Сб, 2024-04-20, 12:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 7 » В "Русский марш" вилився день національної єдності
13:40
В "Русский марш" вилився день національної єдності
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Більшість росіян не знає, що саме вони святкують у День національної єдності 4 листопада, а через характер святкових заходів він набрав російського націоналістичного відтінку, пишуть ЗМІ, коментуючи акції "Русского маршу", що пройшли в багатьох містах Росії. Кореспонденти чули вигуки "Ми ненавидимо Кавказ! Ми ненавидимо Путіна!" і вимоги допустити партію російських націоналістів у Держдуму.

Кілька тисяч російських націоналістів провели в Москві марш проти імміграції, виділення бюджетних Більшість росіян не знає, що саме вони святкують у День національної єдності 4 листопада, а через коштів регіонам Кавказу і партії влади "Єдина Росія", пише іспанська El País.

"Російський марш" у Москві та інші маніфестації в Росії 4 листопада пройшли з нагоди Дня національної єдності, встановленого 2005 року на честь вигнання поляків і литовців з Кремля в 1612 році - події, спрощеної і адаптованої для масового вжитку, зазначає оглядач Пілар Бонет. "Проте більшість росіян поки що не знають, що святкують, а через характер заходів, які проходять цього дня, він набрав російського націоналістичного відтінку, хоча офіційна пропаганда і наполягає, що йдеться про свято всіх громадян".

Один з організаторів маршу, Олексій Навальний, увійшов до кола основних персонажів нового політичного націоналізму - зароджується рух, який претендує на те, щоб висловлювати настрої більшості росіян і забрати прапор націоналізму в скінхедів, екстремістів і маргіналів, продовжує Бонет. "На думку Навального, цей націоналізм слід легалізувати, щоб спрямовувати та контролювати настрої, які сьогодні висловлюються на вулицях в екстремальних і насильницьких формах".

Видання підкреслює, що інформаційний канал "Росія-24" не повідомив про "Русский марш" у вечірньому випуску новин, зате присвятив багато часу святковим акціям "Єдиної Росії" і її прихильників, а також заходам у Нижньому Новгороді, в яких взяли участь Путін і Медведєв.

Марш націоналістів минулої п'ятниці став однією з найбільших на даний момент антипутінських акцій. Якщо раніше націоналісти 4 листопада протестували проти робітників-мігрантів з Центральної Азії і з Північного Кавказу, то цього разу вони вибрали іншого ворога - Володимира Путіна, стверджує в статті для The Daily Beast журналістка Анна Нємцова. Якщо націоналісти не отримають дозволу на участь у майбутніх парламентських виборах, вони обіцяють влаштувати "другий Тахрір", пише вона.

Лідер націоналістів Олександр Бєлов назвав прем'єр-міністра і "Єдину Росію" найбільш ненависними ворогами російського народу. "Шеренги націоналістів з "Русского образа", організації, яку правозахисники підозрюють у вбивстві громадян неросійських національностей (тепер вона закликає піднятися проти Путіна), скандували: "Озброюйтесь! Не терпіть їх!". Натовп також викрикував: "Ми ненавидимо Кавказ! Ми ненавидимо Путіна!", - йдеться в статті.

"Ознаки, що Кремль втрачає контроль над рухом націоналістів, з'явилися в грудні минулого року", - продовжує Нємцова, нагадуючи про події на Манежній площі. Жорсткі заходи влади не допомогли. Рух набирав сили, гасло "Росія для росіян" стало популярним навіть у лояльних опозиційних партій, представлених у Держдумі.

Що стосується маршу 4 листопада, то влада намагалися його заборонити, але зрештою дозволила. За даними видання, націоналісти отримали офіційні дозволи на такі гасла, як "Геть партію шахраїв і злодіїв!", "Каддафі убитий, хто наступний?" і "Ми вимагаємо допустити в Думу партію російських націоналістів".

Учасників маршу вітали деякі старі перехожі, повідомляє журналістка. Члени "Справедливої ​​Росії" і ЛДПР йшли пліч-о-пліч з лідерами націоналістів, яких раніше судили за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, і несли транспарант "Повернемо Росію російському народу!". Демонстранти вимагали внести поправку до Конституції про те, що Росія - держава російської нації, і дати націоналістам право на участь у виборах.

Учасники "Русского маршу", що пройшов 4 листопада у багатьох містах Росії, вимагали від влади "повернути Росію росіянам", вони також вимагали проведення "вільних і демократичних виборів", пише П'єр Авріль у Le Figaro.

"Мубарак, Каддафі, Путін" і "Досить годувати Кавказ" - під такими гаслами пройшли по Москві 25 тисяч (як стверджують організатори акції) учасників "Русского маршу". Нехай навіть поліція нарахувала лише 7 тисяч маніфестантів, російський націоналістичний рух підтвердив минулої п'ятниці свій вплив", - визнає видання, додаючи, що" аналогічні марші, приурочені до Дня народної єдності, пройшли в 60 інших російських містах".

"Подібні маніфестації - лише початок висловлювання народного гніву. Народ підніметься, і Росія знову стане могутньою", - пророкує 62-річна пенсіонерка Валентина. Численні представники сил правопорядку поводилися на заході російських націоналістів досить пасивно, тоді як у центрі Москви вони негайно і звично затримали першого ж правозахисника, який наважився скандувати антиурядові гасла", - розповідає французький кореспондент.

Британська The Guardian переказує доповідь британського аналітичного центру Demos, який свідчить про те, що рух ультраправих міцніє по всій Європі. "Нове покоління прихильників цього руху, що висловлює свою думку в Інтернеті, підтримує жорсткі націоналістичні і антиіммігрантські організації", - пишуть журналісти.

Націоналістичні настрої поширені серед молоді, переважно серед чоловіків. "Вони вкрай скептично ставляться до ЄС і урядів своїх країн. Їх узагальнений страх перед майбутнім - це насамперед страх за культурну ідентичність, їх турбує явище імміграції, а надто ймовірне поширення ісламського впливу", - йдеться в статті. Матеріали зібрані переважно в липні-серпні, коли криза єврозони ще не була аж такою гострою. Опитування проводилися в 11 країнах.

Партії, які висувають антиіммігрантські та ісламофобські ідеї, мають доволі потужні парламентські блоки в 8 країнах. "В інших державах спостерігається зростання націоналістичних вуличних рухів типу "Ліги оборони Англії"(EDL)", - пише газета. Але, за словами експертів, це тільки верхівка айсберга: у більшості партій кількість прихильників в Інтернеті значно перевищує офіційну чисельність. Спектр широкий - від французького Національного фронту, який має реальні шанси на президентських виборах 2012 року, до аморфних вуличних рухів типу французького Bloc Indentitaire, який годує бездомних "супом ідентичності" - юшкою зі свининою. "Деякі скандинавські партії, які досягли успіху в останні роки, поєднують відверто-ліву позицію з питань соцзабезпечення з лютим опором усім формам мультикультуралізму", - йдеться в статті.

Деякі респонденти запевняли, що іслам - антитеза ліберальної демократії. Це ключовий пункт для нових популістів-націоналістів, зауважив британський експерт Меттью Гудвін. "Сучасних виборців відштовхує грубий, відвертий расизм", - пояснив він. А ці організації кажуть, що невдоволення імміграцією - не расизм, якщо ти захищаєш свої рідні традиції, зазначив Гудвін.

Сотні тисяч європейців розчаровані у традиційних партіях і політичних інститутах і звертаються до популістських рухів, підкреслив автор доповіді Джеймі Бартлетт. "Політики всього континенту повинні прокинутися від дрімоти, вслухатися і зреагувати", - закликав він.

Переклад InoPressa




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 866 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ