Чт, 2024-03-28, 10:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 14 » Україна "випала" з топ-10 експортерів зброї. Індія очолила п'ятірку найбільших імпортерів
15:43
Україна "випала" з топ-10 експортерів зброї. Індія очолила п'ятірку найбільших імпортерів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Індія очолила п'ятірку найбільших імпортерів зброї за даними за 2006-2010 роки, повідомив Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру (SIPRI), публікуючи чергові дані про постачання основних видів звичайних озброєнь і військового устаткування, передає РИА "Новости".

База даних інституту охоплює період з 1950 року, і в описі тенденцій міжнародних військових постачань експерти інституту користуються середніми показниками п'ятирічного періоду.

За даними SIPRI, в період з 2006 по 2010 рік включно на частку Індії припало 9% загальних обсягів глобальних постачань озброєнь.

Найбільшим постачальником зброї до Індії експерти SIPRI називають Росію, частка якої в індійському імпорті за згаданий період становила 82%.

Загалом у п'ятірці найбільших імпортерів зброї в опублікованому списку SIPRI переважають держави Азії. За Індією йде Китай з 6% загальних міжнародних постачань. У попередньому списку SIPRI, опублікованому торік, що охоплював період з 2005 по 2009 роки, Китай посідав перше місце, і на його частку припадало 9% глобальних постачань.

Найбільшим постачальником зброї до Китаю експерти SIPRI також називають Росію, частка якої в китайському імпорті становила за минулий період 84%.

На третьому місці в списку найбільших імпортерів військового устаткування і зброї - Південна Корея, за нею слідом іде Пакистан, замикає п'ятірку Греція.

Експерт програми SIPRI з постачань зброї Сімон Веземан, коментуючи в повідомленні для преси опубліковані сьогодні дані, зазначив, що зростання індійського імпорту основних видів звичайних озброєнь пов'язане з рядом чинників.

"Найчастіше згадується конкуренція з Пакистаном і Китаєм, а також питання внутрішньої безпеки", - сказав експерт.

Публікуючи свій аналіз, експерти SIPRI зазначають, що в цілому список регіонів, куди постачається зброя, останні десять років залишається досить стабільним. У період з 2006 по 2010 роки основними регіонами-одержувачами зброї стали Азія та Океанія. На них припадає 43% всього імпорту. Далі йде Європа з 21% постачань, Близький Схід - 17%, Америка - 12% і Африка - сім відсотків.

Як випливає зі списку SIPRI, стабільною залишається і п'ятірка країн-постачальників озброєння. Цього року, як і минулого, його очолюють США. Частка цієї країни в міжнародному експортному обсязі в період з 2006 по 2010 роки залишилася, в порівнянні з попереднім періодом, практично незмінною і становила 30%. Слідом за США йде Росія з 23% загальних міжнародних експортних постачань (24% в період з 2005 по 2009 роки).

Далі в списку SIPRI називається Німеччина (11% в міжнародному експорті), за нею - Франція (сім відсотків) і закінчує список Велика Британія (чотири відсотки).

Опубліковані сьогодні в Стокгольмі дані є частиною матеріалів, які готуються до публікації в щорічнику "SIPRI 2011", черговий номер якого буде представлено в червні цього року.

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру SIPRI (SIPRI) був заснований в 1966 році на честь 150-ліття миру на шведській землі.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (СІПРІ), в 2008 році обсяг експорту основних видів озброєнь України сягав 233 млн доларів. З таким показником Україна посіла 14-те місце у світовому рейтингу експортерів озброєнь СІПРІ, тоді як в 2007 році, згідно з уточненими даними СІПРІ, вона була на 7-му місці з обсягом 774 млн дол.

Україна вже не входить до топ-10 світових експортерів зброї

Україна вже не входить до топ-10 світових експортерів зброї. У рейтингу Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру Україна за останні п'ять років опустилася з 10-го на 12-те місце. Експерт військових програм Центра Разумкова Олексій Мельник вважає таку зміну в рейтингу несуттєвою, передає Радіо "Свобода".

"Я б не робив трагедії з того, що Україна втратила 2 місця. Порівняно з тим, що Україна втратила в інших рейтингах - свободи слова, наприклад, це нестрашно", - зазначив він.

За словами Мельника, дослідження Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру є найавторитетнішими в своїй сфері.

А рейтинг продажу озброєнь характеризує міжнародні потоки постачань основних видів такої продукції (танків, військових кораблів, військової авіації тощо).

За висновками інституту, найбільше зброї Україна продає до Азербайджану, Грузії та Китаю.

Крім цього, Україна є експортером озброєнь до країн Африки - Південного Судану, Республіки Конго та інших.

Керівник програм дослідження постачання зброї Стокгольмського інституту миру Пол Холтом зауважив, що Україна в останні роки не нарощує обсягів експорту, тому її перегнали інші країни.

"Україна дуже довгий час перебувала в десятці найбільших експортерів зброї. Але зараз деякі країни здійснили певний стрибок та наростили обсяги експорту зброї, а Україна експортує приблизно стільки ж, скільки і в минулі роки. Тому вона посунулася з 10-го на 12-те місце", - пояснив Холтом.

Однак, як стверджують українські експерти, в України є всі шанси знову стати одним зі світових лідерів.

Як зазначив Олексій Мельник, 2010 року Україна підписала нові довгострокові угоди про постачання зброї до Індії та Іраку.

Продаж зброї саме за цими контрактами може повернути Україну до чільної десятки світових експортерів зброї. Перші 3 позиції в рейтингу продажів зброї традиційно посідають США, Росія та Німеччина.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 995 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ