Чт, 2024-04-25, 00:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 4 » Україна може заборонити імпорт з Китаю та В'єтнаму морепродуктів через наявність у них стронцію
19:18
Україна може заборонити імпорт з Китаю та В'єтнаму морепродуктів через наявність у них стронцію
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Держкомітет ветеринарної медицини може заборонити імпорт риби і рибної продукції з низки країн, заявив голова комітету Іван Бісюк. Як стало відомо, мова йде про Китай та В'єтнам. У партіях замороженої риби і сушених кальмарів, поставлених з цих країн, були виявлені стронцій, антибіотики і бактерії, що викликають харчові отруєння.
Зараз на частку цих країн припадає близько 12% обсягу ринку - продукція здобула популярність завдяки своїй дешевизні, кажуть учасники ринку, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Як заявив вчора, 3 серпня, голова Держкомітету ветмедицини Іван Бісюк, в НДІ лабораторної діагностики і ветеринарно-санітарної експертизи виявили в зразках партій замороженої риби з кількох країн шкідливі речовини: стронцій (його радіоактивні ізотопи викликають лейкемію і злоякісні пухлини), антибіотик хлорамфеникол і лістерію (бактерія, що спричиняє харчові отруєння).

"Ми надіслали листи посольствам цих країн. Чекаємо на приїзд їхніх фахівців, щоб спільно з ними досліджувати зразки в незалежних лабораторіях", - розповів Бісюк. Після цього, за його словами, може бути ухвалене рішення про заборону постачань риби з цих країн. "Ми не дозволимо, щоб до нас надходила сировина, яка за своїми параметрами безпеки є шкідливою для здоров'я", - заявив Бісюк. Назвати країни і компанії, що імпортували неякісну продукцію, чиновник відмовився.

Джерело в Держкомітеті ветмедицини стверджує, що йдеться про постачання з В'єтнаму і Китаю - в багатьох партіях замороженої риби, сушених кілець кальмарів і рибних закусок були виявлені шкідливі речовини. Партії неякісної риби були заборонені до реалізації в Україні, власники вантажів не отримали дозволу їх розмитнити, підкреслив співрозмовник. Втім, за його словами, не можна бути на сто відсотків упевненими, що вся риба утилізована і частина її не потрапила на український ринок: "Це бізнес, і подібний варіант розвитку подій не виключений".

За даними учасників ринку, щороку з Китаю і В'єтнаму до України імпортується до 100 тис т риби і морепродуктів - це близько 12% обсягу ринку, який оцінюється приблизно в 800 тис т на суму 1 млрд дол. З Китаю переважно завозять філе минтая, путассу, хека, сушені кільця кальмарів, крабові палички, з В'єтнаму - філе пангасіуса, тунець і креветки.

Вартість риби в Китаї і В'єтнамі значно нижча, ніж в інших країнах, пояснюють учасники ринку. "Заборона на ввезення з цих країн може призвести до зростання цін на рибу і рибну продукцію. Для порівняння: якщо імпортувати минтай з Росії, його вартість буде на 30-40% вища, ніж якщо постачати його з Китаю", - розповів топ-менеджер одного з найбільших імпортерів риби, що побажав залишитися неназваним.

Саме низька вартість китайської і в'єтнамської рибної продукції стала причиною зростання обсягів її ввезення, що почалося наприкінці минулого року, погоджуються в Українській аграрній конфедерації, - попит на дешеву рибу зріс через зниження купівельної здатності населення.

Слід зазначити, що імпортерів рибної продукції і засобів захисту рослин можуть зобов'язати платити новий збір, що становить 10% від бази оподаткування. Мінагрополітики опублікувало законопроект президента Віктора Януковича, в якому він запропонував таким чином залучити кошти для виплати дотацій виробникам м'яса та риби. Запровадження збору призведе до подорожчання рибної і рослинницької продукції, впевнені учасники ринку.

Запровадження збору призведе до підвищення вартості імпортної риби і рибопродуктів, на частку яких припадає близько 70% всього ринку, говорить президент компанії "Скандинавія" Олена Якименко: "Підвищення цін на 10%, яке може статися через запровадження збору, призведе до падіння продажів. Унаслідок кризи імпорт нинішнього року вже скоротився на 25% в натуральному вираженні". Причому компенсувати падіння імпорту внутрішнім виробництвом не вдасться, упевнений радник міністра економіки Аркадій Філімонов: "Традиційно в країні споживаються океанічні сорти риби. Наприклад, близько 20% обсягу імпорту припадає на оселедця, якого в Україні немає".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1142 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ