Чт, 2024-05-09, 12:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Жовтень » 8 » Співачка і артистка Ніна Матвієнко померла
19:18
Співачка і артистка Ніна Матвієнко померла
Інші останні Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя на сайті holosUA.com/

Народна артистка України Ніна Матвієнко померла. Трагічну звістку в неділю вранці сповістила її донька Антоніна Матвієнко. Легендарній співачці було 75 років. Про причини та обставини смерті наразі невідомо.

Ніна Матвієнко – національна гордість України, Золотий голос України, Народна артистка України, лауреатка Державної премії УРСР ім. Шевченка, Герой України, Почесний громадянин міста Києва. Репертуар співачки вражає – понад 250 народних пісень та творів українських композиторів – колядки і щедрівки, веснянки, псалми, плачі, весільні, колискові, жартівливі й танцювальні пісні. Виконувала вона й академічну музику.

Співочий офіційний стаж Ніни Матвієнко – більш як півстоліття. Понад 20 років вона була солісткою Хору імені Григорія Верьовки і «Київської камерати», співала в тріо «Золоті ключі» разом із Марічкою Миколайчук і Валентиною Ковальською.

З гастролями об’їздила півсвіту, хоча в радянські часи їй забороняли залишати межі країни. Тоді її звинувачували в націоналізмі, адже в репертуарі співачки немає жодної російської пісні. На це гостра на язик Ніна Митрофанівна відповідала: «Хочете російської пісні – Зикіну слухайте…».

Також артистка грала в театрі та знімалася в кіно, зокрема у відомих фільмах: «Солом’яні дзвони», «Пропала грамота», «Звинувачується весілля», телевиставах: «Маруся Чурай», «Катерина Білокур», «Розлилися води на чотири броди». До того ж вона ще й виступала як режисер. Серед авторських театрально-режисерських робіт актриси – музичний спектакль «Під сонцем» за участю японського танцівника Тадаші Ендо, а також грандіозне музично-сценічне дійство «Золотий камінь посіємо ми». Крім того, Ніна Матвієнко зіграла в 1995 році 16 вистав з американським театром La Mama E. T. C. (Нью-Йорк, США).

Крім того, Ніна Матвієнко – авторка двох біографічних книг: "Ой виорю нивку широкую" і "Уже так не буде, як є".

Ніна Матвієнко – насправді неповторна й легендарна українська артистка, хоча сама вона не любила, коли її називали «золотим голосом», «берегинею української пісні» чи будь-якими іншими пишними епітетами. «Найголовніше – це просто бути в голосі…», – переконувала співачка.

Ніна Матвієнко зіграла десятки ролей та виконала сотні пісень, з якими гастролювала по Україні та світі. Її унікальний голос для багатьох став еталоном виконання народних пісень.

За видатні заслуги та вклад у розвиток української культури в 2006 році президент Віктор Ющенко дав Матвієнко звання "Герой України".

Ніна Матвієнко народилась п’ятою у багатодітній родині 10 жовтня 1947 року. Її мати дуже гарно співала й від неї Ніна взяла хист до цього. Але родина жила бідно і щоб якось полегшити життя сім’ї 11-річну Ніну віддали до школи-інтернату.

У старших класах інтернату вона займалась співами, а також легкою атлетикою. Після навчання у школі Ніна не змогла вчитись співу і змушена була піти працювати на завод.

Але бажання співати було таким сильним, що 1966 року Матвієнко таки записалася в студію Хору імені Григорія Верьовки, а через два роки навчання стала його солісткою.

У перші ж роки кар'єри вона досягнула значного успіху та їздити на гастролі за кордон.

У її творчому репертуарі платівки із записами українських народних пісень, аудіокасети, компакт-диски із записами різних за жанром творів.

Солісткою вокальної студії при хорі імені Григорія Верьовки вона працювала до 1991 року.

У 1971 році вона одружилася з художником Петром Гончарем. Згодом у них з’явились сини Іван та Андрій, а потім донька Антоніна. Сини пішли шляхом батька і стали художниками, а Іван у 2005 році пішов у ченці.

Окрім творчості Ніна Матвієнко займала активну політичну позицію та підтримувала Помаранчеву революцію та Євромайдан.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя | Переглядів: 313 | Додав: admin | Теги: смерть, матвієнко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ