Сб, 2024-04-20, 12:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Вересень » 14 » Саміт у Ялті - платформа для світових дискусій і рішень, а для України - ще один шанс "подружитися" з ЄС - преса
17:08
Саміт у Ялті - платформа для світових дискусій і рішень, а для України - ще один шанс "подружитися" з ЄС - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
У четвер ввечері, 13 вересня, в Ялті, у Лівадійському палаці відкрилася IX щорічна конференція "Ялтинська європейська стратегія". Для участі в саміті, який триватиме до 16 вересня, прибули понад 200 відомих політиків з двадцяти країн світу. Відкривали конференцію президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Експерти і політологи кажуть, що для нас це непоганий шанс заявити про себе. Україну будуть критикувати, але це не завадить отримати підтримку в енергетичній сфері з боку Туреччини і сісти за стіл переговорів з європейськими лідерами.

Ялтинська конференція за останні дев'ять років стала для України традиційною. Щороку у вересні на кілька днів на півдні країни збираються як провідні українські політики, так і знакові особистості з Європи і всього світу. І завжди вони обговорюють головні економічні та політичні проблеми, з якими зіткнулася більшість країн за останній рік. Ця зустріч не стане винятком.

Хоча офіційне відкриття конференції пройшло увечері, неформально вона почалася ще вранці в Києві - в столицю прибув прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Кілька годин він віч-на-віч обговорював з Віктором Януковичем подальший розвиток двосторонніх відносин. Після бесіди вони приєдналися до своїх делегацій і відкрили Друге засідання українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня. По її закінченні Янукович і Ердоган підписали кілька документів.

"Вони стосуються поглиблення подальшої двосторонньої співпраці в торговельно-економічній, енергетичній, транспортній, оборонно-промисловій, аерокосмічній, науково-технологічній та культурно-гуманітарній сферах. Так, економічне зближення з Туреччиною дозволить посилити позиції обох країн у регіоні (Кримський півострів), повною мірою використовувати енергетичний і транспортний потенціал Чорноморського басейну", - сказав голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін, пише Христина Зеленюк у статті "Ялтинська конференція допоможе Україні налагодити діалог з Європою" в газеті "Известия в Украине".

"Тільки що ми завершили нашу зустріч з паном прем'єр-міністром, на якій детально обговорили весь комплекс актуальних питань двостороннього співробітництва", - заявив президент, додавши, що останнім часом співпраця між двома країнами "суттєво пожвавилася".

"Прогрес відзначається практично в усіх напрямках, які становлять фундамент наших відносин", - констатував Віктор Янукович.

Зазначивши, що Україна готова до поглиблення співпраці з Туреччиною в енергетичній сфері, пан Янукович акцентував увагу на "інтенсивному діалозі" з даного питання, який зараз ведуть уряди двох країн.

"Підкреслю також нашу зацікавленість у приєднанні України до реалізації проекту Трансанатолійского газопроводу, ми це питання з паном прем'єр-міністром обговорили", - сказав президент.

Як відомо, про готовність брати активну участь у будівництві Трансанатолійского газопроводу (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline Project; TANAP), який простягнеться з Азербайджану зі сходу на захід Туреччини до кордону з Болгарією або Грецією, представники української влади заявляли і раніше. Зокрема, влітку прем'єр-міністр Микола Азаров сказав, що, виходячи з необхідності диверсифікації постачань газу в країну, Україна готова допомогти будівництву фінансово, а також постачаннями "труб, компресорів та іншого необхідного обладнання". Слід зазначити, що по цьому газопроводу планується в обхід Росії щороку прокачувати до країн Євросоюзу до 60 млрд кубометрів газу з родовища Шах-Деніз. Крім того, в газопровід може надійти і туркменський газ.

Прем'єр-міністр Туреччини у відповідь запевнив главу української держави в тому, що співпраця у сфері енергетики "додасть глибини" відносинам двох країн.

"Ми знаємо, що питання енергетики має для України серйозний характер, тому хочемо розвивати двосторонні відносини у цій галузі", - заявив він, додавши, що надалі обидві країни будуть реалізовувати спільні проекти з транспортування електроенергії, будівництва в Туреччині підземних газосховищ та видобутку вуглеводнів.

Під час засідання Стратегічної ради Віктор Янукович і Реджеп Таїп Ердоган торкнулися і міжнародної проблематики.

"Розширення українсько-турецького стратегічного партнерства є важливою складовою загальних зусиль зі зміцнення миру, стабільності та сталого соціально-економічного розвитку в Чорноморському регіоні", - сказав президент України, дивлячись на гостя.

За словами пана Януковича, співпраця посилиться і в контексті головування України в ОБСЄ у 2013 році.

"Туреччина ставить за мету вже в 2013 році вивести Україну в розряд країн, зв'язки з якими мають стратегічний і пріоритетний характер", - зазначив пан Ердоган.

Втім, головною новиною, яка прозвучала на засіданні Стратегічної ради, стала спільна заява керівників двох країн про можливе підписання до кінця року угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Туреччиною.

"Ми це питання детально обговорили з прем'єр-міністром і вважаємо, що підписання угоди (про створення ЗВТ) має відбутися з максимальним урахуванням економічних інтересів обох країн", - сказав Віктор Янукович.

У свою чергу пан Ердоган висловив сподівання, що якщо угода про ЗВТ буде підписана до кінця цього року, товарообіг між двома країнами до 2015 року досягне 20 млрд дол.

"Я вірю, що з підписанням угоди про зону вільної торгівлі цьому процесу буде надано імпульс", - уточнив він.

Після засідання українсько-турецької Стратегічної ради Віктор Янукович і Реджеп Таїп Ердоган підписали спільну заяву, в якій взяли на себе зобов'язання "поглиблювати і розширювати" співпрацю між країнами. Причому не тільки в торговельній й енергетичній галузях, але і в справі боротьби з тероризмом, військовій та космічній сферах. Після підписання український президент і турецький прем'єр відповіли на запитання журналістів. Зокрема, Віктор Янукович зазначив, що в контексті диверсифікації постачань енергоносіїв Київ розгляне пропозицію пана Ердогана про спільне будівництво LNG-терміналу на території Туреччини.

"Ми вважаємо, що цей напрямок для наших країн дуже перспективний, і це та тема, яка ще довгий час буде на порядку денному", - сказав він.

Турецький прем'єр підкреслив, що на засіданні Стратегічної ради міністрам економіки двох країн було доручено детально вивчити це питання: "Ми ставимо за мету досягти найкращого результату за найменших витрат", пише Валерій Кучерук в статті "Відносини виводять на нову глибину" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

Потім український президент і турецький прем'єр вирушили до Ялти. Саме вони відкривали щорічну конференцію.

До моменту їхнього приїзду зібралося чимало гостей.

"Усі готелі просто переповнені. Приїхали понад 200 високопоставлених чиновників. Крім цього, у нас в місті проходить "Прайм Ялта ралі". Але труднощів немає. Ми готувалися до цих заходів заздалегідь і звикли до прийому гостей такого високого рівня", - сказали в прес-службі Ялтинської міськадміністрації.

Неформальний саміт триватиме до 16 вересня. Україну протягом цих трьох днів представлятимуть: прем'єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський; віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко та секретар РНБО Андрій Клюєв.

З відомих політиків світового рівня на конференції будуть присутні екс-президент Світового банку Роберт Зеллік, колишній директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан, екс-віце-прем'єр-міністр Росії Олексій Кудрін, комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, віце-прем'єр-міністр Казахстану Кайрат Келімбетов, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, колишній Верховний представник ЄС з зовнішньої політики і безпеки Хав'єр Солана, а також колишній радник президента США з питань національної безпеки Кондоліза Райс.

Сьогодні Райс відкриє пленарну дискусію, присвячену майбутньому глобального устрою і безпеці, а також візьме участь у дискусії з комісаром ЄС з питань розширення Штефаном Фюле, колишнім заступником генсека ООН Шаші Таруром та засновником і генеральним директором Лабораторії Касперського Євгеном Касперським. Модератором дискусії виступить постійний учасник YES, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський.

У суботу, 15 вересня, заплановано енергетичну панель, яку проводитиме Кондоліза Райс, віце-прем'єр-міністр Російської Федерації Аркадій Дворкович, міністр палива і енергетики України Юрій Бойко, регіональний керуючий директор компанії Shell в Росії, Україні й Каспійському регіоні Маттіас Біксель. Учасники дискусії обговорять енергетичні виклики, що стоять перед Європою в епоху кризи, розвиток альтернативних джерел і енергетичної безпеки регіону, нові моделі розвитку енергетичної взаємодії та співпраці між країнами ЄС, Росією та Україною, а також вплив цих факторів на процеси трансформації Європи.

Крім Кондолізи Райс, Ялтинський саміт відвідають інші колишні впливові чиновники з США. В інтерактивній ланч-дискусії, присвяченій президентським виборам у США, виступить екс-глава адміністрації президента США Вільям Дейлі, який рік тому очолював адміністрацію президента Барака Обами, та екс-спікер Палати представників Ньют Гінгріч, який брав участь у праймеріз Республіканської партії в цьому році. Вони обговорять майбутні вибори в США і представлять своє бачення майбутнього розвитку своєї країни після завершення президентських виборів. На обговорення також винесуть можливу архітектуру відносини США з Європою, Росією та Україною, а також бачення нової ролі США в глобальному світі, пише Ганна Щепа в статті "У Ялту - не тільки до Путіна" в газеті "Україна молода".

Хоча лише вчора в Ялті відбулася церемонія відкриття конференції, на якій Віктор Янукович і Реджеп Таїп Ердоган розповіли про плани розвитку двостороннього співробітництва двох країн, українські експерти й політологи вже озвучують перші висновки.

"Ялтинська зустріч стала традиційним майданчиком для переговорів на високому рівні. Я особисто був присутній на відкритті і буду тут до неділі. Приїзд прем'єра Туреччини багато про що говорить. Багато в чому Таїп Ердоган впливає на політику Кримського регіону. Я маю на увазі тісні торговельно-економічні відносини. Не варто забувати і про співпрацю в енергетичній сфері. Росія так і не змогла отримати згоду турецької сторони на прокладення "Південного потоку" через Босфор. А майбутньому українському LNG-терміналу з прийому зрідженого газу підтримка турецької сторони не завадить", - припускає політолог Володимир Фесенко.

Інші аналітики вважають, що ялтинська зустріч - хороша нагода налагодити відносини з Євросоюзом.

"Протягом усіх трьох днів в українських політиків буде колосальна можливість налагодити з ними діалог. І приїзд таких знакових особистостей ще раз доводить, що Україна не ізольована від Європи. Якби комусь не подобалася політика, яку проводить влада, люди такого високого рангу просто б не приїхали", - сказав директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

Є й такі, хто не виключає, що Україну будуть критикувати.

"Це було і торік. Європі не подобаються процеси, які відбуваються в Україні. І не тільки в політичному, а й в економічному плані. Надто напередодні виборів. Одні згадають про нібито погіршення рівня демократії, інші - про кримінальні справи проти колишніх лідерів опозиції. Але не варто забувати, що з давніх часів Ялтинська конференція - це майданчик, де ухвалюються важливі рішення не тільки для України, а й для всього світу", - пояснює політолог Євген Копатько.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 993 | Додав: adminA | Теги: 14 вересня, преса, Саміт у Ялті
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ