Пт, 2024-04-26, 10:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2015 » Вересень » 18 » Розслідування монополізму ДТЕК Ахметова на ринку електроенергії почав АМКУ
20:40
Розслідування монополізму ДТЕК Ахметова на ринку електроенергії почав АМКУ
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Антимонопольний комітет України (АМКУ) почав розгляд питання про монопольний статус енергохолдингу "ДТЕК" на ринку електроенергії, повідомив голова відомства Юрій Терентьєв на прес-конференції в Києві в п'ятницю, 18 вересня.

"Сьогодні відкрито справу для перевірки звинувачень, з якими НКРЕКП України звернулася на адресу компаній групи "ДТЕК", - сказав він, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначив голова АМКУ, відомство не розглядає теплову генерацію як окремий ринок, однак це не перешкоджає відкриттю справи.

"Ми не говоримо зараз про теплову генерацію як про окремий ринок, але комплексність і взаємозв'язок усіх суб'єктів ринку генерації електроенергії свідчать про те, що суб'єкти навіть з часткою близько 10% загального ринку, 10-15% - вони можуть мати ринкову владу", - резюмував він.

За словами Терентьєва, рішення про відкриття справи ухвалив державний уповноважений з підсумків засідання АМКУ в четвер, 17 вересня, що проводилося в закритому режимі.

Своєю чергою у прес-службі ДТЕК заявили, що холдинг не є монополістом і сподівається на об'єктивне і прозоре розслідування ситуації на ринку електроенергії.

"ДТЕК працює в строгій відповідності до вимог антимонопольного законодавства і не є монополістом. Відповідно, мови про зловживання монопольним становищем з боку компанії бути не може", - зазначили в прес-службі ДТЕК.

У холдингу стверджують, що ніяких листів чи звернень від АМКУ про початок розслідування поки що не отримали. Разом з тим ДТЕК готовий надати АМКУ всю необхідну інформацію.

Як повідомлялося, виконувач обов'язків голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Микола Бараш раніше заявляв, що сумнівається в монополізмі компанії ДТЕК в електроенергетиці країни, незважаючи на його значну частку на ринку теплової генерації.

Раніше глава Міненерговугілля Володимир Демчишин заявив, що питання монополізму енергохолдингу ДТЕК на українському ринку вугілля і теплової генерації має вирішувати АМКУ. 28 квітня РНБО повідомив, що готує постанову, яка знизить монополію Ахметова на енергоринку.

А 6 травня президент Петро Порошенко заявив про необхідність навести порядок і повернути конкуренцію в енергетичну галузь і наголосив на важливості демонополізації, диверсифікації та деолігархізації енергетичного ринку як необхідних принципах забезпечення його безпеки.

ДТЕК 30 квітня 2015 заявив, що енергохолдинг не допускав антиконкурентних дій на ринках вугілля та виробництва електроенергії і згідно з українським законодавством не є монополістом. На думку ДТЕК, всі активи були придбані енергохолдингом у повній відповідності до закону, а проведена оцінка ринкового становища компанії підтвердила, що концентрація активів не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції в галузі.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості наказом №237 від 11 березня 2014 року "Про невідкладні заходи стабілізації фінансового стану галузі та запобігання проявам корупції" зобов'язало електроенергетичний, юридичний і майновий департаменти міністерства підготувати звернення в АМКУ щодо розгляду ситуації з концентрацією активів у тепловій генерації.

В Україні чотири з шести теплових енергогенерувальних компаній підконтрольні ДТЕК Ріната Ахметова - "Східенерго" (100%), "Дніпроенерго" (72,9%), "Західенерго" (72,2%) і "Київенерго" (72,4%) . "Донбасенерго" (60,8%) підконтрольна "Енергоінвест Холдингу" Ігоря Гуменюка, "Центренерго" (78,3%) - державі.

Встановлена електрична потужність "Східенерго" становить 4157 МВт, "Дніпроенерго" - 8 185 МВт, "Західенерго" - 4 708 МВт, "Київенерго" - 1 200 МВт (сумарно чотирьох генкомпаній ДТЕК - 17,1 ГВт), "Центренерго" - 7 665 МВт, "Донбасенерго" - 2 855 МВт .

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 793 | Додав: adminA | Теги: амку, ринок електроенергії, розслідування монополізму ДТЕК Ахме
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ