Чт, 2024-03-28, 22:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 24 » Скасування транспортного збору обернеться здорожчанням бензину
15:55
Скасування транспортного збору обернеться здорожчанням бензину
Інші останні Автоновини: авто та транспорт на сайті holosUA.com/

  Автори Податкового кодексу підготували кілька принципових нововведень для автомобільного ринку. В уряді пропонують автомобілістам платити транспортний збір лише під час первинної реєстрації автомобіля. Надалі ж кожен автовласник розраховуватиметься з державою через нафтотрейдерів. Зокрема законотворці пропонують компенсувати зниження надходжень в казну від транспортного збору за рахунок підвищення акцизу на пальне, пише "Дело".

За словами експертів, акциз підніме роздрібну вартість бензину на 50 копійок. А це з величезним запасом перекриє економію водіїв на скасуванні регулярного ТЗ. Тобто якщо власник авто Сhevrolet Aveo (об'єм двигуна - 1800 куб см) наїжджає близько 1000 км на місяць, транспортний збір за своє авто (126 грн на рік) на бензині, що подорожчав на 50 копійок, він прокатає за перші 2,5 місяця (за витрати пального 10 л на 100 км). Тобто його витрати зростуть уп'ятеро. А власника Daewoo Lanos (1500 куб см) - у 8 разів.

"Підняли б акциз на 20 копійок, і усі були б задоволені! - сказав ТСН один з організаторів торішнього автопротесту проти транспортного збору Віктор Кремезович. - І кожен, хто користується нашим бензином, українці і приїжджі, платили б грошики до бюджету. А так нас, схоже, технічно надурили".

У документі прописано, що з 1 січня 2011 року (планована дата набуття чинності нового Податкового кодексу) акциз на паливо буде збільшено на 37,9% - з 132 до 182 євро за тонну. Новий податковий збір може приносити в державну скарбницю до 820 млн євро щороку.

"Пропозиція замінити транспортний збір додатковим митом на пальне знайшла підтримку у міністра економіки Василя Цушка, радником якого я є", - зазначив Олег Назаренко, гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД). За його словами, нові правила оподаткування також схвалюють багато народних депутатів.

У автомобільної "податкової реформи" є і супротивники. Як пояснює керівник ВААІД, включення транспортного збору в ціну пального невигідне представникам місцевої влади великих міст. Адже надходження від транспортного збору проходили через міські бюджети – за місцем реєстрації авто. Тобто, найбільший фінансовий потік був у таких містах, як Київ, Дніпропетровськ, Харків.

"Це дозволяло на місцевому рівні маніпулювати коштами, отриманими від транспортного збору. За нової системи оподаткування гроші проходитимуть через митну і податкову служби", - пояснює експерт.

За словами Назаренка, єдине, чого домагатиметься асоціація, це не такого істотного підвищення мита. "Досить підвищити акциз не на 50 євро, як передбачається в сьогоднішній редакції документа, а на 20 євро за тонну, щоб компенсувати надходження до бюджету після скасування транспортного збору", - упевнений Назаренко.

За словами глави ВААІД, при підвищенні податку на 20 євро бензин подорожчає на 12 коп. Якщо ж мито піднімуть на заплановані 50 євро за тонну, його ціна в роздробі зросте на 38 коп за літр. Всього ж, з урахуванням того, що в Україні щороку продається близько 4,5 млн тонн бензину, надходження до бюджету при миті в 182 євро за тонну можуть становити до 820 млн євро на рік. У асоціації ж стверджують, що адекватна транспортному збору цифра становить близько 685 млн євро річно.

З певними обмовками погоджується з розрахунками директора асоціації і аналітик Upeco Олександр Сиренко: "Навіть якщо допустити, що підвищення акцизу на нафтопродукти на 50 євро за тонну буде ухвалено Верховною Радою, говорити сьогодні про наслідки такого рішення досить важко. Якщо робити розрахунки, виходячи з нинішньої кон'юнктури, то підвищення ставки акцизу призведе до подорожчання бензину на 40 коп за літр".

Експерт також зазначає, що ціни на стелах заправок можуть і не відреагувати на додаткові побори з боку держави. Зокрема, якщо на світових ринках до моменту вступу в січні через новий закон ціни на нафтопродукти підуть вниз, що взимку буває достатньо часто, то підвищення акцизу на паливо в Україні пройде непоміченим як нафтотрейдерами, так і автоаматорами.

"Український ринок влітку цього року вже пережив підвищення акцизного збору. Нагадаю, в червні ставка була підвищена з 110 до 132 євро за тонну. Проте збільшення податкового навантаження на трейдерів збіглося з падінням цін на нафтопродукти на зовнішніх ринках і сприятливою кон'юнктурою на внутрішньому. У результаті в Україні паливо в роздробі не подорожчало", - пояснює Сиренко.

В'ячеслав Стешенко, комерційний директор столичної мережі АЗС "КЛО" стверджує, що в ідеї включити, по суті, транспортний збір у вартість палива, є сильні сторони: платять ті, хто активно користуються автомобілями. Слабкими сторонами можна назвати необхідність купувати пальне за тією ж ціною армії, машинам сільськогосподарського призначення або ветеранам, що їздять на старих авто.

Паливо для армійських і автомобілів аграріїв можна було б маркувати, але в цьому разі можуть виникнути корупційні схеми. У деяких країнах існує практика маркування кольором палива для сільського господарства і військових. Це робиться для того, щоб таке паливо не потрапляло в роздрібні мережі.

Якщо Податковий кодекс буде ухвалено в запропонованій редакції, то вартість палива в опті зросте пропорційно підвищенню податку - на 50 євро за тонну, і приблизно на 46 коп за літр за нинішнього курсу євро до гривні. З погляду надходжень до бюджету, при новій податковій ставці державна казна зможе отримувати до 780 млн дол щороку за умови відсутності пільгових схем імпорту без сплати акцизу і ПДВ.

Раніше голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський заявив, що транспортний збір буде платитися лише раз - під час купівлі автомобіля.

"Ми в Податковому кодексі зняли транспортний збір, тільки залишили при першій купівлі і все, як це і повинно бути. Не буде транспортних зборів щорічних, не треба буде це прив'язувати до техогляду. Це - перший крок до того, щоб техогляд вивести повністю з міліції і передати приватникам - хай вони це роблять під свою відповідальність. Ніяких, до речі, страхових компаній там також не буде - це брехня", - сказав він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Автоновини: авто та транспорт | Переглядів: 1271 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ