Вт, 2024-04-23, 19:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Грудень » 26 » Відредагувавши концепцію національної безпеки, Грузія офіційно зробила Росію ворогом
13:22
Відредагувавши концепцію національної безпеки, Грузія офіційно зробила Росію ворогом
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Парламент Грузії 23 грудня затвердив нову концепцію національної безпеки, яка замінила прийняту в липні 2005 року. Дві третини документу, розробленого Радою національної безпеки при президенті документі, зачіпають російсько-грузинську проблематику, а в цілому на 41 сторінці концепції Росія згадується 44 рази і характеризується як головний ворог Грузії, що окупував Абхазію і Південну Осетію, пишуть "Коммерсант" и "Независимая газета".

Якщо в документі 2005 року як головна загроза безпеки Грузії називалося "порушення територіальної цілісності" сепаратистськими силами усередині країни, то в новому в першому пункті розділу "Загрози, ризики і виклики" зазначається, що "головну загрозу становить окупація РФ територій Грузії і організація Росією терористичних актів з цих територій". Серед вірогідних загроз названо "ризик нової військової агресії з боку РФ", а також "організовані РФ терористичні акти, які можуть бути здійснені з окупованих територій".

Необхідність ухвалення нової концепції в Тбілісі пояснюють подіями серпня 2008 року. "Після агресії Росії і окупації територій нашої країни виникли нові реалії", - заявив на слуханнях в парламенті заступник секретаря СНБ Бату Кутелія. Він пояснив, що "концепція обговорювалася і в НАТО" і грузинська сторона врахувала рекомендації, отримані від західних партнерів.

В цілому, нова концепція національної безпеки виявилася передбачуваним документом, зауважує "НГ". Згідно з нею, стратегічною метою Тбілісі є вступ до НАТО і ЄС, а найважливішим партнером на міжнародній арені названі США. Іншим стратегічним партнером Грузії названо Азербайджан. Стосунки з іншими сусідами - Туреччиною, Вірменією, Україною - залишилися в документі на рівні, зафіксованому в 2005 році, і характеризуються як "тісне партнерство".

Концепція окремо підкреслює "активну співпрацю" з країнами Балтії, Східної і Центральної Європи, і, крім того, "велике значення" співпраці з державами Скандинавії, Молдавією і Бєларуссю, і вітає їхню участь у "Східному партнерстві ЄС".

Джерело "Комерсанта" в МЗС РФ заявило, що для Москви грузинський документ "несподіванкою не є". "Нинішнє керівництво Грузії послідовно займається формуванням образу ворога в особі Росії, - пояснив співрозмовник газети. - Образ ворога потрібний Саакашвілі для очевидних цілей. Своїми злочинними діями в серпні 2008 року він власноручно поставив хрест на територіальній цілісності Грузії, а тепер намагається уникнути відповідальності за розвал країни і відвернути увагу населення від складної соціально-економічної ситуації в країні. Це не більше ніж пропагандистський камуфляж".

Зазначимо, президент РФ Дмитро Медведєв сподівається, що ніяких нових конфліктів з Грузією не буде, навіть під час перебування при владі Михайла Саакашвілі.

"Я дуже сподіваюся на те, що між нашими країнами ніколи жодних конфліктів більше не буде, навіть в період перебування при владі пана Саакашвілі, бо він отримав хороший урок", - сказав Медведєв.

Раніше Медведєв висловився за міжнародний трибунал над президентом Саакашвілі, але вважає його проведення малоймовірним через позицію низки країн.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 945 | Додав: adminA | Теги: Михайла Саакашвілі
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ