Пт, 2024-03-29, 07:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 10 » Україна і Росія створять два газові СП
18:03
Україна і Росія створять два газові СП
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україна та Росія домовилися про створення на базі української газотранспортної системи двох спільних з "Газпромом" підприємств у пропорції 50 на 50. Про це пише ZN.UA, посилаючись на власні джерела.

Як повідомляється, перше спільне (газотранспортне) підприємство має включати безпосередньо магістральні (транзитні) газопроводи та підземні сховища газу України. Українська частина переговорної групи була проти включення на цьому етапі українських ПСГ до складу газотранзитного СП, зазначає видання.

Перше СП також буде наділене монопольним правом здійснювати транзит газу територією України до Європи. Закріплення цього виключного права чітко прописане в проекті газової угоди і, відповідно, унеможливлює участь у транзиті імпортного газу будь-якої іншої, третьої, сторони (чи компанії). За виключенням дочірніх підприємств самого газотранзитного СП, заснування яких завбачливо передбачене проектантами цієї угоди.

Також до СП перейдуть також функції диспетчерського управління магістральними газопроводами та ПСГ України.

Друге СП (газорозподільне) планується створити з "Газпромом" на базі внутрішніх газорозподільних мереж України, повідомляє видання.

Воно зазначає, що у проекті документа чітко не сказано, де саме мають бути зареєстровані перше і друге СП. Але не виключається, що "батьківщиною" українсько-російського газотранзитного СП можуть обрати іншу, крім України та РФ, країну.

Також повідомляється, що можлива угода передбачає повну юридичну недоторканність створюваних СП. Таким чином на них не поширюватимуться можливі зміни податкового законодавства України, антимонопольне законодавство, а відтак, і вимоги АМКУ (який теоретично мусить узяти під контроль кожного суб’єкта, який зазіхає на більш як 25 - 30% будь-якого ринку товарів і послуг в Україні), будь-які тарифні зміни.

Видання також звертає увагу на вимогу до української сторони не втручатися у визначення розміру прибутку (рентабельності) обох СП.

Можна сказати, що встановлення цін на транспортування і розподіл газу в Україні, а також встановлення цін на газ для різних категорій вітчизняних споживачів, які раніше належали до сфери відповідальності НКРЕ, тепер виконуватимуть керівні органи двох створюваних підприємств.

Окремо відзначено, що вплив парламенту, уряду або Міненерговугільпрому на діяльність, зокрема фінансову, створюваних газових СП практично унеможливлений. "Газпром" та його структури одержують повний правовий захист на території України, включаючи недоторканність їхньої власності та неможливість її примусового вилучення.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, шо прем'єр Микола Азаров доручив готувати "найжорсткіший варіант" держбюджету з ціною на газ не менш як 400 доларів за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, Україна прагне домогтися зниження вартості газу, який імпортується з Росії. Проте Росія погодилася на зниження ціни лише у разі злиття "Нафтогазу" з "Газпромом" або за вступ України до Митного союзу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 843 | Додав: adminA | Теги: газотранзитного СП
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ