Пт, 2024-03-29, 12:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Січень » 27 » Тимошенко і Ко в ЄС вперше публічно назвали політв'язнями, а Януковича - їхнім суддею
13:13
Тимошенко і Ко в ЄС вперше публічно назвали політв'язнями, а Януковича - їхнім суддею
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Січнева сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) стала першою міжнародною подією, в рамках якої представники ряду європейських країн публічно заявили про появу в Україні політичних ув'язнених. Це визначення стосовно Юлії Тимошенко та членів її уряду почали вживати навіть європейські соратники Партії регіонів.

Про причини цього і критерії, що дозволяють виокремити політичних ув'язнених з-поміж людей, які утримуються в українських в'язницях, розповів голова фракції соціалістів, депутат ПАРЄ зі Швейцарії Андреас Ґросс в інтерв'ю для "КоммерсантЪ-Украина". 

ПАРЄ вже багато років стежить за змінами в Україні, і є кілька сфер, в яких, безсумнівно, помітно просування в правильному напрямку, зазначив він. "Сьогодні у вас спостерігаються певний плюралізм у публічній сфері та свобода слова. Це суттєві результати Помаранчевої революції. Разом з тим я не став би з такою ж упевненістю говорити про якість парламентської демократії чи незалежність судової системи", - додав Ґросс.

"Дуже позитивним є те, що в Україні тепер немає такої суперечливості у виборі стратегічного напрямку розвитку країни. Всі декларують бажання долучитися до Євросоюзу. І помиляються ті, хто досі думає, що президент Віктор Янукович має намір залишатися з Росією - він також хотів би бути з Європою і в Європі", - вважає європейський політик.

"Тимчасом, щоб бути частиною ЄС і залишатися частиною Ради Європи, в країні має бути особливе сприйняття принципів політики, поділу влади, поваги тих, хто не підтримує вашої думки. Чи багато які з цих цінностей отримують належну повагу в реальній українській політиці? Я не думаю, що багато. І це підтверджує той факт, що ваша судова система не є незалежною, хоча це мало б стати найважливішим пріоритетом для української влади", - наголошує він.

Зазначимо, до політичної групи соціал-демократів входять представники Партії регіонів, зокрема голова української делегації в ПАРЄ Іван Попеску. Проте від "євродрузів" ПР також звучить критика на адресу української влади.

Ґросс зазначає, що група соціал-демократів - це не сталіністська організація, у її членів можуть бути різні погляди, надто коли питання стосується країни їхнього проживання. "Так, пан Попеску вже багато років входить до нашої групи, але це не означає, що всі ми повинні йти у фарватері його думки про Україну. До речі, раніше він дозволяв собі з більшим ступенем критики оцінювати дії української влади", - зазначив голова фракції євросоціалістів.

У ПАРЄ вважають, що Янукович особисто був суддею для Тимошенко, а вона, Луценко та Іващенко є політв'язнями

Для Ґросса справа Тимошенко - це тільки вершина айсберга. "Звичайно, ми переконані - те, що сталося з Тимошенко, заслуговує на критику (на адресу влади). Але вона лише символізує фундаментальні проблеми в Україні. Її випадок - приклад того, як Кримінальний кодекс стає інструментом влади і досягнення політичних цілей. Політичні помилки колишніх членів уряду повинні каратися саме політичним шляхом. Якщо ви зробили таку помилку, ваші опоненти повинні переконати народ, що на наступних виборах вас слід викинути з влади і віддати її комусь іншому. Це достатня кара", - заявив він.

"А застосовувати щодо колишніх політиків кримінальне покарання можна тільки в тому разі, якщо вони дійсно скоїли очевидне кримінальне діяння. Потрібно, щоб політик займався шахрайством чи вкрав щось, або зґвалтував когось! Якщо ж Тимошенко погодилася на високу вартість газу, щоб покласти прибуток собі в кишеню, вам необхідно чітко і скрупульозно довести це! І це повинна зробити справедлива, незалежна юридична система, що передбачає кілька рівнів апеляції. Але у випадку Тимошенко у мене складається враження, що президент Янукович особисто діяв як суддя. А суд у її справі був дуже далекий від стандартів незалежної юстиції, він не відповідав рівню нормального європейського суду", - додав Ґросс.

Голова фракції соціалістів вважає, що Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та Валерій Іващенко є політв'язнями. "Знаєте, я впевнений, що ці люди припустилися політичних помилок, через які вони повинні були програти вибори. І вони справді їх програли. Але Кримінальний кодекс було неправомірно використано для того, щоб ще більше їх покарати. Я цілком допускаю, що, працюючи в уряді, ці люди вчинили також кримінально карані проступки, але достатніх доказів на даний момент ніхто не пред'явив. Саме тому сьогодні я повинен визнати: так, вони є політичними в'язнями", - заявив він, хоча в тексті резолюції цей термін не вживається. Крім того, Ґросс упевнений, що понад 90% соціал-демократів у ПАРЄ згодні з резолюцією, ухваленою щодо України.

Україну згадають у доповіді ПАРЄ про політв'язнів. Ґросс пояснив чому

"Радою Європи ще 10 років тому було затверджено визначення того, хто вважається політичним в'язнем, хоча деякі країни, такі як Азербайджан, досі не визнали силу цього визначення. Так чи інак, ПАРЄ незабаром візьметься до підготовки спільної доповіді про політичних ув'язнених в Європі, і частина цього документа буде присвячена Україні - країні, в якій сьогодні, на жаль, теж є такі ув'язнені", - сказав Ґросс.

Однак цей звіт навряд чи буде підготовлений вже в нинішньому році. "Зараз ми в першу чергу повинні закінчити доповідь про політичних в'язнів в Азербайджані, а вже після цього, через кілька місяців, буде ініційована підготовка доповіді про всі країни Ради Європи, де є ці нещасні люди", - поділився планами політик.

За словами Ґросса, визначення терміну "політичний в'язень" ґрунтується на якості досудових процедур, на тому, як проходило судове слухання, були чи не були дотримані права цих людей. Даний статус припускає наявність упередженого суду, коли суддя виносить рішення, виходячи з політичних уподобань або ґрунтуючись на телефонному праві, а не на дійсній юридичній базі, яка відповідає Європейській конвенції з прав людини. Якщо коротко, то мова не йде про те, що ви зробили перед тим, як потрапити під суд, а про те, як з вами поводилась судова система.

"На жаль, Україна досі справляє враження розділеної країни. Щоб об'єднати державу, потрібно бути відкритим, потрібно простягнути руку навіть опонентам. А те, як Янукович, наприклад, керував справою Тимошенко, не було схоже на простягнуту руку, і не зробило внесок в об'єднання країни. Розробляючи виборчий кодекс, лідер країни теж міг би зробити такий внесок. Проте нещодавно ухвалений в Україні закон ("Про вибори народних депутатів") став ще однією можливістю, яку втратила нинішня влада", - додав Ґросс.

Нагадаємо, 26 січня, ПАРЄ ухвалила резолюцію "Функціонування демократичних інститутів в Україні". Резолюцію було схвалено з усіма поправками, зокрема про санкції щодо України. У Януковича вважають резолюцію ПАРЄ "перемогою", а у Тимошенко - цвяхом у його труну.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1580 | Додав: adminA | Теги: ПАРЄ Тимошенко і Ко в ЄС вперше пуб
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ