Чт, 2024-04-25, 03:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 19 » Російська православна церква взялася за постачання газу в Україну
18:14
Російська православна церква взялася за постачання газу в Україну
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Московський Патріархат звернувся з клопотанням до уряду Росії щодо надання можливості українським підприємствам хімічної промисловості напряму купувати газ у "Газпрому" та інших російських газовидобувних компаній. Відповідне прохання міститься у листі Московського Патріархату на адресу першого заступника голови уряду РФ, голови ради директорів ВАТ "Газпром" Віктора Зубкова, передає УНІАН.
Зокрема, в листі, датованому 26 лютого 2010 року, за підписом голови відділу Московського Патріархату у взаємовідносинах Церкви і суспільства, йдеться, що приводом для звернення Патріархату до першого віце-прем'єра став лист керівника Союзу хіміків України Олексія Голубова.

"Приводом для цього звернення до Вас (Зубкова) став лист, що надійшов на ім'я Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила від президента Союзу хіміків України Голубова з проханням звернутися з клопотанням до уряду Росії щодо надання можливості ВАТ "Газпром" та іншим компаніям, що опікуються видобутком природного газу, напряму співпрацювати з хімічними підприємствами України, використовуючи толінгові схеми або поставляючи газ за цінами, що дозволяють випускати їм конкурентоспроможну продукцію", - наголошується в листі. Коли саме Голубов надіслав свого листа, не уточнюється.

У листі Патріархат просить першого віце-прем'єра Росії "звернути увагу" на позицію Голубова, "беручи до уваги істотну допомогу, яку надають Українській православній церкві Московського Патріархату підприємства хімічної промисловості України".

Про виконання прохання Голубова Патріархат проінформував президента Союзу хіміків України листом від 11 березня.

У свою чергу, представник Московського Патріархату у телефонній розмові підтвердив факт існування такого листа. Водночас він додав, що своїм листом на адресу Зубкова Патріархат не брав на себе жодних зобов'язань, а лише відреагував на прохання галузевої громадської організації України. При цьому співрозмовник зазначив, що різного роду прохань і звернень на ім'я Патріарха Кирила приходить досить багато, і Патріархат прагне не залишати їх поза увагою.

У прес-службі ВАТ "Дніпроазот" повідомили, що підтримують ініціативу Російської православної церкви: "Через зростання ціни газу 50% потужностей хімічної промисловості в 2009 році зупинилися. Ще в минулому році Кабмін дозволив хімічним підприємствам купувати газ безпосередньо у видобувачів в Росії і Середній Азії. І якби прямі постачання були дозволені (російською стороною), ми б домоглися зниження вартості газу на 15-25%, що дозволило б запустити заводи на повну потужність і забезпечити роботою тисячі людей, більшість з яких, до речі, православні християни", пише "КоммерсантЪ-Украина".

Слід зазначити, що постачання газу українським хімічним підприємствам здійснюються на даний момент через НАК "Нафтогаз України" і "Газпромекспорт". А дозвіл Кабміну на прямі постачання газу не діє через блокування російською стороною.

Разом з тим джерело в ОАО "Рівнеазот" розповіло, що втручання церкви стало необхідним у зв'язку з тим, що уряд Росії не має наміру переглядати чинні газові договори і знижувати тарифи на газ для України.

"Ситуація зайшла в безвихідь. Фактично змінювати будь-що і починати прямі постачання газу за нижчими цінами для України ніхто не може через позицію російського уряду. Якщо там не хочуть звертати увагу на думку видобувачів газу, можливо, хоч свою церкву послухають", - висловив надію співрозмовник.

Як відомо, Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) зберегла з 1 січня 2010 року рівень граничних цін на природний газ для промислових споживачів, бюджетних організацій і установ, а також пільгові ціни на газ для підприємств гірничо-металургійного комплексу і хімічної промисловості.

Пільгові ціни на газ для підприємств ГМК і хімпрому збережені на рівні 1899,25 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, витрат на транспортування і поставку, а також витрат на реалізацію газу).

Для виробників азотних добрив, що використовують газ як сировину, ціна газу також збережена на пільговому рівні – 1584,4 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, витрат на транспортування і поставку, а також витрат на реалізацію газу).

Граничні ціни і пільгові ціни у 2010 році можуть коригуватися з урахуванням остаточної ціни газу, що імпортується в 2010 році, а також з урахуванням коливань курсу гривні щодо долара.

Слід зазначити, що проблеми українських хіміків почалися з початком світової економічної кризи та падінням попиту на мінеральні добрива. Ще одного болючого удару хімічній промисловості завдало підвищення вартості російського газу для України.

14 серпня 2009 року НКРЕ зменшила граничну ціну на природний газ для хімічних підприємств, які виготовляють азотні мінеральні добрива, на 16,58%, або на 314,85 грн за тисячу кубометрів - до 1 584,4 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування і постачання і витрат на реалізацію імпортного газу).

У список підприємств, для яких знижені граничні ціни на газ, увійшли 5 виробників азотних добрив: завод "Азот", "Сіверськодонецьке об'єднання "Азот", Одеський припортовий завод, "Дніпроазот" і "Стирол".

До списку тоді не увійшов ще один виробник цієї продукції - завод "Рівнеазот", власником якого є український бізнесмен Дмитро Фірташ. Проте раніше, 7 травня, НАК "Нафтогаз України" припинив газопостачання ВАТ "Рівнеазот", мотивуючи своє рішення наявністю заборгованості за постачання природного газу в березні і квітні 2009 року.

"Рівнеазот" відкидає аргументи "Нафтогазу", оскільки підприємство не купує газ у державної компанії. У березні і квітні "Рівнеазот" споживав природний газ, що був раніше куплений підприємством і знаходиться в підземних сховищах України. "Рівнеазот" також указує на політичний і адміністративний характер відключення від газопостачання, мотивуючи це відсутністю офіційних претензій і судових позовів від "Нафтогазу України".

Пізніше, 14 травня, "Нафтогаз України" припинив подачу газу на ЗАТ "Кримський Титан" і АТ "Кримський содовий завод", які входять до складу компанії Ostchem Holding AG Фірташа.

Проте вже у жовтні минулого року "Рівнеазот" нарешті отримав газ за заниженою ціною, за якою отримують усі інші великі заводи хімпрому.

Союз хіміків просить президента продовжити пільгову ціну газу півроку

Хімічна промисловість, що забезпечує 6% загального виробництва країни і 9% експорту, знову просить державу про підтримку. "З відповідним листом ми звернемося до президента і в Кабмін", - вирішили представники Союзу хіміків на своєму черговому засіданні в четвер, 18 березня. Збори були присвячені перспективам розвитку галузі, які слабо простежуються в умовах стрімкої втрати конкурентоспроможності великої хімії, пишуть "Экономические известия".

Нагадаємо, вже в квітні вартість газу, як сировини для основних виробництв галузі, може становити 320 дол за 1 тис куб м, що призведе до розвантаження або навіть зупинки виробництва добрив. Щоб уникнути таких наслідків, керівництво хімпідприємств проситиме Кабмін залишити в силі існуючу вартість газу на рівні 1584,4 грн за 1 тис куб м до вересня.

Крім того, хіміки мають намір лобіювати дотування агросектору, який викупляє українські добрива, продовження меморандуму (заморожує тарифи на залізничні перевезення і електроенергію), захист ринку від імпорту селітри і комплексних добрив.

"Без допомоги держави нам не вижити, ми повинні об'єднати зусилля, щоб врятувати хімічний комплекс від зупинки", - вважає почесний голова наглядової ради концерну "Стирол" Микола Янковський.

Також хіміки мають намір наполягати на погашенні заборгованості з невідшкодованого ПДВ, яка, за даними Союзу хіміків, становить 850 млн грн. Для прикладу, за станом на кінець минулого року заборгованість за цим податком підприємствам ГМК становила близько 3 млрд грн. Експортерам сільгосппродукції держава заборговувало близько 5 млрд грн.

Завдяки преференціям минулого року падіння товарного виробництва в хімсекторі становило 22%. Завантаження азотних підприємств зберігалося на рівні 80%, тоді як колегам хіміків з Європи і США довелося закривати аміачні виробництва. Але вже зараз зрозуміло, що довго дотувати галузь уряд не зможе. За розрахунками, пільгова ціна газу для хімії, встановлена в серпні минулого року і чинна до цього дня, обійшлася "Нафтогазу" не менше ніж в 30 млн дол. Приблизно на цю ж суму доведеться дотувати газового монополіста у разі продовження преференції на пвіроку з урахуванням здорожчання природного газу. Це означає, що власникам доведеться інакше вирішувати проблему здешевлення сировини.

"Необхідно змінювати інфраструктуру постачань газу. У США і Китаї хімпідприємства активно інвестують в технології виробництва газу зі сланців, шахтного метану, переходять на споживання зрідженого газу", - розповідає Янковський. На його думку, в Україні цілком реальним є останній сценарій. "Зараз вартість цього газу становить лише 170 дол за 1 тис куб м, тоді як російський газ незабаром може коштувати не менше ніж 360 дол. Проект з будівництва терміналу для прийому зрідженого газу обійдеться приблизно 300-400 млн дол", - вважає Янковський.

У новому уряді поки не оголосили про плани з приводу можливого здешевлення газу для хіміків, хоча і виступають за підтримку експортерів ГМК і хімсектору. Зокрема, про пріоритетність такої допомоги вже встиг повідомити новоспечений міністр Мінпрому Дмитро Колесніков.

Мають намір сприяти хімікам і в ПЕК. "Мінтоп зараз активно опрацьовує варіанти будівництва терміналу з прийому зрідженого газу. Власники хімактивів могли б підключитися до реалізації проекту, що ми тільки вітатимемо", - сказало джерело в уряді. Правда, воно вказало на те, що участь інвесторів в проекті ніяк не прискорить вирішення проблеми з дорогим газом. "Реалізація проекту розрахована на три-чотири роки, а виробники потребують дешевого газу вже зараз", - уточнив співрозмовник
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1068 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ