Сб, 2024-04-20, 10:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 11 » Викрито "спецоперацію" з розширення повноважень Януковича
16:16
Викрито "спецоперацію" з розширення повноважень Януковича
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Розширення повноважень президента Януковича, яке залишилося непоміченим опозицією, в Адміністрації президента називають "спецоперацією". "Дивно, що її ніхто не помітив", - сказало джерело в Адміністрації президента.
Сталося це в рамках прийняття в липні Закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", в якому депутати дали розширене визначення поняттю національної безпеки, віднісши до питань, які її стосуються, процеси в усіх сферах життя, починаючи від культурної і закінчуючи фондовими ринками, пише газета "КомерсантЪ-Україна".

Так, перед розглядом Закону "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" у другому читанні народний депутат Валерій Писаренко (БЮТ; входить в так звану групу Портнова - заступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова) вніс поправку, якою запропонував внести зміни до Закону "Про національну безпеку", а саме - уточнити визначення поняття "національна безпека".

Ухвалення закону проходило ввечері в практично порожньому сесійному залі за відсутності депутатів опозиції, і на цю поправку, занесену в "перехідні положення", мало хто звернув увагу.

Саме завдяки цій поправці можна говорити, що Віктор Янукович отримав усю повноту влади в країні. Тепер, використовуючи нове визначення поняття "національна безпека", президент має право впливати на прийняття рішень у всіх сферах життя. Наприклад, запобігати і нейтралізовувати реальні і потенційні загрози національним інтересам у сферах "культурного розвитку населення, забезпечення свободи слова" або "монетарної та валютної політики".

Сам Писаренко стверджує, що мети розширити повноваження президента він перед собою не ставив. "Вже давно у всіх європейських країнах до державної безпеки в першу чергу відносять не захист кордонів, а захист економіки. Тому мета цієї поправки - визначити межі, де закінчується національна безпека, для того щоб РНБО міг займатися питаннями, справді пов'язаними з нею", - сказав пан Писаренко.

Інструментом впливу є Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Ст.107 Конституції закріплює право "координувати і контролювати діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони" за Радбезом, який у свою чергу є координаційним органом при президентові. Очолює РНБО глава держави, він же формує її персональний склад.

Крім того, президент "спрямовує діяльність і здійснює загальне керівництво РНБО", а також "дає доручення членам РНБО, пов'язані з виконанням покладених на неї функцій". Рішення Радбезу вводяться в дію указами глави держави.

Питання про розширення визначення поняття національної безпеки в комітеті ВР з питань нацбезпеки і оборони обговорювалося, і члени комітету позитивно оцінили цю ініціативу.

Радник президента, секретар комітету "регіонал" Юрій Самойленко пояснив, що внесення змін продиктовано викликами, які стоять зараз перед державою. Разом з тим він підкреслив, що члени комітету "не обговорювали це в ракурсі розширення повноважень президента".

"Хоча моя особиста думка - в країні має бути один господар. Але при цьому президент не виходить за рамки Конституції, оскільки РНБО може лише давати рекомендації, координувати і контролювати, але не вказувати і не виконувати," - заявив він.

В опозиції впевнені, що "тенденція до розширення повноважень президента є". "Вони весь час намагаються законами зробити Україну де-факто президентсько-парламентською республікою", - заявив перший заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Юрій Кармазін ("Наша Україна - Народна самооборона").

Ухвалений парламентом 3 червня Закон "Про засади зовнішньої і внутрішньої політики" президент України Віктор Янукович підписав у середині липня. А 26 липня Конституційний суд України відкрив провадження у справі про конституційність політреформи 2004 року. Однак до 30 серпня судді КС майже в повному складі перебуватимуть у відпустці.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1119 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ