Вт, 2024-04-30, 22:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Квітень » 15 » В Бухаресті завершилась Чорноморська безпекова конференція, "загроза для одного — це загроза для всіх". ВІДЕО
10:00
В Бухаресті завершилась Чорноморська безпекова конференція, "загроза для одного — це загроза для всіх". ВІДЕО
Інші останні Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні на сайті holosUA.com/

Понад 200 експертів, політиків і державних діячів із десятків країн світу зібралися в столиці Румунії, Бухаресті, на першу Чорноморську безпекову конференцію.

Учасники заходу обговорили виклики, що їх кинула країнам Чорноморського регіону російська військова агресія.

Чорноморська безпекова конференція була організована в рамках Кримської платформи. Учасники аналізували історію, динаміку та можливі сценарії розвитку російської агресії проти України та її завершення.

"У нас одна головна проблема — це, природно, агресія російської федерації, тому що вона присутня не тільки на землі, а й на морі. По суті, для того, щоб Чорноморський регіон був безпечний і нормально розвивався, так само необхідно закінчити війну. Ба більше, фактично російські дії на морі почалися раніше, ніж агресія 24 лютого. І це не тільки окупація Криму і, відповідно, територіальних вод, це не тільки інциденти 2018 року в Керченській протоці, але згадайте блокування портів, яке відбулося за місяць до лютневої атаки", — сказала директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Анна Шелест.

Проблему чудово розуміють не тільки в Україні, а й у всіх інших країнах регіону та далеко за його межами.

"росія, яка агресивно напала на Україну, — це безпекова небезпека не тільки цьому регіону, а й усій Європі. І оскільки Литва надає всіляку допомогу Україні, я маю сказати, що ми маємо бути там, де вирішуються питання і регіональної, і європейської безпеки", — сказав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

російська агресія змусила всі країни регіону замислитися про колективну безпеку, а позиції Румунії, України та Молдови стали особливо близькими. Адже вони, як ніхто інший, розуміють рівень загрози з боку росії, і різною мірою, але буквально перебувають на передовій протистояння російській агресії.

"Ми в Молдові відчуваємо глибоку солідарність, відчуваємо вдячність до України за опір. Ми вдячні її суспільству, керівництву, армії за можливість чинити опір. Захищаючи Україну, вони роблять те ж саме для Молдови", — сказав міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску.

На Молдову росія серйозно тисне політично, намагаючись змінити законно обраний уряд. Румунія розташована на східному фланзі НАТО, який останній рік посилено зміцнюється після того, як росію було визнано головною загрозою для безпеки в регіоні.

"Це ясно, що Україна необхідна для нашої майбутньої європейської безпеки. Румунії на національному рівні більш ніж просто зрозуміло, що зміцнення безпеки України та Республіки Молдова означає зміцнення нашої власної безпеки", — зазначив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску.

Україна захищає свою незалежність, територіальну цілісність і суверенітет.

“Порушення агресором усіх існуючих принципів міжнародного права та порядку вимагає перегляду найважливіших аспектів регіональної безпеки. Це в інтересах усіх країн регіону”, — заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

Україна, Молдова та Румунія підписали тристоронню декларацію для того, щоб активізувати зусилля щодо забезпечення повноправного членства України та Молдови в Європейському Союзі. Також Румунія сприятиме вступу України до НАТО. Україна, Румунія та Молдова висловили готовність тісно співпрацювати з метою зміцнення спільного потенціалу з протидії російській пропаганді, посилення безпеки та стійкості суспільства до дезінформації. Країни підтримали формулу миру президента України Володимира Зеленського.

Під час самої конференції часто згадували НАТО, адже дедалі більше країн бачать у цій організації можливість забезпечити мир у Чорноморському регіоні. Та й у самому НАТО вже з більшою впевненістю говорять про можливість розширення.

“Я підтримую ідею експертів інтегрувати системи протиповітряної та протиракетної оборони України та союзників НАТО в регіоні Чорного та Балтійського морів. Час перетворити Чорне море на те, чим стало Балтійське море в НАТО. Ця війна показала, що безпека регіону неподільна. Загроза для одного — це загроза для всіх”, — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Країни Чорноморського регіону об’єднують спільні проблеми та виклики, і вони готові вирішувати їх спільно.

“Ідеєю було зібрати чорноморські країни, інших гравців, і сказати, давайте узгодимо, що має бути стратегічне бачення. Я думаю, що ми виконали цю мету”, — сказала перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні | Переглядів: 257 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ