Чт, 2024-03-28, 13:28


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 2 » Українським аграріям доведеться пересіювати до 13% посівних площ через морози
16:21
Українським аграріям доведеться пересіювати до 13% посівних площ через морози
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


За оцінками Мінагрополітики і Гідрометцентру, аграріям доведеться пересіювати від 10% до 13% посівних площ, що обійдеться приблизно в 2 млрд грн і є найвищим показником за останні сім років. Єдине, що може врятувати компанії - зростання цін на зернові, яке очікується у зв'язку з тим, що вони погано перезимували і в інших країнах, пише "КоммерсантЪ-Украина".
13% посівів озимих культур (пшениця, жито, ячмінь і рапс) в Україні знаходяться в незадовільному стані, повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко. Це найвищий показник з 2003 року - тоді у поганому стані було 69%, урожай становив 20,2 млн т зернових і зернобобових проти 38,8 млн т роком раніше. Для порівняння: минулого року було прибрано 46 млн т. Низькі температури в грудні (до -25 градусів) призвели до вимерзання посівів. "А сніжний покрив досягав 30-50 см, що стало причиною "випрівання". Крім того, ще восени через літню засуху 12% посівів оцінювалися як незадовільні", - говорить Адаменко.

У Мінагрополітики оцінюють стан озимини оптимістичніше. Показник слабких і проріджених посівів в країні не перевищує 10%, а пересіванню підлягає не більше 879 тис га (за оцінками Гідрометцентру - 1 млн га), повідомив заступник міністра агрополітики Олександр Шевченко.

Загалом, за даними Мінагрополітики, під озимину посіяно 8,6 млн га зернових культур і 1,4 млн га рапсу. "Якщо не пересівати культури, показники врожайності будуть знижені, що позначиться на обсязі врожаю, а також призведе до зростання собівартості виробництва культур", - зазначає Адаменко. Пересівання культур на 10-13% площ обійдеться приблизно в 2 млрд грн, підрахував директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка.

Оцінки Мінагрополітики і Гідрометцентру - попередні, адже поки невідомий стан посівів, що знаходяться зараз під крижаною кіркою, - близько 600 тис га. Зокрема, в Полтавській області льодом покрито близько 61% посівів озимини, повідомив віце-губернатор Полтави Володимир Андрієнко.

"Довге перебування посівів під крижаною кіркою завтовшки більше сантиметра може негативно вплинути на їх розвиток і навіть призвести до загибелі рослин", - запевняє Адаменко. В цілому по Україні найгірше перезимували посіви в Кіровоградській, Одеській, Луганській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Київській областях, зазначають в Гідрометцентрі. У цих областях землі орендують практично всі великі агрохолдинги України (обробляють більше 50 тис га землі).

У самих агрохолдингах питання про стан озимини не коментують. "Зараз ще рано про це говорити, точні оцінки можна буде давати лише до кінця березня", - говорить виконавчий директор компанії "Цукровий союз "Укррос" Володимир Григоревський. Але в Мінагрополітіки впевнені, що стан озимини не стане причиною зниження урожаю. У відомстві чекають, що з урахуванням ярових він становитиме 46,2 млн т, що не нижче за показник минулого року.

"За нашими оцінками, урожай зернових в Україні може бути навіть вищим і становитиме близько 49 млн т", - зазначив Наливка. За його словами, аграрії не втратять і в доходах: "Практично у всіх країнах були складні погодні умови взимку - через це вже зараз на світових біржах пожвавилися ціни на зернові".

Слід зазначити, що несприятлива світова кон'юнктура на ярові і дефіцит оборотних коштів призвели до того, що основний аргумент бізнесу при ухваленні рішення "сіяти чи не сіяти" - рівень рентабельності культур. Головною тенденцією української посівної 2010 року можна назвати зростання популярності технічних культур, зокрема кукурудзи. Це частково пояснюється торішнім піком цін в 1,2 тис грн за тонну проти 0,45 тис грн в 2008-му.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1117 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ