Сб, 2024-04-20, 15:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 1 » США і НАТО можуть почати військові дії в Лівії. Америка вже перекидає війська
09:32
США і НАТО можуть почати військові дії в Лівії. Америка вже перекидає війська
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сполучені Штати Америки і НАТО проводять переговори про "військове" вирішення питання скидання режиму Муаммара Каддафі. Таку заяву зробила посол США в Організації Об'єднаних Націй Сьюзан Райс, передає РБК.

Крім того, за словами американського дипломата, Вашингтон обговорює подібні можливості і з іншими своїми союзниками.

- В Америці заблоковано рахунки клану Каддафі на 30 мільярдів доларів

У зв'язку з висловами лівійського лідера, зробленими в інтерв'ю іноземним журналістам у Тріполі, де він знову відмовився піти, заявивши, що "лівійці люблять його" і що "за опозицією стоїть Аль-Каїда", Райс сказала, що "це звучить як божевілля".

"Якщо він може сміятися, розмовляючи з американськими і міжнародними журналістами, і одночасно вбивати свій власний народ, це лише підкреслює, наскільки він не підходить, щоб очолювати країну, і відірваний від реальності", - підкреслила Райс.

Сьюзан Райс згадала схвалену в суботу резолюцію Радбезу ООН про санкції щодо Лівії. "Ці санкції і механізми відповідальності мають змусити всіх членів лівійського режиму подумати про вибір, що стоїть перед ними. Або порушувати права людини і відповісти за це, або припинити насильство і поважати вимоги лівійців про зміни. Цього критичного вибору уникнути не вдасться", - заявила посол США.

США тим часом перекидають свої війська у бік лівійського кордону. За словами Пентагону, ці кроки є необхідними в ситуації, що склалася, проте з якою саме метою вони проводяться, американські військові говорити відмовляються.

Проте, в Міноборони зізналися, що США розглядають різні варіанти дій щодо того, що відбувається в Лівії.

Зазначимо, американська армія присутня, зокрема, в Середземному морі на регулярній основі. Крім того, ще два авіаносці ВМС США несуть службу в районі Персидської затоки.

Серед можливих рішень також оголошення повітряного простору над Лівією зоною, закритою для польотів лівійської військової авіації. У такому разі збиватимуться бойові літаки і вертольоти, що піднімаються у повітря за наказом Каддафі. Раніше такі заходи вживали в Іраку і Боснії.

Прес-секретар президента США Джей Карні заявив в кінці минулого тижня журналістам, що Білий дім "розглядає всі варіанти" дій, щоб переконати лівійське керівництво "припинити вбивати власних громадян". Така ж відповідь послідувала і на питання про те, чи відкидає він варіант з відправкою до Лівії контингенту американських військ.

Військовим підрозділам США, що базуються в Середземному морі, цілком під силу провести військову спецоперацію в Лівії, пише газета "Комерсант". Там розташований Шостий флот ВМС США. Сили і засоби надаються до його складу наказом оперативного штабу ВМС за необхідністю.

Основна ударна сила флоту нараховує 1-2 авіаносці, кожен з яких супроводжує близько 6 крейсерів і есмінців. На борту кожного авіаносця є 65-85 літаків (винищувачі, штурмовики, протичовнові і розвідувальні). У складі флоту близько трьох десантних кораблів і не менше 1600 морських піхотинців, що мають на озброєнні танки, артилерію і вертольоти. Крім того, до з'єднаннь входять стратегічні атомні підводні човни, що несуть балістичні ядерні ракети.

Напередодні члени американської делегації на переговорах в Женеві на умові анонімності підтвердили журналістам ще раз, що США не відкидають можливості проведення точкової силової операції для того, щоб зломити опір полковника і тим самим припинити знищення мирного населення (за оцінками правозахисників, кількість жертв перевищила 2 тисячі людей).

Ще один варіант розвитку подій озвучив в ефірі CNN співголова сенатського комітету у міжнародних справах Джо Ліберман: "Ми маємо визнати тимчасовий уряд (його в Бенгазі формує колишній глава мінюсту Мустафа Абдель-Джаліль) як законну владу Лівії і маємо надати йому всю необхідну допомогу, враховуючи постачання зброї, щоб вони могли боротися з ненависним диктатором від імені лівійського народу".

Декількома днями раніше президент США Барак Обама закликав покласти край правлінню лівійського лідера Муаммара Каддафі. Глава Білого дому висловив ідею про те, що якщо під визначенням лідера нації розуміється лише використання політичної сили з метою насильства над людьми, то тоді такому правителеві необхідно негайно залишити свій пост.

Разом з тим іранські ЗМІ стверджують, що США готуються завдати удару по Лівії з метою скидання режиму Каддафі. Зокрема, як передає іранський телеканал Press TV, в перекиданні військ задіяно декілька тисяч військовослужбовців Військово-морських і Військово-повітряних сил американської армії, які рухаються до лівійської кордону і готові до початку інтервенції.

Держсекретар США Хілларі Клінтон також заявила, що питання про запровадження забороненої для польотів над Лівією зони серйозно розглядається американською адміністрацією. "Це питання серйозно розглядається", - підкреслила вона.

"Всі варіанти (по виведенню Лівії з кризи) перебувають на переговорному столі, враховуючи і пропозиції по зоні, закритій для польотів", - повідомила Клінтон, додавши, що основне питання в тому, "як чинити тиск на Каддафі, не нашкодивши при цьому лівійському народу".

Держсекретар відзначила, що у Вашингтоні "дуже стурбовані гуманітарною ситуацією в Лівії". У зв'язку з цим вона інформувала, що США направлять дві гуманітарні групи на кордони Лівії з Єгиптом і Тунісом.

Міжнародне співтовариство не забуде про злочини Каддафі, упевнена Клінтон. Раніше, виступаючи на 16-ій сесії Ради ООН з прав людини, держсекретар сказала, що підтримувати перехід арабських країн до демократії - "стратегічний імператив".

З середини лютого в Лівії проходять акції протесту з вимогою відходу у відставку лідера країни Муаммара Каддафі, правлячого Лівією вже більше 40 років. За даними міжнародних організацій, влада жорстоко придушує демонстрації. Внаслідок сутичок в Лівії загинуло до 2 тис людей.

Наразі лівійська опозиція контролює цілий ряд міст на сході країни, враховуючи друге за населенням місто Лівії - Бенгазі. Сили повстанців підібралися до столиці Тріполі і готуються вступити в бій за головний оплот Каддафі.

В Америці заблоковано рахунки клану Каддафі на 30 мільярдів доларів

Американська влада перекрила Муаммару Каддафі і його сім'ї доступ до лівійських активів, розміщених у США. Загальний об'єм коштів, заморожених за наказом президента США Барака Обами, складає на даний момент 30 млрд дол. Це найбільша сума, що коли-небудь блокувалася за програмою санкцій, зазначили у Мінфіні США, передає ИТАР-ТАСС.

Серед "заблокованих" активів, як повідомляється, є кошти уряду Лівії, Центрального банку країни, а також інвестиційних підрозділів влади країни. Що ж до безпосередньої частки Каддафі, то тут казначейство відмовилося від яких-небудь коментарів.

Вашингтон оголосив про введення санкцій проти Лівії ще минулого тижня, коли Обама заявив про те, що будуть заморожені як активи самого Каддафі, так і його родичів і найближчих соратників.

Рада безпеки Організації Об'єднаних Націй раніше ухвалила резолюцію щодо Лівії у зв'язку з актами насильства, здійснюваними місцевими властями проти цивільного населення країни. В рамках ухваленої резолюції ООН запроваджує заборону на зарубіжні поїздки лівійського лідера Каддафі, членів його сім'ї і політичних союзників. Крім того, міжнародна організація заморожує іноземні активи, що належать лівійській владі і членам їх родин. Крім цього, резолюція закликає почати негайний розгляд злочинів проти людяності в Міжнародному кримінальному суді ООН в Гаазі (Нідерланди).



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 799 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ