Пт, 2024-03-29, 18:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 18 » Україна продала зброї радянських часів майже на мільярд доларів
10:20
Україна продала зброї радянських часів майже на мільярд доларів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Держслужба експортного контролю оприлюднила підсумки роботи ДК "Укрспецекспорт" у 2010 році. Згідно з цими даними, обсяг експорту українського озброєння торік наблизився до 1 млрд дол, а основними його споживачами стали країни Африки.

Експерти сходяться на думці: нинішній рівень здебільшого забезпечений тим, що Україна торгує зброєю радянських часів, і державі необхідно приділити особливу увагу реалізації програм з виробництва та подальшого продажу сучасної високотехнологічної зброї, зазначає "КоммерсантЪ-Украина".

Інформацію про обсяги українського експорту окремих категорій звичайного озброєння в 2010 році було оприлюднено на сайті Держслужби експортного контролю. Згідно з цими даними, портфель контрактів державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення "Укрспецекспорт" досяг 956,7 млн дол у порівнянні з 799,5 млн дол в 2009 році.

З оприлюднених даних випливає, що головними покупцями української зброї стали країни Африки, з-поміж яких за обсягами закупівель лідерами є Судан і Демократична Республіка Конго (ДРК). Всього до Африки було поставлено 250 одиниць танків і бронетехніки. З них 100 танків Т-72 і 30 Т-55 отримала ДРК, а 60 танків Т-72М і 55 танків Т-55 - Судан.

У ДРК також поставили по 12 артилерійських установок БМ-21 "Град", 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика" і 152-мм САУ 2С3 "Акація", 36 гаубиць Д-30 і три 82-мм міномети. Крім того, ДРК в минулому році купила в України 3 тис гвинтівок, 10 тис автоматів Калашникова, 500 легких і 100 важких кулеметів, а також 1 тис 780 гранатометів усіх типів.

Крім цього, 26 штук 82-мм мінометів закупила Кенія, туди ж було поставлено близько 2,5 тис одиниць легкої і важкої автоматичної зброї. Невелика в порівнянні зі своїми сусідами Уганда отримала близько 40 тис автоматів і сотні важких кулеметів і станкових гранатометів, що збігається із загальною чисельністю особового складу армії цієї країни.

Водночас слід зазначити, що саме країни Африки, а також Південної Америки більше за всіх збільшили торік видатки на закупівлю озброєнь. За інформацією Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), в порівнянні з 2009 роком у 2010-му африканські держави збільшили закупівлю на 5,2%, а Південна Америка - на 5,8%.

За даними Держслужби експортного контролю, США та країни Європи відстають від країн Африки у закупівлях українського важкого озброєння. Так, США знадобився всього один танк Т-80БВ розробки 1985 року з динамічним захистом "Контакт", комплексом керованого лазерним променем ракетного озброєння 9К112-1 "Кобра", який дає змогу збивати вертольоти супротивника, і 4 установки "Град".

Невеликі партії, вважають експерти, потрібні для того, щоб вивчити особливості зброї, із застосуванням якої можуть зіткнутися країни, які проводять військові кампанії. Наприклад, в Італію було продано 14 керованих ракет класу "повітря-повітря" Р-24, Р-27 і Р-73. Ракети подібного типу використовуються на озброєнні лівійських МіГ-21, МіГ-23, МіГ-25 і Су-22, з якими ВПС країн НАТО зіткнулися в березні цього року, коли почалася військова операція проти режиму Муаммара Каддафі.

Колишній директор ДК "Укрспецекспорт" (2005-2010 роки) Сергій Бондарчук поставив під сумнів оприлюднені обсяги експорту. "Я не вірю названим цифрам. За минулий рік, за моєю інформацією, було підписано лише додаток до контракту з Суданом. Поки що виконуються контракти, підписані за попередньої команди", - заявив пан Бондарчук. Він зазначив, що "Укрспецекспорт" не може похвалитися розширенням географії поставок: "При нас було відкриття країн, а зараз ми не можемо утримати того, що є".

"Для України радше мінусом, ніж плюсом, є той факт, що найбільша частка експорту озброєнь і техніки припадає на країни Африки. Це ринок нетехнологічної продукції. Як правило, такі замовники закуповують продукцію ще радянського зразка", - погоджується з Сергієм Бондарчуком директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський.

Збільшення обсягів експорту за підсумками 2010 року до 956,7 млн дол не дозволяє Україні в найближчому майбутньому розраховувати на повернення в першу десятку країн-торговців зброєю. Нагадаємо, в березні було опубліковано звіт SIPRI, згідно з яким Україна за обсягами експорту опинилася на 12-му місці (на 11-му перебуває Іспанія з 1,56 млрд дол).

Тимчасом експерти впевнені, що рейтинг SIPRI не до кінця відображає справжню ситуацію на ринку торгівлі зброєю, оскільки в його аналізі відсутні дані щодо торгівлі деякими видами озброєнь. "Стокгольм дає оцінки переміщення військових потенціалів, а не експорту. Наприклад, вони не включають у свої дані стрілецьку зброю і комплектуючі, а це досить великий обсяг нашого ринку", - зауважує Микола Сунгуровський.

Слід зазначити, що найбільшими споживачами стрілецької зброї, за даними Держслужби експортного контролю, крім згаданої Уганди, є США та Німеччина, які закупили в України відповідно 95,4 тис і 32,97 тис гвинтівок і карабінів. Крім того, вони придбали 4 тис і 11,63 тис револьверів і пістолетів.

Саме наявність стрілецької зброї, більшість з якого дісталася Україні від Радянського Союзу, дало підставу раднику президента, члену парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолію Кінаху заявити, що "Україна все ж входить в десятку найбільших країн-експортерів зброї". "Це тому, що у нас ще залишилися запаси озброєнь, вироблених за часів СРСР, які все ще популярні в деяких країнах", - заявив пан Кінах.

У той же час, за його словами, "нові реалії вимагають нових комплексних підходів у торгівлі зброєю, виробленою в країні в останні роки". "Незважаючи на деякі успіхи, більшість державних програм з виробництва та подальшого продажу високотехнологічної сучасної зброї перебувають на грані зриву. Це питання потрібно терміново вирішувати на рівні президента і Ради нацбезпеки і оборони", - резюмував Кінах.

Зауважимо, в червні держкомпанія "Укрспецекспорт" і Міністерство оборони Ефіопії підписали контракт на суму 100 млн дол на поставку ефіопській стороні понад 200 танків. Крім того, українськими військовими технологіями останнім часом зацікавився Китай.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 888 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ