Пт, 2024-03-29, 16:46


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Травень » 29 » Вирощувати живі тканини у роботизованому скелеті навчилися вчені
00:07
Вирощувати живі тканини у роботизованому скелеті навчилися вчені
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

вирощування жива тканина роботизований скелет Наука вирощування живих людських тканин для використання в медичних цілях ще перебуває в зародковому стані – поки що для експериментального лікування використовуються тільки найпримітивніші зразки. Проте, дослідження не стоять на місці – вчені з Оксфорда заявили, що новий метод культивування людських тканин дозволить комбінувати їх з роботизованими скелетами, що рухаються.

Зазвичай клітини для регенеративної медицини вирощуються у статичних середовищах на кшталт чашок Петрі чи мініатюрних 3D-каркасів. Деякі експерименти в минулому вже показали, що клітини можуть культивуватися на структурах, що рухаються на кшталт шарнірів, але в цьому випадку розтягнення і/або згин тканин відбувається тільки в одному напрямку.

Дослідники Оксфордського університету та розробник роботів – компанія Devanthro, припустили, що для створення заміни справжньої ушкодженої тканини слід вирощувати її в умовах, близьких до тих, у яких "працюють" справжні м'язи, деформуючись у всіх напрямках.

Міждисциплінарна команда розробників вирішила відтворити кістково-м'язову систему настільки точно, наскільки це можливо з використанням роботизованого скелета. В результаті вони використовували макет скелета, розроблений інженерами Devanthro у комбінації з живильним середовищем для клітин. Вона може інтегруватися в штучну кісткову структуру та розтягуватися/згинатися у довільному напрямку.

У цьому випадку йдеться про роботу з плечовим суглобом. У структуру штучного плеча передбачалося запровадження сферичної зовнішньої мембрани з біорозкладними волокнами, розтягнутими між "якорними точками" – біореактора.

Волокна "зародили" людськими клітинами, а камеру наповнили багатим на поживні речовини розчином. Протягом двох тижнів клітини росли в живильному середовищі, яке зазнавало щоденних "навантажень" – на 30 хвилин щодня біореактор поміщали у структуру плеча для навантажень та деформацій.

Хоча вченим вдалося відзначити зміни "клітин, що тренуються" в порівнянні з контрольними зразками, поки невідомо, чи буде від цього якась користь. За словами вчених, вони просто демонструють можливість.

Іншими словами, команда продемонструвала, що вирощувати клітини у структурі роботизованого скелета цілком можливо, а тепер їм необхідно визначити, чи варті їхні зусилля витрачених ресурсів. Втім, дослідники сповнені оптимізму і припускають, що в майбутньому, завдяки деталізованому скануванню пацієнтів, можна буде створювати репліки кісткової системи людей, що дозволить формувати для них оптимальну заміну тканин, наприклад, ушкоджених сухожиль.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 413 | Додав: admin | Теги: вирощування, жива, роботизований скелет, тканина
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ