Пт, 2024-04-26, 11:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 29 » у новому законі про вибори хочуть заборонити блоки, підвищити прохідний бар'єр і вилучити графу "проти всіх"
18:12
у новому законі про вибори хочуть заборонити блоки, підвищити прохідний бар'єр і вилучити графу "проти всіх"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

Новий закон про парламентські вибори має з'явитися до кінця весни. На нещодавньому засіданні робочої групи з його підготовки було узгоджено більшість положень, і вже в квітні вона розгляне законопроект.

За основу візьмуть систему, яка діяла до політреформи і яку знову випробували на місцевих виборах: половина Верховної Ради обирається за закритими партійними списками, половина - на мажоритарних округах, пише газета "Сегодня".

При цьому пропонується повернутися до прохідного бар'єра для партій у 4% (як було до 2006 року), а не 3%, як тепер. Одночасно запроваджується норма, випробувана на місцевих виборах, - заборона блоків (тобто, зможуть брати участь тільки партії). А також норма, яку хотіли запровадити, але на місцевих виборах скасували, - партія має бути зареєстрована не пізніше ніж за рік до виборів. Нарешті, ще одна норма, яка була і раніше, але не діяла: якщо партія 10 років не брала участі у виборах Ради або президента, її реєстрацію скасовують.

Усе це, як сказав голова робочої групи, міністр юстиції Олександр Лавринович, виходить з побажань президента Віктора Януковича "стимулювати розвиток партійної системи". Справді, як зазначає видання, за бар'єру в 4% і забороні блоків сьогодні можуть почуватися спокійно лише Партія регіонів, "Батьківщина" і "Фронт змін" Яценюка. У КПУ, "Сильній Україні" та "Свободи" є привід для занепокоєнь, а для решти партій (Народної партії Литвина, "УДАРу" Кличка і "Громадянської позиції" Гриценка) виникає життєва необхідність об'єднуватися в більші або влитися в одну з партій-лідерів.

На робочій групі розглядали ще одну пропозицію - скасувати графу "проти всіх". Причому її підтримав і Лавринович. Однак її поки що не схвалено - невигідно владі: графу "проти всіх" обирає опозиційний електорат, який не знайшов собі вибору навіть серед опозиціонерів. І якщо графу вилучити, такий виборець або не піде на вибори, або таки обере одну з опозиційних партій.

Також робоча група хоче повернути можливість самовисування кандидатів-мажоритарників, бо на місцевих виборах мажоритарники просто купували "партійну етикетку". Зміни мають торкнутися виборчих дільниць: ОБСЄ пропонує зменшити кількість виборців на них з 2500 до 1500, щоб було менше черг. Відповідно, дільниць має побільшати. Виборчі комісії збережуться в схемі, яка була на місцевих виборах: по 3 члени від кожної партії, яка має фракцію в парламенті, і 3 місця для решти партій шляхом жеребкування.

Зміняться вимоги до політреклами: тепер такою рекламою будуть вважати і рекламу на обкладинках журналів, якщо на них зображені політик чи символіка партії. Крім того, тележурналісту, який піде в депутати, на час компанії заборонять вести свою програму. Обговорюється питання визначення, що таке політреклама в інтернет-ЗМІ, зокрема публікація рейтингів.

Крім того, у новому законі для партій і кандидатів-одинаків не треба буде збирати підписи, як було до політреформи. Замість цього буде тільки грошова застава. Сум не узгоджено, але по одномандатному округу є пропозиція - 12-15 мінімальних зарплат - зараз це 11,28-14,10 тис грн (пропозиція для партій невідома).

Нагадаємо, для розробки нового законопроекту про вибори указом президента України Віктора Януковича була створена робоча група. Янукович поставив перед групою завдання розробити законопроекти про вибори народних депутатів України, про місцеві вибори, а також про всеукраїнський та місцеві референдуми. При цьому Янукович визначив, що в законопроекті про вибори народних депутатів України повинна бути закладена змішана мажоритарно-пропорційна система.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 900 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ