Пт, 2024-04-26, 13:50


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 9 » Україна відзначає 197-річчя від дня народження Тараса Шевченка
11:10
Україна відзначає 197-річчя від дня народження Тараса Шевченка
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
.

9 березня відзначається день народження українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка. Тарас Шевченко, відомий у народі також як Кобзар, народився 9 березня 1814 року. Його талант проявився у написанні поезій та прози українською та російською мовами, художній та графічній творчості, громадській діяльності, філософії, політиці, фольклористиці.

Тарас Шевченко почав писати вірші у другій половині 30-х років. У 1840 р. у Петербурзі вийшла перша збірка його поезій "Кобзар".

- Шкляру все-таки не вручать Шевченківську премію. Не буде на церемонії і Януковича
- У Львові тезки Кобзаря проведуть конкурс на читання його творів
- УНП пропонує зробити День народження Шевченка державним святом

Тарас Шевченко був одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів (не збереглося більш ніж 160). У 1859-1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав звання академіка гравірування.

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам'ятники, його твори перекладено майже всіма мовами світу, його ім'ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва названі на честь видатного сина українського народу - Тараса Шевченка.

9 березня у Каневі на Черкащині "Наша Україна" організовує заходи з нагоди 197-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Як повідомляє прес-служба партії, участь у заходах візьме лідер "Нашої України" Віктор Ющенко, голова політради Валентин Наливайченко, народні депутати, почесні гості, представники громадськості.

У програмі - покладення квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку, урочистий мітинг, виступ Ющенка, представників депутатського корпусу, діячів культури і мистецтв. Початок заходів о 14.30.

До Канева також обіцяє приїхати і прем'єр-міністр Микола Азаров. Як повідомили в прес-службі Секретаріату Кабміну, захід почнеться у Шевченківському національному заповіднику в Каневі о 12.00.

9 березня, у день народження Тараса Шевченка, Юлія Тимошенко відвідає музей Кобзаря у селі Шевченковому Звенигородського району Черкаської області та вшанує пам'ять матері поета Катерини Якимівни Шевченко, повідомляє сайт лідера "Батьківщини".

"Тимошенко відвідає відтворену хату родини Шевченків, в якій пройшло дитинство поета. Лідер партії "Батьківщини" також поспілкується з мешканцями села Шевченкове", - сказано в повідомленні.

Крім того, "Українська народна партія" повідомила, що керівники УНП з родинами 9 березня, з 16.00 святкуватимуть "день народження Тараса" у сквері Шевченка у Києві. Також партія проведе заходи в інших регіонах України.

А ВО "Свобода" о 18.00 у середу у Києві візьме участь у мітингу опозиційних сил з нагоди 197-ї річниці від дня народження Шевченка.

Натомість про плани президента Віктора Януковича щодо вшанування Тараса Шевченка на 9 березня поки що нічого невідомо – на сайті президента станом на 13.40 7 березня анонсів немає. Відомо лише, що лікарі заборонили Януковичу рухатися на далекі відстані до зняття швів на прооперованій нозі, а це відбудеться не раніше 11 березня.

Раніше представники громадськості докоряли президенту за те, що він практично проігнорував 140-річчя від дня народження Лесі Українки. Того дня, 25 лютого, Янукович мав "Розмову з країною", приурочену до річниці своєї інаугурації. Ця "розмова" тривала в прямому ефірі 4 години.

У Львові тезки Кобзаря проведуть конкурс на читання його творів

10 березня у Львові відбудеться конкурсне читання творів Тараса Шевченка. Як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Львівської міської ради, 10 березня о 12.30 біля пам’ятника Тарасу Шевченку розпочнеться відкритий конкурс на краще читання Кобзаревих творів.

Читання відбуватимуться за такими напрямками: номінація 1 - носії імені "Тарас", номінація 2 - носії прізвища "Шевченко", номінація 3 - носії імені "Тарас" і по батькові "Григорович", номінація 4 - носії імені "Тарас" і прізвища "Шевченко".

До складу журі увійдуть письменники і видавці брати Капранови, літературознавець, директор видавництва "Смолоскип" Ростислав Семків, режисер, керівник київського театру поезії "Мушля" Сергій Архипчук, поет, перекладач Тарас Малкович.

УНП пропонує зробити День народження Шевченка державним святом

День народження Тараса Шевченка має стати державним святом та вихідним днем. З такою ініціативою виступили харківська обласна організація Української Народної партії, повідомляє "Німецька хвиля".

9 березня, у 197-ий рік від дня народження Шевченка, усі його прихильники вирішили прийти до пам'ятника у центрі Харкова зі своїми "Кобзарями", аби декламувати його вірші та твори.

Як повідомив голова обласної організації Української народної партії Василь Третецький, націоналісти хочуть змінити традиційний характер вшановування пам'яті поета, коли приходять мовчазні делегації та покладають квіти.

Крім того, вони знов закликають Верховну Раду затвердити День народження Тараса Шевченка державним святом та вихідним днем - або вже у цьому році, або до 200-річчя з дня народження Шевченка: "Хай це буде законопроект не тільки від УНП, хай буде від представників усіх фракцій. І ми будемо на цьому наполягати",- заявив Третецький.

9 березня могло стати державним святом ще у часи президента Ющенка. Але у 2006 році парламент з такою ініціативою не погодився. "Не було розуміння єдності",- вважає голова харківської організації УНП.

Кандидат політичних наук Юлія Біденко вважає, що в Україні достатньо вшановують пам'ять поета, та не бачить сенсу у збільшенні кількості державних свят: "Це має бути культурною традицією, а не обов'язково державним святом",- каже Біденко та нагадує про процедуру ухвалення таких рішень.

Окрім змін трудового законодавства, треба ще й позитивний висновок комітетів Верховної Ради: "Бюджетний комітет ВР завжди дає свій негативний відгук, тому що це зайве навантаження на бюджет країни",- зазначила Біденко.

Водночас віце-спікер Микола Томенко запропонував зробити 9 березня вихідним замість 8 березня.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1110 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ