Пт, 2024-04-26, 08:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 24 » У ЄС чекають на проблеми з підписанням і ратифікацією Асоціації з Україною
16:23
У ЄС чекають на проблеми з підписанням і ратифікацією Асоціації з Україною
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра висловлює припущення, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС може бути не парафована до кінця поточного року, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання, чи існують ризики непарафування цього документа до кінця року, дипломат сказав: "Звичайно. Як правило, угоду парафують, коли знято всі питання".

Він нагадав, що переговори щодо створення зони вільної торгівлі між Україно та ЄС вже завершилися, а ось у політичній частині Угоди сторони не досягли компромісу щодо одного формулювання в преамбулі документа, і домовилися, що це питання необхідно вирішувати на найвищому рівні.

Тейшейра пояснив, що йдеться про бажання України закріпити перспективу членства в ЄС в Угоді про асоціацію, чого раніше ЄС не практикував під час підписання таких договорів.

Стосовно ж саміту, запланованого на 19 грудня поточного року в Києві, то за словами дипломата, на ньому порушуватимуть питання, які насамперед непокоять ЄС, зокрема, ті, що стосуються судових процесів над представниками опозиції.

"Ми всі знаємо, що за останні півроку і навіть більше відносини між Україною та ЄС затьмарилися політично мотивованими кримінальними справами проти екс-прем'єр-міністра України, екс-глави МВС та інших представників колишнього уряду. Дотримання базових вимог європейської конвенції прав людини та верховенство права - це ті речі, яких ми очікуємо від України, і це ті питання, які впливатимуть на результати майбутнього саміту. Я думаю, що на саміті саме ці питання порушуватимуться як такі, що викликають занепокоєння переважно з боку ЄС", - сказав Тейшейра.

В Угоді про асоціацію не узгоджено перспективу членства України в ЄС

Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив, що пункт про перспективу членства України в ЄС не узгоджено в проекті угоди про асоціацію, передає "РБК-Україна".

"Наразі не узгоджено низку пунктів. Досягнуто домовленість про редакцію розділу щодо лібералізації візового режиму, але про довгострокову перспективу не йдеться. Залишається неузгодженим пункт щодо європейської перспективи членства України", - сказав Тейшейра.

Він нагадав, що Президент України Віктор Янукович неодноразово заявляв про необхідність включення в угоду пункту про перспективу членства України в ЄС.

"П'ять років тому, коли ми починали наші переговори, то в угоді не передбачався такий пункт. Але в рамках наших переговорів передбачалася можливість включення цього пункту в преамбулу угоди. Тепер ми вийшли на підсумкову стадію переговорів з Україною щодо даних угод", - додав Тейшейра.

Крім того, він зауважив, що політична ситуація в Україні гальмує підписання угоди про асоціацію з ЄС.

"Протягом останнього року в Україні ми спостерігали за безліччю подій. І ЄС стурбований ними", - сказав Тейшейра.

Європолітик висловив надію "на вирішення справи Тимошенко".

"Ми також стурбовані торішніми місцевими виборами в Україні. Ми також стежимо, турбуємося щодо прийнятого законодавства для проведення парламентських виборів", - зазначив Тейшейра.

Він також наголосив, що не впевнений повністю у підписанні договору.

"На цьому етапі ми не можемо сказати, що у нас дуже позитивна ситуація, щоб досягти спільної мети, підписати угоду про асоціацію з Україною", - додав Тейшейра.

У Брюсселі не розуміють раптової наполегливості Києва в питанні закріплення перспективи членства в ЄС

Жозе Мануель Пінту Тейшейра вважає парадоксальною ситуацію, що склалася з раптовим завзяттям України закріпити перспективу членства в угоді про асоціацію з ЄС.

"Ця угода ніколи не передбачала, що ЄС закріплює перспективу членства, й українська сторона дуже добре знала про це обмеження, коли вступала в переговори. Українська сторона знала про те, що це питання не пропонувався в контексті асоціації", - сказав дипломат.

Він додав, що багато країн, які сьогодні є членами ЄС, проводили переговори та підписували угоди, які не містили положення про членство в ЄС. Крім того, за словами Тейшейри, угода про створення ЄС чітко встановлює, що будь-яка європейська країна може прагнути членства в ЄС, але для того, щоб розпочати переговори про членство, необхідно, щоб країна перебувала на відповідному рівні розвитку.

Глава представництва ЄС також зазначив, що два роки тому переговори щодо політичної частини угоди про асоціацію практично завершилися в тому самому обсязі, в якому вони завершені сьогодні. За цей період, за словами Тейшейри, по суті розглядалися три питання.

"Ідеться про очікування України вирішення питання перспективи членства, але тут ЄС зберіг свою позицію. Друге питання - це ратифікація Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Це питання було вирішено - Україна погодилася на внесення в майбутньому відповідних змін до Конституції", - сказав дипломат.

Щодо третього питання, то, за його словами, йшлося про формулювання стосовно лібералізації візового режиму. "Воно раніше звучало так: лібералізація візового режиму мала довгострокову перспективу", - сказав Тейшейра.

Наразі, за словами європейського дипломата, склалася парадоксальна ситуація. "Коли Віктор Янукович був кандидатом у президенти і протягом першого етапу свого президентства до проведення торішнього саміту він, порівнюючи себе зі своїм попередником, говорив, що не є романтиком, що він європрагматик і не проситиме в ЄС того, що той не готовий дати... Сьогодні в нас склалася парадоксальна ситуація, коли завершено переговори щодо ЗВТ, а в рамках політичної частини угоди в Україні очікують того, що ЄС ніколи не пропонував і чого Янукович ніколи не просив", - наголосив дипломат.

Зазначимо, Київ і далі наполягає на закріпленні в Угоді про асоціацію з Євросоюзом перспективи членства в ЄС, заявляє президент України Віктор Янукович.

"Україна наполягає на тому, щоб у цьому договорі були відображені перспективи вступу України в ЄС. Ми вважає, що другого договору вже ніколи не буде і такого в практиці ЄС немає. Тому один договір - той, який для нас є стратегічним, дуже важливий. Потрібно, щоб він увібрав в себе всі ті елементи, які будуть стимулювати розвиток наших відносин і, звичайно, процес реформ в Україні", - сказав він на зустрічі з президентом Литви Далею Грибаускайте.

Тейшейра передбачає проблеми із підписанням Угоди і з її ратифікацією

Жозе Мануель Пінту Тейшейра не виключає, що після парафування угоди про асоціацію між Україною та ЄС можуть виникнути проблеми з підписанням цього документа, а потім - і з його ратифікацією.

"Ви знаєте, що рішення про ратифікацію - це суверенне рішення парламентів країн-членів ЄС... Країни ЄС очікували, що Україна пройде шлях до зміцнення демократії, здійснення реформ, зменшення бюрократії, і, звісно, що в країні буде встановлено верховенство права, що є важливою передумовою для забезпечення прав і свобод громадян, функціонування ринкової економіки", - сказав він.

За словами дипломата, ЄС спостерігає крок назад Києва в цих напрямах. "Коли всі питання буде вирішено, завершиться технічний процес переговорів, ми перейдемо до наступного етапу - підписання. Враховуючи всі юридичні моменти, підготовка до підписання може тривати від чотирьох до шести місяців - адже для того, щоб підписати, необхідна згода всіх країн ЄС. Також, можливо, будуть проблеми з ратифікацією. Усе залежить від того, чи покращиться ситуація в Україні, чи будуть якісь зміни на краще в країні, чи побачимо ми все-таки "створення Європи в Україні", про що говорив президент Віктор Янукович", - наголосив Тейшейра.

Запланований на 19 грудня цього року в Києві саміт Україна-ЄС може не відбутися, якщо українська влада не вирішить питання Тимошенко, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції та співголова комісії з міжпарламентського співробітництва України та Європейського Союзу Борис Тарасюк.

Комітет з питань закордонних справ Європейського парламенту пропонує, щоб Європарламент рекомендував Європейській комісії парафувати Угоду про асоціацію з Україною, "якщо це можливо, до кінця 2011 року".

Єврокомісія, в свою чергу вважає, що поки що не випадає міркувати, чим закінчиться для України саміт у грудні.

Нагадаємо, що в Брюсселі 11 листопада відбувся завершальний раунд переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Сторони оголосили про залагодження всіх питань, крім європейської перспективи України, проте, за даними ЗМІ, і в цій сфері компромісу досягнуто.

15 листопада, в МЗС України заявили, що бачать готовність з боку ЄС парафувати Угоду про асоціацію.

Зазначимо, профільний комітет Європарламенту 15 листопада схвалив рекомендації Єврокомісії та Ради ЄС в економічній частині Угоди про асоціацію з Україною, а сьогодні рекомендував Європейській комісії та Раді Європи парафувати Угоду в цілому.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: угода про асоціацію, ЄС
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ