Ср, 2024-04-17, 01:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 13 » У Євросоюзі розповіли Януковичу, як треба проводити місцеві вибори
19:09
У Євросоюзі розповіли Януковичу, як треба проводити місцеві вибори
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Президент Ради ЄС Герман ван Ромпей наголошує на необхідності проведення місцевих виборів в Україні відповідно до європейських стандартів і забезпечення на них рівного доступу всіх політичних гравців, передає "Інтерфакс-Україна".

"Місцеві вибори 31 жовтня - дуже важливі для України. Це також важливо, тому що це мій день народження. Їх проведення має демонструвати, що в Україні триває хороша практика проведення чесних виборів, які відповідають європейським стандартам", - заявив він у понеділок у Брюсселі після зустрічі з президентом України Віктором Януковичем.

Президент Ради ЄС зазначив, що під час зустрічі він подякував українському президентові за його ініціативу внесення поправок до закону про проведення місцевих виборів. Він також наголосив на важливості створення основ, які гарантуватимуть, що вибори відбудуться на рівних засадах для всіх учасників.

Крім того, Герман ван Ромпей заявив, що спостерігає за проведенням в Україні необхідних реформ. "Ми бачимо, що Україна просувається вперед у проведенні процесу реформ, і Європейський Союз підтримує і допомагає їй на цьому шляху. Україна - європейська країна, і ми поділяємо спільні базові цінності, на яких ми будуємо наше суспільство", - сказав він. Серед таких цінностей президент Ради ЄС назвав демократію, верховенство права, повагу до прав людини.

"Ми обговорили важливість гарантування незалежної судової системи та свободи преси", - також повідомив президент Ради ЄС.

У зв'язку з цим Герман ван Ромпей наголосив, що за останні роки Україна заслужила на повагу за зміцнення демократії та свободу слова. "Український спадок відкритого суспільства необхідно будувати далі", - підкреслив він.

Вибори до місцевих органів влади мають відбутися в Україні 31 жовтня.

Незадовго до початку виборчої кампанії в Києві, а також ряді інших великих міст, зокрема, в Харкові, міські ради прийняли рішення про ліквідацію районних рад. Тому вибори в них проводитися не будуть. Опозиція заявила, що це зроблено тому, що в цих містах Партія регіонів не має достатньої підтримки у виборців, але самі ради аргументували свої рішення необхідністю приведення вертикалі влади у відповідність з Конституцією, згідно з якою в одному населеному пункті може бути лише один представницький орган.

Раніше проведення місцевих виборів планувалося 30 травня, однак Верховна Рада скасувала їх. На початку липня Рада внесла зміни до державного бюджету на 2010, виділивши 1,04 млрд гривень на проведення виборів. На початку вересня заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна заявила, що дефіцит бюджетних коштів на місцеві вибори перевищив 300 млн грн.

Згідно з чинною Конституцією, термін повноважень сільських, селищних і міських голів складає 4 роки. Верховна Рада вже отримала висновок Конституційного суду і попередньо схвалила законопроект про внесення змін до Основного закону про продовження цього терміну з 4 до 5 років.

Проте до початку виборчої кампанії цей законопроект остаточно не прийнятий і в дію не вступив. У ЦВК допускають, що термін повноважень мерів, які будуть обрані на майбутніх виборах, може бути оскаржений у Конституційному суді, проте це ніяк не вплине на організацію і проведення виборів.

ЦВК має до 15 вересня сформувати склад обласних, міських і районних територіальних виборчих комісій.

Вибори депутатів місцевих рад пройдуть за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% депутатів будуть обиратися за висунутими партіями списками, а 50% - від мажоритарних округів).

Вибори сільських, селищних, міських голів пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості (обраним буде вважатися той кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів осіб, що взяли участь в голосуванні).

Відповідно до плану, висування кандидатів пройде з 27 вересня по 4 жовтня включно.

Раніше лідер опозиції Юлія Тимошенко заявила, що її політичну силу фактично позбавлено можливості брати участь у місцевих виборах вже у чотирьох областях.

"Я можу сьогодні констатувати, що в чотирьох областях наша політична сила, по суті, викинута з політичного процесу. Ми не будемо брати участь, якщо не буде виправлена ситуація, в Харківській, Київській, Львівській і Луганській областях", - сказала вона.

У серпні "бютівці" заявляли, що представники влади і Партії регіонів розгорнули на Київщині "роботу з формування фальшивих списків кандидатів у депутати від "Лжебатьківщини". 11 серпня у БЮТ заявили, що влада розгорнула переслідування членів партії "Батьківщина" по всій країні.

Нагадаємо, що 1 вересня Янукович підписав змінений закон про місцеві вибори.

Верховна Рада проголосувала за цей закон на позачерговій сесії 30 серпня.

Автор законопроекту - лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Закон, зокрема, розширює можливість участі у виборах для усіх партій, а не тільки тих, які мають річну реєстрацію на місцях.

Законом знято обмеження щодо можливості участі в місцевих виборах місцевих організацій політичних партій, які утворені пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів, і надана можливість всім місцевим організаціям партій висувати своїх кандидатів на виборах.

Крім того, законом змінено принцип формування складу територіальних виборчих комісій. Зокрема, буде збільшено склад територіальних виборчих комісій до 18 чоловік і надано право подавати кандидатури для формування територіальних виборчих комісій не тільки місцевим організаціям тих політичних партій, які представлені у Верховній Раді України поточного скликання, але й усім місцевим організаціям партій, які зареєстровані в Україні.

Визначено і порядок відбору кандидатур до складу територіальних виборчих комісій, куди входитимуть 15 чоловік від місцевих організацій політичних партій, які представлені у ВР, а також троє осіб з числа кандидатур, поданих місцевими організаціями партій, які визначатимуться шляхом жеребкування.

Однією з пропозицій передбачено, що "місцеві організації політичних партій, які сформували свою депутатську фракцію у ВР поточного скликання, можуть подати до складу відповідної територіальної виборчої комісії не більше 3 кандидатів".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 983 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ