Вт, 2024-04-23, 09:38


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 18 » Україна хоче виторгувати дешевий російський газ без жодних поступок
17:42
Україна хоче виторгувати дешевий російський газ без жодних поступок
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Україна розраховує на зниження ціни на газ, що купується у Росії, і сподівається, що нова вартість істотно не перевищуватиме аналогічні показники для Бєларусі, повідомив сьогодні, 18 березня, віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко в ході VI щорічної інвестиційної конференції в Києві.
"Ця ціна не повинна бути значно вищою, ніж, скажімо, для Бєларусі", - сказав він. За словами Тігіпка, економіки України і Бєларусі досить схожі, що дає підстави для використання аналогічних цін на російський газ, передає УНІАН.

При цьому віце-прем'єр міністр підкреслив, що в ході очікуваних переговорів Україна може уникнути будь-яких політичних поступок Росії в обмін на компроміс за ціною на газ.

"У нас є ціни за транзит, і ніяких поступок політичних або матеріальних ми не повинні робити", - сказав Тігіпко

Віце-прем'єр також підкреслив, що НАК "Нафтогаз України" з квітня повинна самостійно розраховуватися за купований газ.

"Після березня місяця "Нафтогаз" повинен розраховуватися за газ самостійно", - сказав Тігіпко.

При цьому, за його словами, піднімати ціни на газ для населення поки складно, оскільки не застосовуються компенсаційні механізми щодо найменш забезпечених громадян.

"Найвірніший вихід, найлегший вихід - це звернення до росіян і перегляд ціни на газ", - сказав віце-прем'єр.

Як повідомлялося, раніше президент України Віктор Янукович заявляв, що планує переглянути десятирічний газовий контракт із "Газпромом". "Я цілковито хотів би його змінити і повернутися до контракту 2004 року, коли газ був в Україні по 49 доларів, але я розумію, що це нереально", - заявив Янукович.

"Я хотів би, щоб газ в Україні коштував хоча б стільки, скільки в Бєларусі. Тому ми будемо прагнути, щоб ціна на газ для України була справедливою", - зазначив він.

При перегляді газового контракту Янукович готовий піти на створення газотранспортного консорціуму і розділити з Росією і Європою управління газотранспортною системою, якою до Європи надходить майже 80% російського газового експорту.

"Ми запропонуємо Європі і Росії питання створення консорціуму, який би дав можливість збільшити обсяги прокачування газу Україні десь до 200 мільярдів кубометрів. Ми готові повернутися до ідеї 2004 року", - сказав Янукович.

При цьому він запевнив, що, як і колись, "не йдеться про продаж" трубопроводів.

Лідер Партії регіонів повторив, що готовий запропонувати Росії допомогу в будівництві газогонів "Південний потік" і "Північний потік", попри те, що пуск цих альтернативних українському маршрутів суттєво знизить прокачування газу по Україні.

Тігіпко обіцяє консервативний бюджет і 10 млрд грн доходу від приватизації

Віце-прем'єр Тігіпко вважає, що державний бюджет України на 2010 рік буде достатньо консервативним. За його словами, вчора на засіданні уряду він виступив з доповіддю щодо макропоказників, які пропонується закласти до бюджету на 2010 рік. Він зазначив, що макропоказники будуть достатньо консервативними, але не назвав їх.

Водночас віце-прем'єр підкреслив, що вони будуть консервативнішими, ніж прогнозував попередній доповідач - директор інвестиційної компанії Dragon capital Томаш Фіала, який спрогнозував, що зростання ВВП буде на рівні 4%, а інфляція - 10%.

Державний бюджет України на 2009 рік був розрахований, виходячи з таких прогнозних макропоказників: зростання ВВП - 0,4%, номінальний ВВП - 1,062 трлн грн, інфляція - 9,5%, індекс цін виробників - 12%.

Також уряд України має намір в 2010 році активізувати приватизацію і збільшити надходження від неї до держбюджету мінімум до 10 млрд грн.

"Плануємо (до держбюджету-2010) 10 млрд грн мінімум від приватизації в порівнянні з 900 млн грн в 2009 році", - сказав Тігіпко.

За словами Тігіпка, в поточному році планується виставити на продаж об'єкти в секторі енергогенерації і розподілу електроенергії, машинобудування, зокрема "Луганськтепловоз".

Він також додав, що бракує інвестора і "Укртелекому".

"Але нам потрібен час для підготовки цих серйозних об'єктів до приватизації", - підкреслив віце-прем'єр.

Результати роботи технічної місії МВФ в Україні будуть готові завтра

Результати роботи технічної місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україні будуть готові в п'ятницю, 19 березня. За словами Тігіпка, вже через тиждень слід чекати приїзду з Вашингтона наступної місії МВФ.

Також Тігіпко повідомив, що Україна розраховує на продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) після завершення програми stand-by.

"Ми маємо програму з МВФ, яка відповідала за стабілізацію ситуації, на кризову ситуацію. Необхідно думати про наступну програму, про наступний крок, про крок прискореного розвитку. Наша програма восени закінчиться, а я вважаю, що восени ми не повинні закінчити відносини з МВФ", - сказав Тігіпко.

Водночас, за його словами, переговори з експертами місії МВФ, які прибудуть до України наступного тижня, як очікується, будуть непрості.

"Україна втратила довіру. Багато говорили, мало робили. Спробуємо змінити ситуацію", - запевнив віце-прем'єр.

Він також зазначив, що вимоги МВФ до України обґрунтовані економічною ситуацією в країні.

"Я добре розумію логіку МВФ. Я вважаю, що вона достатньо вірна. Ті вимоги, які вони висувають, прагматичні, і вони потрібні не лише їм як кредиторові, вони потрібні нам, це наші проблеми", - зазначив Тігіпко.

Як повідомлялося, в Адміністрації президента України сподіваються, що постійна місія Міжнародного валютного фонду повернеться в Україну наприкінці березня. Про це заявила перший заступник глави Адміністрації президента – представник президента в Кабінеті міністрів Ірина Акімова.

Як відомо, на початку листопада 2009 року директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) припиняє співпрацю з Києвом до обрання нового президента.

Він нагадав, що Віктор Ющенко наприкінці жовтня підписав закон про підвищення мінімальних зарплат усупереч запереченням уряду і МВФ, на думку якого, для реалізації цього рішення країна не має фінансових ресурсів.

"Коли люди йдуть на вибори, рішення можуть відрізнятися від тих, що були прийняті рік тому, коли програма (фінансової допомоги Україні) розроблялася", - сказав Стросс-Кан.

"Тепер особливий період, так що, безумовно, нам треба почекати результату виборів, щоб мати можливість продовжити роботу з урядом", - підсумував директор-розпорядник МВФ.

МВФ у листопаді 2008 року схвалив для України кредитну дворічну програму на суму 16,4 млрд доларів і надав перший транш кредиту 4,5 млрд доларів.

12 травня до України надійшли 2,8 млрд доларів другого траншу кредиту МВФ. Частина другого траншу розміром 1,5 млрд доларів пішла безпосередньо до держбюджету для фінансування зовнішніх боргових зобов'язань уряду.

Кошти третього траншу кредиту надійшли до України 31 липня. 28 липня рада директорів МВФ схвалила надати Україні третій транш кредиту розміром 3,3 млрд доларів.

Віце-прем'єр вважає, що перед банками необхідно поставити жорсткі умови щодо капіталізації

Віце-прем'єр-міністр України вважає, що перед банками необхідно поставити жорсткі умови щодо капіталізації. За словами Тігіпка, це має стати однією зі складових стабілізації ситуації у банківському секторі України.

При цьому він відзначив, що якщо капіталізацію банків буде визнано недостатньою, то Національний банк України має заходити в їхній статутний капітал.

Також Тігіпко підкреслив, що необхідно зняти конфлікт інтересів, який сьогодні існує у раді Нацбанку. За його словами, причиною цього конфлікту є те, що членами ради є представники бізнес-структур, які обстоюють їхні інтереси.

Уряд України орієнтуватиметься на зовнішні запозичення

Уряд України в політиці державних запозичень орієнтуватиметься, перш за все, на зовнішні запозичення, щоб не забирати ресурси з економіки на ринку внутрішніх позик, заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко.

"Вже сьогодні є пропозиції з розміщення на Заході, але поки що не дуже хороші ставки для нас", - сказав він.

За словами Тігіпка, уряд має намір відновити програму співпраці з МВФ, продемонструвати рішучість в проведенні реформ, після чого отримати зниження ставок і успішно вийти на ринок зовнішніх запозичень.

"Упевнений, що умови будуть хороші, але гарячкувати ми не будемо", - підкреслив він.

Тігіпко зазначив, що в політиці держзапозичень уряд також враховує поточні тенденції на валютному ринку, на якому гривня в даний час зміцнюється.

За його словами, рекордний попит на первинних аукціонах з розміщення ОВДП 16 березня в розмірі майже 9,5 млрд грн є дуже гарною оцінкою перспектив уряду на борговому ринку.

Тігіпко додав, що квітень, травень і червень будуть важкими місяцями для уряду з погляду обслуговування держборгу, особливо з урахуванням заборгованості з відшкодування податку на додану вартість і сплачених наперед податків.

"Але паніки і ажіотажу не буде", - підкреслив віце-прем'єр.
За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1068 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ