Пт, 2024-03-29, 02:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 20 » У ГПУ мріють побачитися з утікачами епохи Кучми: всім стало б легше
21:36
У ГПУ мріють побачитися з утікачами епохи Кучми: всім стало б легше
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Генпрокурор Олександр Медведько розповів про припинення карних справ, розпочатих після подій Помаранчевої революції. За словами генпрокурора всі розшукувані мають повернутись в Україну для того, щоб справи, розпочаті проти них, втратили політичний підтекст. Також Медведько пообіцяв завершити справу про вбивство Гонгадзе влітку цього року і підтвердив інформацію про отруєння Ющенка діоксином.
Кримінальні справи щодо колишнього керівника Держуправління Ігоря Бакая закриті, а щодо Руслана Боделана - чекають рішення. Про це повідомив генпрокурор Олександр Медведько в інтерв'ю "Комсомольській правді в Україні".

"Їх закривала не Генпрокуратура, а суд. Коли в 2005 році порушили кілька кримінальних справ щодо Ігоря Бакая - в основному про зловживання службовим становищем, підробку документів, - вони практично відразу ж стали оскаржуватися його адвокатами", - нагадав генпрокурор.

За його словами, протягом усього цього часу слідство фактично не велося, блокувалося судами: "Кожного разу прокуратура вносила апеляції, доходило навіть до Верховного суду - і справи знову поверталися до районного суду. І так, ще раз підкреслюю, впродовж п'яти років. І з'явилося всім відоме рішення Печерського суду, яке "поховало" всі кримінальні справи".

Відповідаючи на питання про колишнього мера Одеси Руслана Боделана, Медведько не зміг спрогнозувати порушення кримінальної справи проти нього.

"У тому ж 2005 році під гаслом "Бандитам - тюрми" порушена кримінальна справа щодо Руслана Боделана за ст.364 "Зловживання службовим становищем". Сума збитку, наскільки я пам'ятаю, була більша ніж 400 тисяч гривень. Руслан Боделан у той момент знаходився в Росії. 22 березня цього року після вивчення кримінальної справи Генпрокуратура зробила висновок, що зазначені постанови винесені слідчим передчасно, тому їх і скасували. Довідавшись про це, Руслан Борисович приїхав в Одесу, а його поява дозволила продовжити слідчі дії, чим зараз і займається прокуратура Одеської області", - повідомив Медведько.

Рішення слідчого щодо порушення справи проти Боделана залежить від результатів слідства у сукупності з іншими матеріалами кримінальної справи: "Можливо, він і притягатиметься до кримінальної відповідальності, а можливо, і ні - це вирішить слідчий".

Крім того, Медведько вважає, що "узагалі ж було б правильно, якби усі втікачі повернулися".

Це стосується зокрема справи колишнього міністра МВС Миколи Білоконя. "Тоді б ми могли поставити крапку в багатьох кримінальних справах - або направили їх у суд, або закрили, щоб не було політичного підтексту. А щодо Білоконя кримінальна справа не порушувалася", - відзначив він.

Генпрокуратура досліджуватиме законність порушення справи проти Сацюка у слідстві про отруєння Ющенка

Щодо слідства про отруєння Ющенка, до Генпрокуратури масово надійшли депутатські звернення щодо справи проти колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка, через що наразі вивчатиметься її законність.

За словами Медведька, ця справа наразі не закрита, а припинена у зв'язку з тим, що Сацюк перебуває у Росії.

На запитання, чи відомо, хто безпосередньо підсипав діоксин Ющенку, Медведько заявив: "У нас немає даних, хто саме отруїв. Це ще має бути з'ясовано. Версії найрізноманітніші, їх потрібно перевірити. Я вважаю, не можна про це говорити, поки не буде закінчено слідство".

Водночас він підкреслив, що отруєння діоксином мало місце.

Генпрокурор не зміг спрогнозувати, коли закінчиться це розслідування.

"Я доручив курувати розслідування низки справ, у тому числі і про отруєння Ющенка, моєму заступникові Віталієві Щоткіну. Він підійшов до цього серйозно і ґрунтовно. Ним організоване вивчення всіх справ, а це десятки, а то й сотні томів. Коли він закінчить, ми будемо ухвалювати рішення, куди і як рухатися далі. Прокурор, що наглядає, має сам розібратися. Так що поки не вислухаю його звіт, нічого не можу сказати", - заявив Медведько.

Звинувачення Портновим заступників Генпрокурора у здирництві - наклеп, вважає Медведько

Перевірка Генпрокуратури не виявила зловживань з боку колишнього заступника генпрокурора Олександра Шинальського.

"Так, були моменти, пов'язані з його діяльністю в Асоціації прокурорів України, але в даному випадку більше було політики. Коли цей галас здійнявся, він написав рапорт і пішов з посади. Зараз займається викладацькою діяльністю", - додав Медведько.

На запитання про долю перевірок з приводу інших заступників генпрокурора, матеріали на яких збирали депутати, Медведько відповів, що були проведені перевірки Віктора Кудрявцева та Рената Кузьміна і вони не знайшли підтвердження:

"Чого гріха таїти, є багато злостивців, яким, скажімо, не сподобалося якесь рішення, прийняте заступником, і тут же розгортається кампанія проти людини. Іде потік скарг, звернень. Від цього ніхто не застрахований".

Як відомо, скандал навколо Шинальського розпочався зі статті Андрія Портнова та інших "бютівців", у якій вони звинуватили очолювану ним Асоціацію прокурорів України у вимаганні коштів, а також виявили у заступника генпрокурора нерухомість у Баден-Бадені.

Справу про вбивство Георгія Гонгадзе Генпрокуратура планує завершити у липні-серпні цього року.

Одна з найдавніших справ у провадженні Генпрокуратури - це справа про вбивство Георгія Гонгадзе. За словами Медведька, по ньому слідство просувається швидше, ніж по решті: "Троє виконавців вже засуджено, Пукач надає свідчення, які, як я вважаю, правдиві. Чому? Тому що вони підтверджуються іншими матеріалами кримінальної справи - свідченнями свідків, висновками експертів. Обіцяю, що в липні-серпні, коли ми плануємо закінчити розслідування, ви дізнаєтеся, буде Пукач один притягуватися до відповідальності чи з кимось ще", - сказав Медведько.

На запитання про те, чи відомі імена замовників вбивства, Медведько не відповів, посилаючись на неприпустимість розголошення матеріалів слідства.

За словами Медведька, "плівки" майора Миколи Мельниченка долучені до матеріалів справи.

"Якби не виникли труднощі з перекладом, тлумаченням окремих понять, усе вже було б завершено. Зараз проводиться ще низка фоноскопічних експертиз, щоб уточнити все й поставити на цьому крапку", - сказав генпрокурор.

На запитання, чи справді в аудіозаписах Мельниченка є цінна інформація щодо вбивства Гонгадзе, Медведько відповів: "Є цінна інформація".

- Медведько заперечує політичний підтекст у закритті кримінальної справи проти Цушка

Генеральний прокурор Олександр Медведько заперечує політичний підтекст у закритті кримінальної справи проти міністра економіки Василя Цушка.

"Хочу вам з усією відповідальністю сказати, що справу порушили без належної перевірки. Та і ситуація була, правду кажучи, неординарна. Уявіть собі: йде колегія Генеральної прокуратури, сидить генпрокурор Святослав Піскун, члени колегії, тут заходять представники Віктора Ющенко і з порогу нам говорять: "Збирайте речі. Призначено нового виконуючого обов`язки генпрокурора Віктора Шемчука". Всі бути приголомшені. Звичайно це робилося інакше: Президент запрошував генпрокурора і пропонував подати рапорт про відставку. А тут, виявилося, є рішення суду про відновлення на посаді генпрокурора Святослава Піскуна і водночас є указ Президента про призначення на цю саму посаду Віктора Шемчука", – зазначив генпрокурор.

За словами Медведька, поки намагалися зрозуміти, що до чого, до МВС надійшов сигнал про захоплення Генеральної прокуратури. "Міністр відреагував, як і мав це зробити, - направив спецпідрозділ, особисто прибув. Розпочалася метушня. Після цього без допиту Василя Цушка винесли постанову про притягнення його до кримінальної відповідальності як обвинуваченого. Але він не був на допиті: виїхав з України і ось тільки під час цієї президентської виборчої кампанії приїхав до Одеси", – сказав генпрокурор.

"Слідчий викликав Цушка, і він дав свідчення, які підтвердили, що в його діях не було складу злочину. Виходячи з цього і ухвалено рішення про припинення кримінальної справи. І як би не пов`язували це з політикою - зв`язок відсутній", – вважає Медведько.

Зазначимо, 10 березня 2010 р. прес-служба ГПУ повідомила, що Управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генпрокуратури завершило досудове слідство у кримінальній справі щодо колишнього міністра внутрішніх справ України Цушка.

11 березня Верховна Рада України призначила Цушка міністром економіки України.

- Медведько не бачить причин переглядати справи Кравченка, Кирпи і Кушнарьова

Генпрокуратура не бачить сенсу в перегляді справ про загибель Юрія Кравченка, Георгія Кирпи та Євгена Кушнарьова. Про це сказав генпрокурор Олександр Медведько в інтерв'ю.

"Повертатися до них нема сенсу, що б хто не говорив", - сказав генпрокурор.

"У випадку з Юрієм Кравченком і Георгієм Кирпою було самогубство, до такого висновку дійшло слідство", - нагадав він.

"Євгена Кушнарьова убили з необережності. Матеріали були зібрані в повному обсязі, об'єктивно і пройшли всі суди", - зазначив Медведько.

"Я розумію родичів, які не хочуть вірити в те, що вони самі пішли з життя чи за фатальною випадковістю. Але факти - річ серйозна", - додав він.

Генпрокурор також прокоментував хід розслідування справи про загибель екс-лідера Народного Руху України В'ячеслава Чорновола.

"Є дві основні версії загибелі В'ячеслава Чорновола і його водія Павлова. Перша - смерть у результаті випадкового дорожньо-транспортного випадку, друга - аварія підлаштована спеціально", - нагадав Медведько.

"Було зроблено багато експертиз як українськими фахівцями, так і польськими, і висновки їх дуже суперечливі. До того ж депутати зробили заяву, що і Чорновола, і Павлова після зіткнення машин добивали кастетами", - зазначив він.

"Ми ексгумували тіло Павлова, призначили нову судово-медичну експертизу, але результатів поки немає, обіцяли закінчити до 25 квітня. І ми на це сподіваємося", - повідомив генпрокурор.

На запитання, чи планується експертиза решток В'ячеслава Чорновола, Медведько лише сказав, що зустрічався із сином загиблого лідера НРУ, депутатом Тарасом Чорноволом із приводу ексгумації тіла його батька, - але не став розкривати подробиці зустрічі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1196 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ