Ср, 2024-04-24, 07:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 7 » Україна збагатить США ураном, віддавши свої останні запаси
12:26
Україна збагатить США ураном, віддавши свої останні запаси
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Напередодні візиту президента Януковича до Вашингтона Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ухвалила рішення про передачу США останніх запасів високозбагаченого урану, пише газета "Дело".
Вчора РНБО провела своє перше засідання у новому складі. На порядку денному стояло лише одне питання: що робити з рештою високозбагаченого урану в Україні. Поки що він перебуває на балансі двох українських дослідницьких установ - Харківського фізико-технічного інституту та Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості.

Напередодні візиту президента Януковича до Вашингтона на саміт з ядерної безпеки, який намічено на 12-13 квітня, члени РНБО підготували спеціальне рішення.

На виконання положень про без'ядерний статус України уран буде переданий американській стороні. Про це стало відомо з достовірних джерел у Мінпаливенерго. Цю інформацію побічно підтвердили і в РНБО. Щоправда, повідомляти деталі рішення там не стали, пославшись на державну таємницю.

Заступник секретаря РНБО Сергій Парашин зазначив, що передача високозбагаченого урану справді обговорювалася. "Було ухвалено багатоступінчасте рішення, яке я не можу розголошувати, оскільки його засекречено", - сказав чиновник.

Відомо також, що за передачу палива Україна отримає компенсацію. Раніше саме її розмір не давав довести переговори до логічного завершення.

Джерела в Мінпаливенерго стверджують, що їхнє відомство отримає близько 1 млн дол, а от про те, скільки заплатять за відсутність "навчального матеріалу" в інститутах - поки що не повідомляється.

Після того як контейнери з ураном залишать межі України, вони будуть доставлені в країну походження - Росію. Там паливо буде перероблено і відправлено на зберігання.

Таємницею за сімома печатками залишається питання про кількість урану, який буде передано США. "Його небагато", - запевнив уповноважений екс-президента Віктора Ющенка з енергетичних питань Богдан Соколовський.

Раніше Ющенко говорив, що Україна має достатні поклади урану та цирконію, а виробничий і науково-технічний потенціал вітчизняних підприємств атомно-промислового комплексу - за умови відповідної фінансової підтримки - дозволять забезпечити необхідні темпи розвитку основних елементів ядерного паливного циклу.

Тим часом в Україні залишилося лише 6% екологічно чистої території. До такого висновку дійшли експерти Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Експерти зазначають, що основними причинами такого стану екології є аварія на Чорнобильській АЕС, незнищені боєприпаси, надлишок токсичних відходів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1001 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ