Вт, 2024-04-23, 10:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 25 » Україна cумує без В'ячеслава Чоpновола
17:22
Україна cумує без В'ячеслава Чоpновола
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Сьогодні, 25 березня, виповнюється 11 років від дня трагічної загибелі одного із засновників і лідера "Руху", видатного політичного і громадського діяча В'ячеслава Чорновола. У різних містах України проходять пам'ятні заходи, пише сьогодні КорреспонденТ.net.
У Києві у панахиді взяли участь колишній президент України Віктор Ющенко, голова Ради партії "Наша Україна" Віра Ульянченко, народні депутати і громадські діячі. Вони поклали квіти до могили Героя України Чоpновола на Байковому кладовищі.

Пізніше Ющенко також взяв участь у покладанні квітів до пам'ятника Чорноволу на розі вулиці Грушевського і Музейного провулка. Після покладання квітів Ющенко зателефонував Атені Пашко - дружині і соратниці Чоpновіла. У телефонній розмові вони поділилися спогадами про видатного українця.

У Львові поклали квіти до пам'ятника Чорноволу біля Львівської облради. В одній із церков пройшла панахида, а ввечері відбудеться піша хода пам'яті від пам'ятника Тарасові Шевченку до пам'ятника Чоpноволу.

"Це данина пам'яті великій людині, тож заходи, які сьогодні проходять, також природні: молитва, спілкування. Ми свідомо не хотіли влаштовувати помпезних заходів, а ввечері закликаємо і запрошуємо всіх львів'ян прийти на 18 годину до пам'ятника Шевченка і разом з нами пройти в ході пам'яті від Шевченка до Чорновола. Це пам'ятна хода, так звана стометрівка. А вже тут, біля пам'ятника йому, будемо говорити про його досягнення і спадщину, яку він нам залишив", - сказав лідер львівських "рухівців" Андрій Корнат.

А у Миколаєві до річниці загибелі Чоpновола в приміщенні осередку Народного Руху, в бібліотеці, відкрилася виставка, організована обласною організацією НРУ.

На виставці будуть представлені матеріали про життя, діяльність та загибель Чорновола. Також будуть представлені матеріали друкованих видань, які висвітлювали загибель лідера "Руху".

Також всі охочі зможуть ознайомитися з публіцистичним спадщиною В'ячеслава Чорновола.

Громадськість Івано-Франківська також вшанувала пам’ять лідера Народного руху України Чорновола, який трагічно загинув 11 років тому в автокатастрофі. Біля пам’ятника Герою України .Чорноволу відбувся мітинг-реквієм, на який прийшли керівники обласної і міської влади, лідери політичних партій і громадських організацій, жителі Івано-Франківська.

Священики різних конфесій відслужили поминальну панахиду за Чорноволом. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героя України. До пам’ятника вінки і живі квіти від громади міста, партійних організацій та пересічних громадян поклали голова облради Ігор Олійник, народний депутат України Зіновій Шкутяк, керівники міста.

Голова Івано-Франківської крайової організації Народного руху України Ігор Шумега наголосив на необхідності єдності національно-демократичних сил і закликав усіх згуртуватися навколо захисту незалежності України, яка нині як ніколи знову під загрозою. За його словами, "треба з полиць зняти ідеї Чорновола і втілювати їх у життя”. На його думку, спадщина Чорновола має стати "доброю школою для нині живущих".

На мітингу також виступив перший заступник міського голови Івано-Франківська Зіновій Фітель, який наголосив, що й досі невідомі обставини загибелі В.Чорновола, хоча "ми їх всі знаємо і догадуємося". За його словами, нині Україна знову в небезпеці, тому всім патріотичним силам треба об’єднатися і вберегти її від зазіхань недругів. На завершення учасники мітингу заспівали Гімн України. Чоловічий хор "Червона калина" виконував патріотичні пісні після кожного виступу учасників мітингу.

Чорновіл загинув в автомобільній катастрофі 25 березня 1999 року. Автомобіль, у якому лідер "Руху" повертався з Кіровограда, на великій швидкості врізався у вантажівку з причепом, що саме розверталася.

Разом з лідером "Руху" загинув його водій Євген Павлов. Водій же вантажівки внаслідок ДТП серйозних травм не зазнав, проте через деякий час він помер, за офіційною версією, внаслідок інфаркту, - за неофіційною, в результаті умисного отруєння.

Низка політиків заявили про можливість того, що вантажівка на нічній трасі з'явилася невипадково. Слідство встановило, що причиною загибелі Чорновола став нещасний випадок, проте з часом розслідування справи було відновлено.

У березні минулого року Генпрокуратура повністю реабілітувала водія В'ячеслава Чорновола Павлова, якого звинувачували у порушенні правил дорожнього руху, що призвело до смерті Павлова і Чоpновола.

Син Чорновола народний депутат Тарас Чорновіл відкликав свою згоду на ексгумацію тіла батька. Пізніше він пояснив, що погодиться на її проведення після виборів президента, призначених на 17 січня. Це, на думку Чорновола-молодшого, дозволить уникнути спекуляцій навколо смерті його батька.

23 січня 2009 народний депутати Кендзьор і Стойко заявили, що мають дані від свідків про те, що В'ячеслав Чорновіл і його водій Євген Павлов після зіткнення з вантажівкою були живі, але їх "добив" кастетом невідомий чоловік. Обставини ДТП, в якому загинув В'ячеслав Чоpновіл, досі розслідуються Генеральною прокуратурою України.

Чорновіл відомий як один із засновників Народного Руху України за перебудову, також він був одним з ініціаторів створення в Україні в 1976 році правозахисної організації Українська гельсінська група.

У серпні 1991 року організовував опір ГКЧП. Балотувався на посаду президента України на виборах 1 грудня 1991 року, програвши тільки Леоніду Кравчуку (за Чорновола проголосувало більш як 23% виборців). З 1990 року обирався депутатом українського парламенту. Чорновіл - автор низки книг, відомий публіцист.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1100 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ