Пт, 2024-03-29, 07:29


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Вересень » 6 » Валютна паніка: банки запроваджують обмеження на продаж доларів
09:09
Валютна паніка: банки запроваджують обмеження на продаж доларів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Українські банки запроваджують обмеження на суму американської валюти, яку може купити одна особа.

"Відсьогодні ми продаємо не більш ніж 300 доларів в одні руки. Це наша власна ініціатива, але я знаю, що подібні розпорядження діють і в інших банках. Подальші наші кроки залежатимуть від відповідних вказівок НБУ", - розповів керівник профільного департаменту одного з найбільших банків України.

Таким чином у фінустанові відреагували на вчорашнє падіння гривні на міжбанку.

Банкір зазначив, що вже добу спостерігається деяка паніка серед клієнтів, що може призвести до спекуляцій на "чорному" ринку обміну валют. Втім, подібні обмеження запровадили не всі українські банки.

Крім того, співрозмовник зазначив, що ситуацію зі здорожчанням долара чимало експертів пов'язують із майбутніми виборами і не виключає, що банки спеціально не продають американську валюту, очікуючи на подальше здешевлення гривні.

Однак у цій же новині видання повідомляє: "Проте подібні обмеження ввели не всі українські банки. Зокрема, кореспондент УНН звертався до кількох відділень різних банків з наміром придбати 500 чи 1000 американських доларів, на що всюди отримав ствердну відповідь".

"9,15 за американський долар - цілком реальна перспектива", - спрогнозувало неназване джерело. Як зазначається у повідомленні, на тіньовому ринку долар вже продають за ціною 8,25-8,30 гривні.

Банкіри вважають, що НБУ повинен якнайшвидше втрутитися в ситуацію, інакше вона може вийти з-під контролю і викликати паніку серед населення.

"Люди вже зараз спустошують обмінні пункти, щоб зробити запас доларів. Якщо попит посилиться, доведеться вводити ліміти на продаж готівкової валюти", - заявив скарбник одного з найбільших банків.

Ще на початку липня українці кинулися скуповувати валюту, встановивши в результаті рекорд від початку 2012 року. Як повідомили у Національному банку України, комерційні банки в червні купили у населення валюти на 1,122 млрд дол, продали - на 1,863 млрд дол, чистий обсяг купівлі готівкової валюти населенням в червні зріс на 40% до 741 млн дол.

Вчора курс гривні стосовно долара на міжбанку впав майже на 6 копійок. В ході торгової сесії пропозиції інвалюти майже не було, що фактично припинило торги.

Як повiдомлялося з посиланням на учасникiв ринку, курс гривнi на мiжбанкiвському валютному ринку 4 вересня знизився до 8,1875 грн/дол з 8,1330 грн/дол попереднього робочого дня: у фiнальнiй частинi торгiв котирування становило 8,1800-8,1950 грн/дол на тлi гострої нестачi пропозицiї валюти.

НБУ частково визнав свій внесок у надскладну ситуацію на валютному ринку. Вчора в НБУ з посиланням на директора Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики Олену Щербакову зазначили, що ослаблення курсу гривні викликано розширенням гривневої лiквiдностi. Минулої п'ятницi НБУ видав банкам рiчне фiнансування на суму 3,8 млрд грн.

"Сьогоднi (4 вересня – ред.) на початок дня обсяги банкiвської лiквiдностi були доволi високими - близько 25 млрд грн. Це пов'язано з тим, що минулої п'ятницi НБУ провiв тендер iз пiдтримання лiквiдностi банкiв (рiчне фiнансування) на суму 3,8 млрд грн", - зазначила вона.

Екс-міністр фінансів Ігор Уманський, додає, що дефіцит валюти виник у зв'язку з тим, що Мінфін з Нацбанком запустили з кінця 2011 року "карусель" з облігаціями внутрішньої позики, номінованими у валюті.

За його словами, в країні вже давно спостерігається дефіцит валюти, незважаючи на те, що Нацбанк стримує ліквідність, щоб вона не вилилася на валютний ринок, а дефіцит, зокрема, виник у зв'язку з тим, що Мінфін з Нацбанком запустили з кінця минулого року "карусель" з облігаціями внутрішньої позики, номінованими у валюті.

"Таким чином вони вимивають долари з внутрішнього ринку. І ринок потерпає від відсутності "живих" доларів", - підсумував експерт.

Долар "злетів" через валютні спекуляції чотирьох банків, кажуть аналітики

Окремі банки вирішили скористатися панічними настроями на валютному ринку України та добре заробити. У результаті цілеспрямованих дій спекулянтів на міжбанківських торгах, курс долара зріс до 8,20 гривень за долар. Сьогодні ситуація на міжбанку вже стабілізувалася: долар торгується по 8,14 гривень. Вже у найближчі дні курс долара в обмінниках знизиться, а валютні спекулянти підрахують свій дохід. Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише UBR.

Банкір прогнозує падіння гривні до 10,5 за долар.

"Події, які сталися 4 вересня 2012 року, дуже схожі на сплановані дії валютних спекулянтів, які таким чином вирішили добре нажитися на населенні. Дуже дивно було читати в ЗМІ, що, зі слів одного з валютних брокерів, на міжбанківському ринку закінчилася валюта у вівторок. Бо не зрозуміло, як цей брокер міг таке побачити, оскільки валютні операції в Україні вже давно здійснюються тільки за допомогою спеціальної електронної системи, доступ до якої має тільки НБУ, а аж ніяк не один із брокерів одного з банку. Швидше за все, цей валютний брокер і був одним з чотирьох учасників спекулятивної атаки", - пояснює він.

За словами експерта, у результаті цілеспрямованих дій спекулянтів, на міжбанківських торгах були помітні ігри між чотирма досить таки відомими банками на валютному ринку.

"Три банки регулярно продавали валюту одного з банків, а той постійно купував валюту і підвищував курс, при цьому угоди були мінімальні. В результаті вийшла досить таки дивна картина. Згідно зі звітами цих банків, вони купували валюти за курсом 8,18 гривні, тоді як середній курс продажу доларів у вівторок становив 8,09 гривні. Тут економічна логіка явно відсутня", - підкреслює Охріменко.

Однак, - продовжує експерт, - економічна логіка дуже чітко простежується в діях валютних спекулянтів, які у вівторок розкручували курс долара на міжбанку, а в середу, 5 вересня, поставили на продаж долари за курсом 8,20-8,25 гривні, а один із вищевказаної четвірки - взагалі по 8,29 грн.

"Прикметно, що ці банки тільки продають дорого валюту, а ось скупку доларів вони ведуть за курсом 8,10-8,12 гривень. І це при тому, що "Приватбанк" та "Унікредит" ("Укрсоцбанк") продають долари за курсом 8,16 гривень за долар, "Укргазбанк" і "Укрексімбанк" - по 8,11 гривень. У даному випадку можна спостерігати відверті спекулятивні ігри з метою посіяти паніку і продати готівкову валюту за завищеним курсом", - вважає аналітик.

Він підкреслює, що в Україні готівковий долар вже став певним фетишем, який багатьма сприймається як "панацея від усіх бід". А панічні розмови політиків напередодні виборів до Верховної Ради лише допомагають сіяти паніку на валютному ринку і створюють ілюзію чуда, у вигляді готівкового долара.

"Не дивно, що окремі банки вирішили скористатися панічними настроями і добре заробити. Навіть продавши кілька десятків мільйонів доларів за завищеним курсом, можна отримати дуже великий прибуток. І, як кажуть, для досягнення цілей всі засоби хороші", - говорить експерт.

За його словами, сьогодні ситуація на міжбанку вже стабілізувалася, і долар торгують по 8,14 гривні.

"Тому не виключено, що вже в найближчі дні курс долара в обмінниках знизиться, а валютні спекулянти підрахують свій дохід. Ніщо так не приносить дохід, як паніка. А надто, якщо цю паніку цілеспрямовано організовувати, використовуючи "дружню допомогу" своїх колег по валютному ринку", - резюмує Охріменко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1287 | Додав: adminA | Теги: Валютна паніка, обмеження, продаж доларів
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ