Сб, 2024-04-20, 16:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 3 » ТСК для вироблення закону про вибори може очолити Князевич
18:02
ТСК для вироблення закону про вибори може очолити Князевич
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Головою тимчасової спецкомісії про напрацювання виборчого законодавства може стати Руслан Князевич. Як повідомляє джерело в парламенті, відповідне рішення було узгоджено в четвер вранці на погоджувальній раді.

За словами співрозмовника, існує домовленість про створення відповідної комісії у пропорційному складі з представників усіх фракцій, а саме 5 осіб від Партії регіонів, 3 - від БЮТ, 2 від НУ-НС і по одній від КПУ і Блоку Литвина, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вони домовилися, що всі зареєстровані законопроекти про вибори буде направлено на повторне перше читання, після чого будуть узгоджені в рамках ТСК з урахуванням пропозицій Венеціанської комісії", - сказав співрозмовник. Термін роботи комісії - до 17 листопада.

За словами джерела, опозиція, яка раніше вимагала розподілити склад комісії 50 на 50 між опозицією і владою, в результаті погодилася на пропорційний розподіл. Однак поставила вимогу, що комісію очолить опозиціонер.

Крім того, до постанови про створення ТСК домовилися внести пункт про те, що якщо голова не збирає з якихось причин комісію, то за нього це може своїми силами зробити заступник, який є представником провладної фракції.

Цей пункт внесено через побоювання більшості, що опозиційний голова комісії може блокувати її діяльність. Створення такої комісії вже тиждень вимагала БЮТ.

Тим часом, лідер фракції "БЮТ-Батьківщина" Іван Кириленко вважає, що парламентські вибори 2012 року повинні проводитися за нині чинним законом про вибори народних депутатів.

"Наша позиція наступна: у нас є чинний закон, який свого часу отримав високу оцінку в європейських інститутах, і у нас вже не рік до виборів, а значно менше... Наша позиція принципова - вибори треба проводити за законом, який вже випробуваний, і який дає мінімальну можливість втручання адміністративному ресурсу", - сказав він на брифінгу в Києві.

За словами Кириленка, будь-які новації у виборчому законодавстві повинні стосуватися наступних після 2012 року виборчих процесів.

Зі свого боку лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що ПР погоджується на створення комісії з представників всіх фракцій.

"Ми розцінюємо голосування за цей законопроект як безпосередній крок до прозорих і чесних виборів, тому готові йти на компроміс з опозицією", - сказав він.

Також Єфремов заявив, що більшість готова доопрацювати вже подані законопроекти, а не розробляти спільний з опозицією.

"Якщо буде потрібно, то ми готові не приймати ще сьогодні рішення по якомусь із окремо взятих документів, а відправити на доопрацювання або ті, за якими ми домовимося, або всі законопроекти", - додав депутат.

"Ми готові до створення ТСК, щоб врахувати пропозиції опозиційних депутатів з цілого ряду напрямів, а також пропозиції, що виникли в процесі роботи Венеціанської комісії", - наголосив він.

Депутат додав, що питання виборчого бар'єру вирішиться в процесі дискусій, однак від норми часткового запровадження мажоритарної системи виборів провладна фракція не збирається відмовлятися.

"Соціологія говорить про те, що більшість громадян хоче голосувати безпосередньо за депутатів. Тому ми не будемо відходити від цього пункту", - додав він.

У той же час "БЮТ-Батьківщина" готова піти на компроміс з представниками провладних фракцій у питанні закону про вибори народних депутатів і створити тимчасову спеціальну комісію з напрацювання законопроекту.

"Якщо влада і правляча коаліція хочуть мати новий закон, він повинен бути таким, яким вимагає сьогодні демократична Європа, він повинен бути написаний спільно з опозицією. Ми можемо піти на наступний компроміс: сьогодні проголосувати в залі питання про створення тимчасової спеціальної комісії, яка, згідно з законом про регламент Верховної Ради матиме статус профільного комітету. До складу цієї комісії має входити 50% представників опозиції і 50% від більшості", - сказав Кириленко на брифінгу в четвер у Києві.

За його словами, спеціальна комісія через 2-3 тижні повинна підготувати і подати на розгляд Верховної Ради єдиний законопроект. Кириленко також наголосив, що сьогодні не варто розглядати жоден з законопроектів про вибори народних депутатів.

Зазначимо, нещодавно Верховна Рада включила до порядку денного чергової сесії 4 законопроекти про вибори народних депутатів: один від депутатcкої більшості, інші - від депутатської меншості. Пізніше опозиція відкликала всі свої законопроекти про вибори народних депутатів.

Венеціанська комісія пропонує Україні не переходити до змішаної системи виборів, а ввести пропорційну систему з відкритими регіональними списками.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 867 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ