Чт, 2024-03-28, 13:09


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 30 » Україна продасть Росії частину своєї ГТС за дешевий газ
18:26
Україна продасть Росії частину своєї ГТС за дешевий газ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін окреслив перед главою "Газпрому" Олексієм Міллером завдання продовжити переговори з Україною про створення газотранспортного консорціуму. Він висловив думку, що в газотранспортній системі України, безумовно, буде потреба, передає "Інтерфакс-Україна".

"Прошу вас ці переговори продовжити, виходячи з того, що Україна була, є і, сподіваюся, залишиться нашим стратегічним партнером в цій частині нашої спільної роботи, маючи на увазі все більші потреби європейських споживачів", - сказав Путін на зустрічі з Міллером.

Під час зустрічі прем'єр РФ нагадав, що кілька років тому з'явилася домовленість про створення з Україною та європейськими партнерами газотранспортного консорціуму, і в зв'язку з цим було підписано меморандум. Глава уряду поцікавився перспективами роботи в цьому напрямі.

"Ідею консорціуму протягом буквально останніх кількох місяців наші українські колеги внесли на порядок денний наших переговорів, ми готові співпрацювати", - сказав Міллер.

За його словами, "переговори поки що не завершилися, є розуміння загальних підходів". "Є домовленість про те, що в січні наступного ми з українськими колегами сядемо за стіл переговорів", - сказав голова "Газпрому".

29 грудня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що українська сторона не відкидає звернення в Міжнародний арбітраж, якщо не зможе порозумітися в газових переговорах із Росією.

А міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Україна у 2012 році, згідно з поданою заявкою, планує закупити у Російської Федерації 27 млрд куб м природного газу. Проте згідно з чинними контрактами, з урахуванням умови "бери або плати", мінімальний обсяг закупівлі має становити 33,3 млрд куб м.

Як відомо, Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. Результатів переговорів поки що немає, проте глава "Газпрому" раніше заявив, що після Нового року можливе подписання додаткової угоди до чинних газових контрактів.

28 грудня глава "Газпрому" Олексій Міллер після отримання дозволу Туреччини на будівництво "Південного потоку" заявив, що остаточна потужність газогону залежить від позиції України. Він нагадав, що газопровід передбачає будівництво 4 ниток по 15,5 млрд куб м. У грудні 2015 року буде здано в експлуатацію першу нитку.

До отримання дозволу на будівництво від Туреччини Україна могла розраховувати на те, що проект не відбудеться, але тепер жодних обмежень на його реалізацію немає. Отож від того, чи зможе Україна запропонувати "Газпрому" цікаві умови для співпраці, залежить майбутній обсяг транзиту газу через її територію і вартість газу для української сторони.

Раніше ЗМІ повідомляли, що текст нової газової угоди містить домовленість про створення газотранспортного консорціуму (щодо другого СП - з продажу газу українським споживачам - співрозмовник інформацією не володів), а ціна газу в ньому буде визначатися за новою формулою. "Вона буде вищою за бєларуську, але істотно нижчою за нашу нинішню", - сказало джерело в Кабміні. Нинішня українська ціна - близько 400 доларів за тисячу кубів, бєларуська на 2012 рік - 165,6 долара.

Раніше в уряді висловлювали надію, що ціна на російський газ для України у разі успішного завершення переговорів з Росією може становити близько 224 доларів за тисячу кубометрів.

Президент України вважає, що ціна російського газу для України не має перевищувати 250 доларів за 1 тис куб м. Він також повідомив, що Україна наполягає на зниженні ціни російського газу до рівня європейської ціни зі збереженням додаткової знижки в 100 доларів за 1000 куб м з урахуванням укладених в 2010 році харківських угод.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК "Нафтогаз України" в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 г вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому - близько 400 дол за 1 тис куб м.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.

Україна оцінює ГТС у 20 млрд доларів, та хоче економити на російському газі 9 млрд доларів щороку

Україна оцінила вартість своєї газотранспортної системи (ГТС) у 20 млрд доларів, повідомив голова "Газпрому". "Заявочна сума значна, наші українські друзі назвали вартість ГТС Україні у розмірі 20 мільярдів дол", - сказав Міллер.

При цьому він зазначив, що ще потрібно внести досить великі кошти для модернізації ГТС.

"Зараз можна говорити лише про таку собі "вилку" оцінки (того), які кошти потрібні для модернізації ГТС України - називаються цифри від 2-3 мільярдів євро до 7-8 мільярдів євро", - сказав Міллер.

Він ще раз наголосив на тому, що вартість ГТС України передбачає не лише оплату акцій консорціуму, а й модернізацію системи.

Водночас Путін на зустрічі з Міллером порушив питання про знижку на газ у разі створення газотранспортного консорціуму Росії та України і поцікавився обсягами цієї знижки.

"Наші українські колеги пов'язують у переговорах питання зі знижкою ціни на газ, якщо рахувати на обсяг 40 мільярдів кубометрів газу - це обсяг, який Україна має купити відповідно до чинного контракту на постачання газу - то знижка була б десь 9 мільярдів доларів щороку", - сказав Міллер.

Україна готова прискорити газові переговори з РФ

Україна позитивно сприйме пропозиції Росії прискорити проведення газових переговорів, заявив прес-секретар прем'єр-міністра України Миколи Азарова Віталій Лук'яненко.

"Якщо буде пропозиція з російського боку прискорити проведення цих переговорів, то її буде сприйнято позитивно", - сказав Лукьяненко.

За його словами, щойно прозвучить пропозиція російської сторони про певну дату переговорів, Україна буде готова. "Наша позиція незмінна - ми вважаємо, що необхідно знайти компроміс і змінити договір, який визначає несправедливу ціну для України, і переговори із цього приводу не припинялися", - зазначив він.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: газотранспортного консорціуму Росії
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ