Пт, 2024-04-26, 16:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 19 » Український суд зобов'язав державу розплатитися з Фірташем. Та не згодна
21:41
Український суд зобов'язав державу розплатитися з Фірташем. Та не згодна
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

   Міністр палива і енергетики України Юрій Бойко доручив Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" подати апеляцію на ухвалу Шевченківського районного суду Києва від 13 серпня, яка підтвердила рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу, що зобов'язав держхолдинг повернути швейцарській "РосУкрЕнерго" 11 млрд куб м газу і виплатити штраф в товарній формі розміром 1,1 млрд куб м газу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Міністр палива і енергетики України Юрій Бойко дав доручення НАК "Нафтогаз України" підготувати подання щодо апеляційного оскарження постанови Шевченківського районного суду Києва від 13 серпня 2010 року з рішення Арбітражного трибуналу при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма", - йдеться в заяві прес-служби Мінпаливенерго.

Як повідомлялося, Шевченківський райсуд Києва визнав, що НАК "Нафтогаз України" порушила контракт і зобов'язана повернути "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд кубометрів газу до 1 вересня або в інший термін, узгоджений сторонами. Зараз аналогічний обсяг газу коштує близько 3 млрд дол. Якщо трейдер отримає газ, то він зможе відновити свій бізнес у Європі, повністю загублений після російсько-українського газового конфлікту на початку 2009 року.

Конфлікт навколо спірних обсягів газу виник на початку 2009 року. "Нафтогаз" за розпорядженням тодішнього українського прем'єра Юлії Тимошенко забрав з підземних сховищ країни 11 млрд кубометрів газу, що належали "РосУкрЕнерго". Підставою стало право вимоги з трейдера боргу розміром 1,7 млрд дол, який "Нафтогазу" перевідступив "Газпром". Але відбір газу в рахунок боргу не було оформлено юридично між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго". Одночасно "Газпром" припинив продаж газу трейдеру взагалі, що зробило неможливою реалізацію контрактів у Європі. До російської монополії "РосУкрЕнерго" претензій не висувало, але звернулося в Стокгольмський арбітраж з вимогою стягнути з НАК 11 млрд кубометрів і пені. У червні суд підтримав трейдера.

Нова влада України відкрито не підтримала трейдера, але одразу дала зрозуміти, що рішення міжнародного арбітражу буде підтверджено. Служба безпеки України порушила кримінальну справу щодо вилучення газу зі сховищ, був затриманий колишній перший заступник голови "Нафтогазу" Ігор Діденко та співробітники митної служби України. Митна служба навіть визнала факт відбору газу незаконним.

Адвокати затриманих намагалися притягнути до справи главу "Газпрому" Олексія Міллера і його заступника Валерія Голубєва як свідків у кримінальній справі щодо незаконного розмитнення природного газу, а юристи "Нафтогазу", що захищали компанію в Стокгольмі, стверджували, що істотним чинником програшу справи став тиск з боку "Газпрому".

Рішення районного суду стало логічним продовженням української політики щодо спірного газу. "РосУкрЕнерго" має право на отримання від "Нафтогазу" не пізніше 1 вересня 2010 року (або іншої дати, яка може бути узгоджена сторонами у письмовій формі) 11 млрд кубометрів природного газу на умовах не менш сприятливих для "РосУкрЕнерго", ніж ті, що діяли до 31 грудня 2008 року (або на умовах, узгоджених сторонами письмово), який зберігається в ПСГ України і має бути поставлений за заявкою "РосУкрЕнерго" на підставі контракту 3/04", - йдеться у рішенні суду. Також в ньому сказано, що "Нафтогаз" повинен передати "РосУкрЕнерго" ще 1,1 млрд кубометрів газу у вигляді штрафних санкцій.

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що "Нафтогаз" програє і в другій, і в третій інстанціях. Експерт зазначає, що зараз спірний газ коштує близько 3 млрд дол. На думку Корчемкіна, трейдер отримає газ і зможе відновити свій бізнес з його експорту до Європи, оскільки "зараз це влаштовує і російську, і українську сторони".

В опозиції кажуть, що "Нафтогаз" умисно приховував інформацію про рішення суду

НАК "Нафтогаз України" приховував інформацію щодо рішення Шевченківського районного суду м. Києва, яким НАК зобов’язано повернути компанії "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд кубометрів газу. Про це сьогодні, 19 серпня, на прес-конференції заявив народний депутат України (БЮТ), прем’єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв, повідомляє прес-служба БЮТ.

"Безпрецедентний факт знову підтверджує досить цікаві факти, які дійсно стають вже фактами. НАК "Нафтогаз України" в черговий раз умисно програв процес, який коштує українській державі від 3,5 до 5,3 млрд доларів, за різними оцінками. Те, що про це громадськість України дізнається із засобів масової інформації, – це чудово. Але страшно, коли "Нафтогаз" приховує вже п’ятий день від громадськості і народу України інформацію про те, в який спосіб вони програли 12 млрд куб м газу", - сказав Соболєв.

Він зазначив, що сьогодні спливає термін подання апеляції на рішення Шевченківського райсуду. Водночас Соболєв висловив думку, що "Нафтогаз" не подаватиме апеляційної скарги у зв’язку з тим, що фактично на даний час в НАК працюють колишні співробітники "РосУкрЕнерго".

"Ці кошти тепер повинна сплатити держава Україна, а точніше – кожен з громадян України за оборудки пана Фірташа (Дмитро Фірташ) і його компанії "РосУкрЕнерго", - зазначив Соболєв.

"Це рішення фактично підтвердило, що на сьогоднішній день держава Україна буде розраховуватись за виборчу кампанію пана Януковича і за ключового спонсора цієї виборчої кампанії пана Фірташа", - переконаний народний депутат.

Крім того, за словами Соболєва, це рішення Шевченківського суду є "унікальною фінансовою оборудкою, коли фактично за один день можна заробити більш ніж 5 млрд доларів, не роблячи нічого, а витратившись на одне – на розстановку чиновників у НАК "Нафтогаз".

Водночас Соболєв зазначив, що не бачив оригіналу рішення Шевченківського райсуду столиці щодо повернення "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд куб м газу.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1193 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ