Ср, 2024-04-24, 19:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 26 » Україна стає схожою на тропіки. Чиновники готують план адаптації до нового клімату
10:27
Україна стає схожою на тропіки. Чиновники готують план адаптації до нового клімату
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Україну готують до зміни клімату. Як розповіли кліматологи, затяжна спека до +40, як минулого літа, або різка зміна погоди зі злив на суху спеку і навпаки, як це відбувалося в червні-липні цього року, роблять Україну схожою на тропічну Африку. Подейкують, що через яких 20 років в Україні можна буде вирощувати банани. Правда, аграрії поки що ставлять це під сумнів, пише "Сегодня".

Прикметно, що на державному рівні вже готується документ під масштабною назвою: "Національний план адаптації до кліматичних змін". Про це повідомила головний фахівець зі зв'язків зі ЗМІ Держагентства екологічних інвестицій при Кабміні Ілона Заєць.

- Зміна погоди не вплине на ціни овочів, але урожай може збільшити

"Перед нами поставлено завдання - скласти "План адаптації", - розповіли фахівці агентства. - Потім він буде узгоджений з Мінфіном та Мін'юстом. По суті, в ньому прописано те, що слід врахувати поточні та прогнозовані зміни клімату, можливі наслідки для всіх економічних секторів. Наприклад, енергетики. Доведеться задуматися над тим, як ефективніше охолоджувати АЕС у спекотні літні місяці. Також треба враховувати те, що споживання електроенергії влітку через увімкнені кондиціонери практично таке ж, як і взимку. Перша версія "Плану адаптації" може бути складена вже нинішньої осені".

За словами екологів з держагентства, найпевніше, в плані будуть прописані і рекомендації для аграріїв - яким сортам овочів і злаків віддавати перевагу, а від яких утриматися. Наприклад, є сенс перейти на вирощування більш пізніх сортів пшениці. Що ж стосується овочів, то, за словами екологів, потрібно серйозно розглядати таку користь від потепління клімату, як можливість збору двох врожаїв на рік (наприклад, капусти, гороху, моркви тощо).

Старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного НДІ Владислав Тимофеєв каже, що подібні до сьогоднішніх різкі зміни погоди влітку були і 10, і 20 років тому, проте тепер вони стали відбуватися частіше - з періодичністю тиждень-два. "Це означає, що влітку наш помірний клімат стає схожим на тропічний. На півдні та в Криму стало більше опадів", - розповів він.

Експерти-аграрії кажуть, що через нові температури у нас можна буде вирощувати банани, але не в промислових масштабах. "Їх вже окремі садівники вирощують у Криму", - розповідає експерт Роман Сластьон.

Зміна погоди не вплине на ціни овочів, але урожай може збільшити

Часта зміна погоди не вплине на ціни на сезонні продукти. "Овочі та фрукти будуть і далі дешевшати, аж до серпня. У середині місяця ціни стабілізуються, а починаючи з вересня підуть вгору", - прогнозує директор компанії "ПроАгро" Микола Верницький. Завдяки волозі в цьому році плодоносні рослини довше живуть, а значить, більше плодоносять.

За словами експертів, урожай буряків, капусти і картоплі, порівняно з 2010-м, може бути вищим на 10-15%. "Через це у вересні картопля може бути дешевша на 1 грн, ніж на початку осені 2010-го, і ціна становитиме близько 3 грн за кг", - припускає експерт агроринку "Асоціації "Українського клубу агробізнесу" Роман Сластьон. Зараз її ціна 7-8 грн/кг.

За словами начальника відділу агрометрології Укргідрометцентру Тетяни Адаменко, для помідорів погода видалася "нервовою": тепла і волога, що загрожує бур'янами та хворобами. Щоправда, критичний період на томати чекає ближче до осені, з приходом холодних ночей. "Ціна на них буде триматися на рівні 3-8 грн/кг залежно від якості та регіону", - упевнений Сластьон.

Врожаю зернових експерти очікують не більше, ніж торік - близько 39 млн тонн. Прогнози уряду більш оптимістичні - до 47 млн тонн (уже зібрано понад 15 млн тонн). На 20% більше, ніж торік, планують зібрати рису і гречки.

Тим часом найближчого тижня синоптики прогнозують спеку по всій країні понад +30 градусів. У Криму та південних областях температура сягатиме +38 градусів, на сході, в центрі країни і в Києві - до +34, проте у вихідні трохи похолодає - до +25-28 градусів. У західних регіонах - +28-31, зате щодня дощі та грози.

Зазначимо, що вчора, в розпал літа, в Австрії випав сніг. Таке явище для Зальцбурга велика рідкість у цю пору року.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 861 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ