млрд дол, то десь-таки повинні їх заробити".

Раніше сам керівник "Газпрому" Олексій Міллер офіційно заявляв про те, що "Газпром" влаштовують газові контракти , підписані в минулому році. Разом з тим президент України Віктор Янукович висловився за перегляд наявних домовленостей.

Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв напередодні заявив, що українську газотранспортну систему (ГТС) передадуть у концесію після створення газотранспортного консорціуму. За його словами, газотранспортний консорціум повинен об'єднати Росію з її запасами газу, Україну - як транзитну державу, і Європейський Союз - споживачів блакитного палива. Такий хід мав посприяти зниженню цін на газ для України.

Однак, як повідомили одразу два джерела в уряді і газовій монополії, газотранспортний консорціум не є тією платою, за яку Росія готова знизити ціну газу для України.

"Як ідея він вимагає докладного аналізу та розробки нового техніко-економічного обґрунтування. Зараз не 2002 рік, і ми повинні зрозуміти, на яких умовах отримаємо газотранспортну систему в концесію і як включити європейського партнера в консорціум у рамках обмежень Третього енергопакета (забороняє володіння трубою і продаж газу юрособам - ред.)", - пояснило джерело в "Газпромі".

"Пропозиції щодо консорціуму і навіть з розширення присутності "Газпрому" на внутрішньому ринку України нам нецікаві, поки не буде зрозуміла вся схема, в якій можна працювати", - додав він, уточнивши, що обсяг продажів газу Україні на 2010 рік знижено до 33,75 млрд кубометрів (67% до контракту від 19 січня 2009 року), і на цьому поступки закінчилися.

Вчора Азаров заявив, що в ході переговорів з прем'єр-міністром РФ будуть розглядатися питання співробітництва не тільки в газовій сфері, а й широкого спектру двосторонніх відносин. У російському уряді також зазначають, що переговори прем'єрів мають вийти за межі газової сфери.

"Ми реально сподіваємося на позитивні зміни по всьому спектру нашої торговельно-економічної співпраці з Україною і готові розглядати найрізноманітніші проекти практично в усіх областях", - сказало джерело, передає "Інтерфакс-Україна".

"Однак, що стосується чинних контрактів на постачання газу, ціни на газ, то вони не мають переглядатися. Це наша вихідна переговорна позиція", - підкреслив він.

"Перш за все ми хочемо отримати гарантії українського уряду щодо захисту інтересів російського бізнесу від рейдерських атак у цій країні", - сказало джерело.

Путін може отримати від Азарова те, що не вдавалося добитися від Тимошенко

Путін на переговорах з урядом Юлії Тимошенко неодноразово порушував питання повернення "Татнафті" 60% акцій "Укртатнафти", які відсудила група "Приват" українського підприємця Ігоря Коломойського.

Висока ймовірність, що Азаров надасть такі гарантії, оскільки напередодні візиту до "Газпрому" міністра палива та енергетики України Юрія Бойка представників групи "Приват" на посадах директорів "Укртрансгазу" і "Укргазвидобування" демонстративно відправили у відставку, замінивши людьми з Group DF Дмитра Фірташа.

Більш того, вчора Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку видалило зі свого сайту інформацію про всіх акціонерів ВАТ "Укртатнафта", крім НАК "Нафтогаз України".

Крім іншого, новий Кабмін готовий кардинально поміняти схему оплати російського газу. Якщо уряд Тимошенко фіксував у бюджеті України занижені суми платежів за російський газ, і до 80% коштів, перерахованих "Газпрому", бралися з держбюджету, то уряд Азарова вписав у бюджет вищу ціну - 334 дол за тисячу кубометрів, заборонивши брати гроші з бюджету.

За словами джерела в російському уряді, Росії цікавий також проект будівництва виробництва ядерного палива, який колишній президент Віктор Ющенко обіцяв віддати американцям, тоді як за нього боровся "Росатом".

Новий президент Янукович вже доручив уряду Азарова розібратися з цим питанням, а заодно - обговорити можливість добудови спільно з РФ трьох блоків АЕС. "Є також спільні проекти в авіабудуванні, металургії", - повідомив представник уряду РФ.

Питання можливого об'єднання російського і українського авіапрому постало відразу після створення 2005 року в Росії на базі великих авіазаводів "Об'єднаної авіабудівної корпорації" (ОАК).

Зараз російські й українські підприємства спільно створюють новий регіональний пасажирський літак Ан-148 (розроблений українським АНТК ім. Антонова) і відновлюють серійне виробництво найбільшого у світі рампового вантажного літака Ан-124 "Руслан".

Минулого року президент ОАК Олексій Федоров називав логічною інтеграцію з АНТК ім. Антонова. Досі ОАК приєднувала до себе підприємства шляхом обміну контрольного пакету його акцій на невеликий пакет акцій самої корпорації. Як буде вирішено це питання - залежить від прем'єрів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1029 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ