Пт, 2024-04-19, 12:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 25 » Українські аграрії віддали перевагу кукурудзі
16:43
Українські аграрії віддали перевагу кукурудзі
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Несприятлива світова кон'юнктура на ярові і дефіцит оборотних коштів призвели до того, що основний аргумент бізнесу при ухваленні рішення "сіяти або не сіяти" - рівень рентабельності культур. Головною тенденцією української посівної 2010 року можна назвати зростання популярності технічних культур, зокрема кукурудзи.
Це частково пояснюється торішнім піком цін в 1,2 тис грн за тонну проти 0,45 тис грн в 2008-му, пише "Дело".

Серед найменш популярних культур називають "стратегічне" жито і ячмінь. Від посіву жита в осінню посівну відмовилися до 15% виробників. Ячмінь же поступиться площами яровому рапсу і все тій же кукурудзі. Як пояснюють аграрії, яровий рапс за найгірших кліматичних умов принесе урожай в 1 тонну, яку можна продати за 2,5-3 тис грн. Це еквівалент 4-5 тонн ячменю, урожай якого більшою мірою залежить від погодних умов.

Крім того, набирають популярності нові для України культури, такі як сорго. Відмовитися від ячменю на його користь планує, зокрема, компанія "Нібулон". "Ми сіємо ті культури, на які є ємність світового ринку і попит, - пояснює свій вибір голова компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський. - Наприклад, для ячменю ємність світового ринку невелика. До того ж на півдні України важко його виростити - навіть при правильному господарюванні можна вийти на врожайність в 25-30 центнерів з 1 га. В той же час ціна сорго на 20-30% вища, ніж у ячменю, при врожайності в 30-40 центнерів з 1 га".

У центральних областях "Нібулон" розширить площі під кукурудзою. Загальний приріст посівних площ (під всіма культурами) у компанії становитиме 15%.

Компанія "Укрзернопром" також зараз вирішує, чи розширюватимуть площі під кукурудзу. У компанії прогнозують, що в цілому структура клину відповідатиме запланованому: 12,6 тис га соняшнику, 3 тис га гірчиці, 1,3 тис га гороху і 8,2 тис га ячменю. "Проблема в тому, що кон'юнктура на ярові зараз не дуже гарна і попит продовжує падати", - говорить генеральний директор "Укрзернопром Агро" Євгеній Ленг.

Як повідомлялося, загальна пропозиція зерна на ринку наприкінці 2009 року, враховуючи перехідні залишки в сезоні, перевищила 50 млн т. Аграріям вдалося зібрати 48 млн т зернових (за станом на 30 листопада аграрії обробили 15346,8 тис га, що становить 99% прогнозу, намолотивши 47808,1 тис т зерна).

Це другий найкращий результат за останнє десятиліття. Він не тільки значно перекриває внутрішню потребу країни з основних сільгоспкультур, але і, враховуючи баланс експорту, закріплює за Україною статус провідного постачальника зерна на світовий ринок.

Фінансові труднощі, погодні чинники, складна цінова ситуація на ринку на початку сезону примушували сумніватися, що урожай 2009 р. сягне хоч би середньостатистичного рівня. Навесні, коли аграрії масово заявили про ускладнення в залученні фінансування і про економію на технологіях, що неминуче мало б вилитися в зниження врожайності, мало хто з аналітиків прогнозував урожай більше 40 млн т.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1145 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ