Пт, 2024-04-26, 14:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 31 » У Москві ховають жертв теракту. Встановлено маршрут смертниць
11:48
У Москві ховають жертв теракту. Встановлено маршрут смертниць
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/


У середу в Московській області й у місті Калуга відбудуться перші похорони людей, загиблих в результаті двох вибухів у столичній підземці, що пролунали у понеділок на станціях "Луб'янка" і "Парк культури", передає ИТАР-ТАСС.
За останніми даними МНС, внаслідок вибухів, що сталися 29 березня, загинули 39 людей, троє з яких померли в лікарнях від отриманих поранень.

У вівторок в Москві пройшов день жалоби. Щоб вшанувати пам'ять загиблих, на панахиду до храму Христа Спасителя прийшли сотні людей.

Від самого ранку пасажири метро приходили з квітами на "Луб'янку" і "Парк культури". Дерев'яні столи завалені букетами, там же ставлять поминальні свічки і іконки. На плакатах повідомляється, що пізніше на цьому місці буде встановлено меморіальні дошки.

За даними інформаційних агентств, у Москві різко збільшилася кількість людей, охочих здати кров для поранених.

У середу похорон відбудеться в підмосковному Чехові і Калузі. Похорони жителів столиці почнуться не у середу, а у четвер, повідомило джерело в міській адміністрації. За даними на 8.00 середи (за Києвом), у четвер передбачається поховати сімох загиблих: двох - на Хованському кладовищі, двох - на Котляковскому, двох - на Востряковському і ще одного - на Долгопрудненському", - сказало джерело.

Кожна із родин жертв вибухів має отримати державну матеріальну допомогу в розмірі 1 млн рублів (близько 34 тис доларів).

Станом на вечір вівторка непізнаними залишаються тільки двоє з 39 загиблих, передає РИА "Новости".

Міністерство з надзвичайних ситуацій повідомляє, що серед жертв вибухів - двоє громадян Таджикистану, шестеро приїжджих з Калузької, Тамбовської, Білгородської областей, Якутії, міст Краснознаменськ і Курськ, а також житель Севастополя.

Про те, що серед загиблих є українець стало відомо тільки вчора. Доти українське МЗС повідомляло про їхню відсутність. Втім, незважаючи на те, що у графі "Місце проживання" у Гінькута Віктора Віталійовича 1967 року народження вказане місто Криму, у МЗС зазначають, що це не означає, що у нього українське громадянство - він може бути громадянином будь-якої країни.

При цьому джерело у консульстві України в Росії зазначило, що він мав громадянство РФ. Однак, за його словами, консульство розглядає його як громадянина України, з огляду на те, що українське законодавство не передбачає подвійного громадянства.

Крім іншого, джерело повідомило, що "одну з цинкових трун буде відправлено в середу до Севастополя, де також будуть організовані похорони однієї з жертв вибуху".

Як передає "Інтерфакс" з посиланням на Міністерство охорони здоров'я, до вечора вівторка в лікарнях залишалися 74 постраждалих.

З них двоє в украй тяжкому стані, 17 осіб - у тяжкому, 38 осіб - у стані середньої тяжкості і 17 - у задовільному.

Серед поранених троє громадян Малайзії, громадянин Киргизстану, а також ізраїльтянин.

Причетність до терактів Казбека Матаєва у Чечні називають малоймовірною

Тим часом російська влада продовжує шукати тих, хто причетний до організації вибухів, які стали найстрашнішим подібним інцидентом у Росії за останні шість років. Вчора були поширені фотографії смертниць та їхніх спільників.

Про відповідальність за організацію нападів поки що не оголосило жодне з відомих угруповань.

Наразі Слідчий комітет при прокуратурі склав фоторобот спільника терористок, повідомляє "Вести-Москва". Це виходець з Кавказу, йому близько 30 років, зріст 1 м 80 см. Одягнений він був у темний одяг, чорну кепку. Носить коротку борідку.

Згідно з даними спецслужб, чоловіком, який супроводжував терористок-смертниць до метро, де вони скоїли теракти, міг бути уродженець Наурского району Чечні Казбек Матаєв, пише російська газета "Коммерсант".

Серед високопоставлених осіб, які коментують московські вибухи, розгорілася заочна полеміка про те, чи можна покладати відповідальність за підготовку смертників на той чи інший регіон.

Так, уповноважений з прав людини в Чечні Нурді Нухажієв закликав політиків, ЗМІ і представників правоохоронних органів бути стриманими у своїх оцінках.

А спікер чеченського парламенту Дукваха Абдурахманов висловив співчуття сім'ям загиблих і підкреслив, що "терористи не мали і не мають національності".

Разом з тим, співробітники міліції назвали малоймовірною причетність Казбека Матаєва до терактів у московському метро, повідомило джерело в правоохоронних органах Чечні.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що саме Матаєв супроводжував терористок-смертниць.

За словами джерела, в останні роки Матаєв проживав у Франції. Не виключено, що в даний час він має паспорт на інше ім'я. Крім цього, за даними Інтерполу, у 2006 році Матаєв працював прибиральником у Монако.

Матаєв є уродженцем села Братське Надтеречного району Чечні. Він був оголошений у розшук у 2004 році. Його звинувачували в умисному знищенні майна, посяганні на життя співробітників правоохоронних органів, незаконному зберіганні зброї, участі у незаконному збройному формуванні та бандитизмі.

Джерело зазначило, що довести причетність Матаєва в перших двох злочинах не вдалося, через що кримінальну справу за цими статтями було закрито. Також у зв'язку із закінченням терміну давності було припинено справу за статтею "участь в незаконному збройному формуванні". Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає.

Спершу в ЗМІ повідомляли, що прізвище передбачуваного спільника терористок - Матаєв. Пізніше у пресі з'явилася інформація про те, що повне ім'я 36-річного підозрюваного - Казбек Мата. Повідомлялося, що вісім років тому був оголошений у розшук за теракти на Північному Кавказі. Також зазначалося, що Казбек Матаєв мав відношення до підготовки смертниць.

Водночас агентство Infox повідомило, що людина, яку підозрюють у причетності до терактів у Москві, може просто мати спільне з Казбеком Матаєвим прізвище. У прес-службі МВС Чечні розповіли, що Казбек Матаєв перебуває у федеральному розшуку не з 2002-го, а з 2004 року за підозрою в незаконному обігові зброї і бандитизмі. Також повідомлялося, що в даний час він імовірно переховується в Європі.

Представник МВС Чечні Магамед Денієв особисто заявив, що мова, ймовірно, йде про різних людях. "Той, який у нас у розшуку, помітно старший", - повідомив Денієв. Він додав, що жодних офіційних запитів на Матаєва у відомство не надходило. "Прізвище Матаєв досить поширене у Чечні, і людей з таким прізвищем там не одна сотня", - цитує GZT.ru слова Денієва.

У вівторок прем'єр-міністр Володимир Путін заявив, що організатори нападу на московське метро залягли на дно, але їх потрібно "виколупати з дна каналізації на світ божий" і "це буде зроблено".

Силові органи поки що не говорять виразно про причетність до події представників ісламістського підпілля на Північному Кавказі, проте така версія залишається головною.

"Що стосується розслідування теракту, то відпрацьовуються всі версії, в тому числі про те, що вибухи організували терористи з Північного Кавказу. Все-таки основна терористична загроза йде саме звідти", - сказав секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев.

"На розслідування кинуті значні сили. Деякий прогрес уже є", - зазначив чиновник.

Терористи приїхали до Москви "як завжди" - на автобусі, повідомило джерело

За непідтвердженими даними, терористи приїхали до Москви на міжміському автобусі, що прибув до спорткомплексу "Лужники", і спустилися в метро на станції "Воробйові гори". Наголошувалося, що водій автобуса упізнав смертниць на фотографіях. Офіційного підтвердження цих відомостей теж не надходило.

Джерело у правоохоронних органах також повідомило, що оперативники вже встановили маршрут, яким смертниці добиралися до Москви.

"Жінки дісталися на приватному міжміському автобусі, який регулярно привозить торговців-"човників" одного з міст Північного Кавказу на московський ринок "Лужники", - сказав він. - Терористок-смертниць за фотографіями упізнав водій автобуса. Він сказав, що дівчата приїхали до Москви рано-вранці 29 березня". За його словами, водій також розповів оперативникам, що у смертниць і чоловіка, який супроводжував їх, було три сумки багажу.

За даними джерела, таким же способом свого часу до Москви добиралися терористи-смертники Анзор Іжаєв, що підірвав себе 6 лютого 2004 у вагоні потяга на перегоні між станціями метро "Автозаводська" та "Павелецька" Замоскворецькій лінії, і Микола Кіпкеєв, який супроводжував терористок-смертниць 31 серпня 2004 до вестибюля станції метро "Ризька" і який загинув під час вибуху, пише NEWSru.com.

"Приватні міжміські автобуси - найзручніший вид транспорту для тих, хто намагається в'їхати до Москви нелегально, позаяк пасажиропотік на приватних автобусах, на відміну від поїздів і літаків, практично не піддається контролю", - зазначив співрозмовник агентства.

Офіційного підтвердження цієї інформації в даний момент немає.

Водночас одразу кілька російських ЗМІ повідомляють, що на автобусній станції у "Лужниках" йдуть перевірки.

А міністерство транспорту підтвердило, що готує поправки до закону про транспортну безпеку, які б наказували оформляти іменні квитки на міжміські автобуси, що вимагає пред'явлення посвідчення особи.

Зараз скористатися міжміським автобусом в Росії, на відміну від потягів і літаків, можна без документів.

У зв'язку з терактами опозиція готує мітинги у Москві

У зв'язку з вибухами голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва повідомила про своє рішення не брати участі у мітингу на Тріумфальній площі 31 березня. Замість цього вона планує прийти з квітами на місце вибуху.

Низка опозиційних і правозахисних організацій домовилися про проведення 31 числа (в ті місяці, в котрих є ця дата) акцій на Тріумфальній площі в Москві на підтримку 31-ї статті Конституції Росії, що гарантує право на мирні зібрання.

Ці мітинги поки що жодного разу не отримували узгодження з боку міської влади і розглядалися як несанкціоновані. Учасників виступів розганяла міліція, багато було затримано.

Опозиціонер Едуард Лімонов заявив, що йому зрозуміла позиція Алексєєвої, він поділяє траур за загиблими, але на Тріумфальну площу 31 березня все-таки прийде. Раніше він висловив думку, що теракти в московському метро можуть стати приводом для скасування "останніх свобод" у Росії.

На думку Лімонова, боротьба з тероризмом, оголошена Путіним 11 років тому, не увінчалася успіхом. "Терористи за своєю примхою і в міру необхідності підривають російські міста. А коли вони цього не роблять, то тільки тому, мабуть, що не бачать в цьому потреби - в якийсь окремо взятий момент", - вважає він.

Смертоносні вибухи у Москві пролунали на станціях метро "Луб'янка" і "Парк культури" позавчора під час ранкової години пік.

Російську столицю охопила паніка. За останню добу надійшло одразу декілька повідомлень про нові бомби. На щастя, більше вибухів не було, а всі бомби виявлялися або муляжами, або їх було знешкоджено, або повідомлення про них були помилковими.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1076 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ