Сб, 2024-04-27, 02:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 13 » У Танзанії малярійних комарів ловлять на брудні шкарпетки
21:10
У Танзанії малярійних комарів ловлять на брудні шкарпетки
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Танзанійські науковці проводять експерименти з використання брудних шкарпеток для боротьби з малярійними комарами, повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на американську газету The Washington Post.

Дослідники з Інституту здоров'я Іфакара в Танзанії з'ясували, що запах несвіжих шкарпеток приваблює малярійних комарів так само, як і запах людини. Тому науковці хочуть використовувати брудні шкарпетки для заманювання малярійних комарів у пастки.

"Тут важливу роль відіграє вартість і доцільність, - повідомив керівник дослідження Фредос Окуме. - Дістати брудні шкарпетки неважко, і не потрібно змішувати хімікати. Це така річ, яку можна виготовити кустарним способом".

Експеримент проводиться в трьох селах Танзанії, де жителі дуже потерпають від малярії. У деяких пастках, розставлених по селу для приманки комарів, використовуються хімічні сполуки, що імітують людський запах, а в інших - брудні шкарпетки. Потім науковці збираються порівняти кількість спійманих комарів.

Канадський фонд допомоги дослідникам Grand Challenges і Фонд Білла і Мелінди Гейтс вже проявили інтерес до експерименту. Кожен з цих фондів збирається надати танзанійським науковцям допомогу на 388 тис дол.

"Нас надихають такі люди, як Фредос. Ми віримо, що новатори в країнах, що розвиваються, найкраще вирішують свої проблеми", - зазначив голова фонду Grand Challenges Пітер Сінгер.

Раніше Білл Гейтс підтримав антималярійну ініціативу американських науковців. Вони зробили лазерну установку для знищення комарів.

Хитромудра система, що працює на світлодіодах, виявляє комарів за їхніми тінями. Підсвічує слабким лазером - ніби прицілюється. І одночасно визначає, хто летить - кусюча самка, спрагла крові, чи нешкідливий самець. Останній змахує крилами набагато швидше. Установку можна налаштувати на знищення тільки самок. А можна зробити так, щоб вона "припікала" всю дрібноту, що літає по кімнаті, без розбору.

Головна забійна одиниця в комариних "Зоряних війнах" - сильний лазер. Команда на ураження надходить йому відразу після захоплення і розпізнання мети. Що потужніший лазер, то більше об'єктів є доступними для припікання. Скорострільність лазерної "гармати", включаючи виявлення мети, сягає кількох десятків залпів за секунду.

Зазначимо, що комарі є перенощиками малярії, жовтої лихоманки та лихоманки денге. Малярія щороку викликає близько 350-500 мільйонів інфікувань і близько 1,3-3 мільйонів смертей у людей. Жовта лихоманка також є вельми небезпечним інфекційним захворюванням. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку жертвами вірусу жовтої лихоманки у всьому світі стають близько 30 тисяч людей.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 909 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ