Пт, 2024-04-26, 12:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 7 » Стовбурові клітини дуже швидко мутують і призводять до утворення пухлин
13:20
Стовбурові клітини дуже швидко мутують і призводять до утворення пухлин
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Популярні останнім часом стовбурові клітини схильні до мутацій і утворення пухлин в 10 разів більше, ніж звичайні клітини організму.

"Ми знали, що в ДНК індукованих стовбурових клітин зустрічатимуться мутації. Несподіваним стало те, що кількість мутацій вдесятеро перевищила прогнозовану кількість", - говорить Кун Жанг, професор Каліфорнійського університету в Сан Дієго, передає Infox.ru з посиланням на Nature.

Учені з Канади, США, Німеччини і Фінляндії під керівництвом Самер Хуссейн з Університету Хельсінкі досліджували генетичні наслідки перепрограмування клітин організму.

Самер Хуссейн і колеги вивчали двадцять дві лінії стовбурових клітин, прабатьками яких були людські фібробласти (клітини сполучної тканини). Всі культури клітин отримані в різних лабораторіях, за допомогою різних біотехнологічних методів.

Генетичний матеріал експериментальних клітин учені порівняли з ДНК таких же, але ембріональних стовбурових клітин. Тобто тих, що не зазнавали ніяких змін. У контрольній культурі також опинилися батьківські клітини.

Як пояснила Самер Хусейн, вони порівнювали генетичну повноцінність (здоров'я) клітин, отриманих різними способами в незалежних лабораторіях. Виявилось, що в ДНК перепрограмованих клітин присутні точкові мутації, що порушують синтез протеїнів.

Учені простежили за переродженням соматичної клітини в стовбурову, і виявили три джерела мутацій. По-перше, мутації закладаються з самих соматичних клітин, які, проживши якийсь час, вже встигли зноситися і розтратити своє генетичне здоров'я.

По-друге, нуклеотидні перебудови з'являються в процесі перепрограмування.

По-третє, мутації накопичуються в результаті розмноження вже перепрограмованих клітин, що недивно, оскільки цей цілком нормальний процес має "удобрене підживлююче середовище" - мутації, що дісталися від перших двох джерел.

Учені пояснюють: виявлені "шрами геномів" дійсно означають, що в процесі перепрограмування дорослих соматичних клітин відбувається перебудова всього генома на фундаментальному рівні - рівні окремих нуклеотідів.

Причому, велика частина виявлених мутацій - не "німі": ці перебудови шкодять здоров'ю клітини, викликаючи у тому числі і онкологічні захворювання. А це вже значний привід задуматися про безпеку клітинної медицини.

Відзначимо, що рік тому російські ЗМІ повідомили, що такі відомі актори, як Анна Самохіна, Любов Поліщук, Олег Янковський, Олександр Абдулов померли після омолоджуючих процедур стовбуровими клітинами.

Офіційний діагноз акторів - злоякісні пухлини.

Головний онколог Мінздоровсоцрозвитку РФ Валерій Чиссов, коментуючи цю інформацію, повідомив, що використання стовбурових клітин може привести до утворення злоякісних пухлин, але до кінця цей аспект не вивчений.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 964 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ