Пт, 2024-04-19, 13:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 12 » Світовий банк запропонував Кабміну розпочати з непопулярних заходів
10:46
Світовий банк запропонував Кабміну розпочати з непопулярних заходів
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Світовий банк (СБ) порекомендував новому уряду для виведення української економіки з кризи негайно розпочати реалізацію реформ, більшість з яких вважаються непопулярними.
Економісти сподіваються, що уряд врахує пропозиції СБ, проте у новій коаліції це не підтверджують. У Партії регіонів не мають наміру підтримувати рішення, що знижують реальні доходи громадян, пише сьогодні "Комерсант-Україна" .

Світовий банк дав свої ключові рекомендації новому українському уряду вчора.

"Ситуація в Україні така, що для подолання наслідків кризи потрібні реформи. Список найнеобхідніших ми вже підготували", - повідомив глава представництва СБ в Україні Мартін Райзер.

СБ рекомендує направити на інфраструктурні проекти щонайменше 1% від ВВП і знизити бюджетний дефіцит. Для збільшення доходів держбюджету пропонується скасувати дію договору про уникнення подвійного оподаткування з Кіпром і пільг з ПДВ, а для зменшення витрат - встановити максимальний розмір пенсій і знизити виплати працюючим пенсіонерам, а також удвічі підвищити тарифи на послуги ЖКГ. Важливим кроком є і вирішення проблеми з відшкодуванням ПДВ.

СБ наполягає на завершенні в найближчі півроку капіталізації банків і продовження регуляторної реформи. Вона передбачає зменшення кількості ліцензій на 30% і відмову від сертифікації товарів і послуг, що не проходять ліцензування в Євросоюзі. "Хоча фіскальна реформа є ключовою, для успішного розвитку економіки необхідна реалізація всіх запропонованих змін", - вважає пан Райзер.

До кінця 2011 року СБ пропонує знизити ставки податків на прибуток підприємств і з доходів фізичних осіб, скасувати заборону на продаж сільськогосподарських земель, відмовитися від субсидування пасажирських перевезень, посилити повноваження Антимонопольного комітету і Нацкомісії регулювання електроенергетики, відновити приватизацію. Серед соціальних реформ найважливішою стане поступове збільшення терміну виходу жінок на пенсію з 55 до 60 років шляхом щорічного підвищення цього порогу на півроку.

"Відсутність виборів у найближчій перспективі дозволяє провести непопулярні реформи. Останні роки в уряду такої можливості не було, - зазначає керуючий партнер Ernst & Young Олексій Кредісов .- Але якщо реформи будуть перенесені на 2011 рік, малоймовірно, що їх почнуть".

Окрім того, Райзер заявив про необхідність зростання вдвічі тарифів на газ для населення в Україні в 2010 році.

"Ми не говоримо про 20% (зростання - ред.). За 2010 рік тарифи потрібно збільшити принаймні вдвічі. І, до речі, не тільки для домогосподарств. Давайте будемо мати баланс. В даний момент промисловість платить ціни 2009 року, а Україна за газ платить за цінами 2010-го. І між цими цінами є значна різниця. Міжнародні ціни на нафту зросли, і 20%-ї знижки вже немає - ціни зросли. Тобто, не може промисловість платити ціну 2009 року", - зазначив Райзер, передає РБК-Україна.

Він повідомив, що підвищення тарифів на газ для населення і промисловості в Україні має вирішальне значення для збалансування дефіциту бюджету, а отже, і стабілізації загальноекономічної ситуації в країні.

При цьому 1 березня тодішній міністр палива і енергетики Юрій Продан заявив, що у 2010 р. ціни на газ для населення мінятися не будуть, водночас ціна на газ для промислових підприємств буде визначатися відповідно до формули. За його словами, це рішення було прийнято з урахуванням великих запасів газу у сховищах, адже в минулому році вдалося закупити дешевий газ, використовуючи умови газового контракту з Росією.

Партія регіонів не хоче непопулярних заходів, але від реформ не відмовляється

У Партії регіонів, тим часом, не хочуть ухвалювати рішення, які знижують рівень доходів населення, однак готові реалізовувати реформи.

"Непопулярні реформи необхідні. І новий уряд почне їх, як тільки проведе аудит, в якому стані нам залишила економіку Юлія Тимошенко. Але поважні міжнародні експерти забувають про розміри падіння доходів населення України (на 11-13% - ред.). Тому перед проведенням непопулярних реформ треба підвищити життєвий рівень населення", - упевнений заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.

Коаліція буде вибірково підходити до вибору реформ. "Подібні рекомендації Україні дає і МВФ. Проте слід пам'ятати, що це не ультиматум, а пропозиція розпочати дискусію. Упевнений, що уряд обговорить з цими організаціями, які реформи дійсно необхідні, а які ні, - говорить член комітету Верховної Ради з питань економічної діяльності Олексій Плотніков .- Утім, думаю, що рекомендації, спрямовані на зниження рівня життя населення, - зменшення пенсій або збільшення комунальних тарифів, - підтримані не будуть".

Учора Україна отримала новий склад уряду на основі депутатів від Партії регіонів. До сьогодні країна залишається без бюджету-2010. Учора прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв подати проект "реалістичного" бюджету 11 квітня.

Що стосується економічних реформ, журналісти вважають, що новий Кабмін не зважиться на їхнє проведення, оскільки попри необхідність непопулярних заходів, населення України не звикло до непопулярних реформ , воно переконане в тому, що погіршення стану справ - навіть короткочасне - може бути тільки результатом некомпетентної роботи, а не продуманого плану дій. Що невигідно чинній владі.

Щодо соціальної політики владної Партії регіонів, то вчора з трибуни парламенту заяви робили представники БЮТ, звинувачуючи "регіоналів" у веденні популістської політики : проштовхування у Раду законопроектів, які в результаті не ставлять на голосування. Так, "бютівці" навели як приклад скандальний законопроект про підвищення соцстандартів, який, незважаючи на протести МВФ і уряду Юлії Тимошенко, проштовхували "регіонали", а в результаті ось уже кілька місяців він не виноситься на розгляд у другому читанні.

Про те, що соціальні виплати так і не будуть підвищені, вчора заявила і екс-прем'єрка Тимошенко, передає УНІАН.

"Я абсолютно впевнена, на підприємствах, якими вони володіють, не будуть підвищені до європейського рівня заробітні плати, я переконана, що вони знайдуть можливість, як не підвищити соціальні стандарти і, по суті, ще раз ввести людей в оману. Я думаю, що ілюзії дуже швидко зникнуть і у тих, хто чомусь віддав голоси Януковичу", - вважає вона.

Янукович під час президентської кампанії визначив головними пріоритетами у найближчій перспективі боротьбу з наслідками діяльності уряду Тимошенко, оновлення державної влади та підвищення соціальних стандартів.

За його словами, також ціна на газ, яка сьогодні є для України, не може влаштовувати "ані Януковича, ані Україну, ані українську промисловість, ані українських споживачів". При цьому він зазначив, що ця ціна є вищою, ніж для інших європейських країн. "Хибна, несправедлива це ціна. І я з цього питання хотів би провести дуже серйозну дискусію з нашими партнерами з Росії", - зазначив він.

У грудні 2009 р. НКРЕ ухвалила рішення про те, що підприємства НАК "Нафтогаз України" будуть продавати газ у 2010 р. за цінами 2009-го.

НКРЕ зберегла граничні ціни на природний газ для промисловості і бюджетних організацій з січня 2010 р. на рівні 2020,25 грн за тис. куб. м. Ціна на газ для металургійних і хімічних підприємств залишилася на рівні 1899,25 грн, для виробників азотних мінеральних добрив - 1584,4 грн., для бюджетних організацій та установ - 2020,25 грн за 1 тис куб. м без ПДВ, для підприємств ТКЕ - 593,45 грн за 1 тис. куб. м без ПДВ, для населення - 348,29 грн за 1 тис. куб. м без ПДВ. Скасовано пільгові ціни на газ для цукрозаводів. Вищевказані тарифи не враховують ПДВ, збір у вигляді цільової надбавки, витрати на транспортування і постачання, а також витрати на реалізацію газу.

Зокрема, "Нафтогаз України" буде купувати газ у дочірньої компанії "Укргазвидобування" по 196 грн. за тис. куб м, у державного АТ "Чорноморнафтогаз" - по 289 грн., ВАТ "Укрнафта" - по 199,2 грн. У НКРЕ зазначили, що підвищення відпускних цін для компаній "Нафтогазу" призвело б до підвищення тарифів на газ для населення, проти чого виступають профспілки.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1007 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ